Stranice

petak, 25. veljače 2022.

Dvije rijetke fotografije Trogira iz knjige "Koludrice na zidinama grada"

 

Dr. sc. Vanja Kovačić u knjizi Koludrice na zidinama grada - Benediktinski samostan sv. Nikole u Trogiru (Književni krug Split, 2019.) osim izuzetno zanimljivog, informativnog i poučnog teksta nastalog kao skup saznanja iz provedenih konzervatrorskih i arheoloških istraživanja crkve sv. Nikole u Trogiru, donosi i saznanja iz  arheološkog i urbanističkog konteksta jugoistočnog kvadranta Trogira, u kojemu su bile smještene značajne crkvene institucije poput Biskupije i benediktinskog samostana sv. Ivana Krstitelja.

Osim toga, dr. sc. Kovačić u knjizi ilustrativno donosi zanimljive fotografije, od kojih smo za ovu priliku odabrali dvije za koje smo sigurni da će svim ljubiteljima stare fotografije izvući osmijeh na lice i pokazati ovaj komadić grada iz jedne nove perspektive... Originalne fotografije se čuvaju u Konzervatorskom odjelu u Splitu, a za ovu priliku donosimo njihove preslike iz knjige:


Poljana južno od crkve sv. Ivana Krstitelja tijekom rušenja Biskupije, Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu, str. 147.

Zgrada Biskupije prije rušenja, 1902., Arhiv Dyggve, Konzervatorski odjel u Splitu, str. 144.



Možda je baš ova knjiga vikend - literatura kakvu ste priželjkivali! Nažalost, svoj primjerak ne možete nabaviti jer je knjiga rasprodana odmah po objavljivanju, ali zato možete provjeriti ima li je vaša najbliža knjižnica... 









Nema komentara:

Objavi komentar