petak, 22. veljače 2019.

Dogodilo se u Trogiru na današnji dan...



... ili da budemo precizniji - objavljeno je na današnji dan.

U hemeroteci - zbirci novinskih članaka Muzeja grada Trogira pronašli smo interesantan članak popraćen fotografijom A. Damjanića, objavljen u Slobodnoj Dalmaciji u srijedu, 22. veljače 1989. godine:



Slobodna Dalmacija, 22. 2. 1989. | Fotografija: A. Damjanić | izvor: hemeroteka Muzeja grada Trogira


U članku pod naslovom "TROGIR PJEŠACIMA", autor I. K. navodi:

"Da bi se mogle provesti izmjene u saobraćaju, potrebno je najprije završiti izgradnju parkirališta sa 500 mjesta


TROGIR - Početkom srpnja u Trogiru će stupiti na snagu izmijenjeni režim vožnje. Da bi se moglo pristupiti prometnim promjenama, prišlo se najprije uređenju parkirališta na području Travarice, između tržnice i Doma zdravlja. Na tom parkiralištu sa 500 mjesta, čije uređenje je pri kraju, svoje mjesto će dijelom naći ona vozila koja su se do sada parkirala zapadno od Gradskog mosta i ceste što vodi do kule sv. Marka, kao i na ostalim mjestima uzduž rive do spoja sa Čiovskim mostom.
Ako se opet ne odgodi završetak radova na promjeni signalizacije i uređenju parkinga (za što nema većih razloga), od 1. srpnja bi se trebala zatvoriti cesta koja vodi tim pravcem, gdje će biti zabranjen pristup i parkiranje vozila. To znači da će od stupanja na snagu novog režima prometovanja vozači moći prelaskom Gradskog mosta nastaviti vožnju samo lijevo do Čiovskog mosta i dalje poluotokom u željenom pravcu.

Zabranom prometa u starom dijelu grada pješaci će sasvim sigurno biti zadovoljni, a ni vozači ne bi trebali negodovati, jer će se time umnogome smanjiti nepotrebne gužve i kolone, što su ih stvarala vozila kojima je na spomenutim lokacijama najmanje bilo mjesto.

Zbog oslobađanja grada od "okupacije" vozila, u Trogiru još mnogo toga treba učiniti. Osim gradnje parkinga (za što će se utrošiti milijardu dinara), treba obaviti prekrajanje horizontalne i vertikalne signalizacije."




 Članak nas je potaknuo da potražimo i pokažemo par fotografija situacije prije i poslije:


Ulomak razglednice | Muzej grada Trogira


Ulomak fotografije | zračni snimak, privatna zbirka I. Babić

   
                                                                                                                                                                                                                                       Pripremila: Maja Maljković Zelalija



Vaši komentari i "pronađi razliku" komentari dobrodošli su na








Nema komentara:

Objavi komentar