Novosti iz prošlosti

Unutar ove kartce donosit ćemo vijesti iz Trogira i okolice i o Trogiru i okolici objavljivane u raznim starim tiskovinama.


__________________

"Prvo stablo koje naviješta proljeće je bajam... Ovo slatko drvo je simbol trogirskog pejsaža i on miriše po njemu kao Korzika po božuru..." - ovim riječima započinje ulomak iz članka "Dan u Trogiru" posvećen trogirskim bajamama. Objavljen je u Novom dobu 5. veljače 1925. godine.

Autor piše i: "...Interesantno je u augustu gledati kako se bajami čiste i tuku po kućama i dvorištima. Sav siromašni svijet spreme kamenja i čekiće i po cijeli dan tuku bajame, da ti zagluše uši..."
Kako šećer dolazi na kraju - napomenimo i da se "ukusni bajamov plod nalazi u svakoj trogirskoj poslastici..."

Odvojite malo vremena i pročitajte cijeli tekst:


__________________

Kada se u članku piše o članku i o još jednom članku ... i o još jednom članku...

Članak objavljen u Novom dobu 28.4.1937. piše o članku "Trogir" objavljenom "21. ov. mj." u poljskom tjedniku "Prosto z Mostu" te članku "Mjasto muzeum" objavljenom u  "Przeglad Polsko-Jugoslovianski".

U nastavku vas očekuju prvi i drugi spomenuti članak:

:)Članak iz članka donosimo u nastavku:


http://buwcd.buw.uw.edu.pl/e_zbiory/ckcp/pzm/1937/numer14/imagepages/image2.htm
__________________

Što se to gradilo u Trogiru 1969. saznajte u kratkoj vijesti  "Dva trogirska gradilišta" objavljenoj u Slobodnoj Dalmaciji 21.07. te godine.

Interesantna je i fotografija, zar ne? :)


__________________

Kako je Trogir izgledao u objektivu Stanka Karamana pogledajte na stranici Nedjeljne Dalmacije od 13.02.1977. godine. Kao motiv na fotografijama našli su se dvorište Muzeja grada Trogira i tadašnji ravnatelj Muzeja prof. Ivo Babić pod naslovom "BAŠTINA"; Korado Ostojić "jedini aktivni bačvar u mjestu" pod naslovom "TRADICIJA"; Kuzma Sartori i Vinko Musinov u škveru, pod naslovom "MLADI SAMOUPRAVLJAČ"; Toma Buble i Ivan Žižak pod naslovom "SALATA". Pogledajte i koji se mališani , uz odgajateljicu Lenku Bais, kriju pod naslovom "VRTIĆ" te tko je sve snimljen pod naslovom "SLAVEN" i "KLAPA".Prikaz povećajte (desnim) klikom na njega.

Prikaz povećajte (desnim) klikom na njega.

Prikaz povećajte (desnim) klikom na njega.__________________


Na početku smo studenog... tim povodom donosimo članak "Studeni - vrijeme ribolova" objavljen u Slobodnoj Dalmaciji 14.11.1986. godine.


Prikaz povećajte (desnim) klikom na njega__________________


... Ovih dana kad slavimo uspomenu svih vjernih mrtvih i polazimo na grobove naših milih pokojnika da ih se molitvom sjetimo, dolazi mi na um jedan preko 1000-godišnji običaj u mom rodnom gradu Trogiru. 
Ne samo da se u Trogiru pohađaju groblja na Dan mrtvih nego se to čini također svake godine na Veliki četvrtak. Sve gradske bratovštine u srednjovjekovnim tunikama i sa svijećama u ruci najprije obilaze crkve u gradu ... a onda odlaze van grada, na groblje... Na povratku s groblja, a prije nego će ući u grad, bratovštine dolaze do javnog bunara "Ošljak" i idu oko njega, stanu i mole za mrtve. Kad se znade da je ono prosti bunar, koji služi za napajanje blaga, te da ni ondje ni u blizini nema groblja ni pokopanih mrtvaca, postaje zagonetno, a donekle i smiješno i praznovjerno ono obilaženje bunara i molitve za mrtve... nema spomena kad i zašto je taj običaj nastao, ali nema sumnje da je prastar i da ide od koljena na koljeno...
Valjda nikad se ne bi taj običaj protumačio da slučajno 1902. nije došlo do jednog interesantnog arheološkog otkrića...  

...o kojem više možete pročitati u članku Marka Perojevića "Starokršćanska grobišna bazilika - Arheologija protumačila 1000-godišnji običaj" objavljenom u Novom dobu 6.11.1934. godine.

