utorak, 16. lipnja 2020.

Trogirski mali oglasi visokih godina


„Oglasni dio u novinama jeste za mnoge neka vrsta leksikona, iz kojega može crpsti neslućeno znanje na svim područjima dnevnog života.“ piše stanoviti H. L. u članku Čitaju li se novinski oglasi? objavljenom u Novom dobu 29. prosinca 1934. godine.

Čitatelju treba novinski oglas, on se naviknuo na nj, on u njemu nalazi mnogi podesni mig, mnogi korisni savjet. On čita novinski oglas zato, jer nalazi, da će i u njemu naći mnogo toga što će ga interesirati - a konačni je efekt taj, da se na kraju ipak i za njega nađe nešto, što on smatra potrebnim u svome kućanstvu, pa to i kupi. A koliko se tek slučajeva prigodne kupnje i prodaje dešava kod ove tako reći zabavne lektire!
No jedno treba svakako uzeti u obzir: Ne će svaki čitatelj čitati svaki oglas, a niti svaki oglas može uvjeriti svakoga čitatelja!“ - zato smo za naše čitatelje pripremili izbor trogirskih malih oglasa starih između 102 i 82 godine, objavljenih u Novom dobu. Nadamo se da će vam trogirski leksikon u nastavku biti zanimljiv te da ćete iz njega crpsti neslućeno znanje na svim područjima dnevnog života:

Novo doba, 21. 6. 1920.



Novo doba, 3. 5. 1920.


Novo doba, 29. 5. 1920.


Novo doba, 22. 6. 1918.


Novo doba, 21. 7. 1919.



Novo doba, 16. 9. 1920.


Novo doba, 2. 4. 1938.


Zaključimo s jednim stogodišnjakom! Objavljen je upravo na današnji dan, 16. lipnja 1920.:




 

 
Svaki se oglas mora makar na koji način isplatiti — to dokazuje svakidašnja praksa. Tko ne vjeruje — neka se osvjedoči, a tko nikako neće da vjeruje, tome nema pomoći ...., zaključio je H. L. u Novom dobu. 😁
 
Nama su se ovi svakako isplatili kao zanimljiva tema našeg novog posta. Nadamo se da ćete ga podijeliti s prijateljima na društvenim mrežama!


Nema komentara:

Objavi komentar