__________________


Kako je "bivši gradonačelnik g. Lušić koji se svim silama založio da ovo malo i ubavo mjesto puno starina pridigne donijevši mu vode, električno svjetlo, uredivši mu parkove i zasadivši mu šumice znatno doprinio da se i u Trogiru počne osjećati dovoljno spravljen teren za prijem i ukonačivanje stranaca..." pročitajte u članku "Unaprijeđenje turizma u Trogiru" objavljenom u Jadranskom dnevniku 27.2.1935. godine.
__________________


Žuti i crveni pasteli, patina, mirisi slane vode, tamarisa, čempresa..., čišćenje blitve, svježe pomuzene krave, knezovi, pergamene, gvozdeni čavli... svašta se spojilo u šarama trogirske jeseni u članku I. Delallea "Vizija Trogira" objavljenom u Novom dobu 27.8.1921. godinePovećajte prikaz lijevim "klikom" miša na njega __________________


Uskoro se obilježava Svjetski dan pošte. Tim povodom donosimo jedan interesantan članak objavljen 24.03.1958. u Slobodnoj Dalmaciji.

Povećajte prikaz "klikom" na njega

 __________________


Nakon pogotka avionske bombe, zvonik crkve sv. Mihovila nagnuo se za puna 2 metra. Svaki je dan prijetila opasnost od rušenja zvonika pa Trogirani nisu htjeli ni prolaziti pored njega. Kako bi se izbjegla nesreća, zvonik je bilo potrebno demontirati pa ponovo podići... S obzirom na to da je taj posao bio veoma riskantan - nitko ga nije htio. Nitko osim (kažu - svima poznatog i jako duhovitog) domaćeg građevniskog meštra Augustina Bilića...
Zvonik visok 28 metra zagrlila je skela, svaki je kameni blok obilježen - signiran... radnici su zavezani konopima skidali ogromne kamene blokove i slagali ih uokolo...
Zvonik je podignut ponovo 1952. godine.
Što je još napisao Miljenko Smoje u članku "Uokolo zvonika sv. Mihovila" objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji 28.7.1952. pročitajte u nastavku:povećajte prikaz "klikom" na njega
 __________________

"Zašto se ne izrađuje Meštrovićev Berislavić?" naslov je članka objavljenog u
Jadranskom dnevniku 20.4.1934.

Nastavak priče vas očekuje na Facebook stranici :)


__________________

Danas donosimo dvije vijesti - jedna iz sporta, druga iz (recimo) kulture...
Jeste li znali za trogirske ping-pongaše? A za zabranu "surovog pjevanja" i danju i noću?

Objavljeno u Jadranskom dnevniku 21.7.1936.
__________________

Je li ovo "crna kronika" iz 1934.?
Naslovi "Kamenom u glavu" i "Originalna krađa kaputa" svakako dokazuju da je riječ o crnoj kronici, no čini nam se da ima tu malo i (crnog) humora? Najbolje da procijenite sami... :)

Objavljeno u Jadranskom dnevniku 3.5.1934.
__________________


U Novom dobu 8.10.1930. objavljen je članak "Trogir je jučer dobio vodu"...  

"Ovom svečanom i značajnom činu za Trogir prisustvovao je velik broj građanstva, koje je velikim nestrpljenjem očekivalo da vidi vodu u svom mjestu. Kad je voda bila puštena kroz česmu, nastala je kod svega građanstva neopisiva radost..."

__________________


"Sutra Narodna glazba u Trogiru slavi 60. godišnjicu svojega opstanka..." stoji u članku "Jubilej trogirske Narodne Glazbe" objavljenom u Novom dobu 17.10.1931.
A sutra (28.08.2015.) Narodna glazba Trogir svečanim koncertom u kuli Kamerlengo slavi 190. godišnjicu postojanja. :) Pitate li se kako se 1931. slavila 60. obljetnica, a 2015. se slavi 190. obljetnica? 
Gdje je tu matematika?! :)

Naime,1931. godine slavila se 60. godišnjica odobrenja prvog Statuta NGT, dok je sama Glazba osnovana 1825. godine - prije točno 190. godina.


Dragim glazbarima čestitamo ovu hvalevrijednu obljetnicu te se veselimo izložbi koja će se održati u Muzeju grada Trogira 16. - 28.11.2015.__________________


Dogodilo se prije točno 81. godinu:
Članak "Pao u more i slomio nogu - Nezgoda čuvara trogirskog pomičnog mosta" objavljen je u Jadranskom dnevniku 05.07.1934. godine.
__________________


U Jadranskom dnevniku 25.07.1936. objavljen je tekst  "Trogir" autora I. Kovačevića. 
Povećajte prikaz i "znatiželjno se uvucite" u "male uske i vijugave ulice" Trogira, baš kao što je to učinio maestral "koji ne znajući izlaza iz tih uskih i kompliciranih uličica luta sve do mrkle noći  i miluje suncem opaljena lica sjedećih ribara i trogirskih dokoličara pred vratima oštarija..." 


Povećajte prikaz "klikom" na njega


__________________Led unutar ove kartice probila je vijest „Jurnjava sa tuđim autobusom“ objavljena 28.03.1935. godine u Jadranskom dnevniku.
2 komentara: