srijeda, 17. veljače 2021.

Je li ovo bio prvi trogirski "rent a car"? | TG kalendar

 

 Istražujući sadržaj za TG kalendar, rubiku u kojoj donosimo "dogodilo se na današnji dan" teme, naletjeli smo na interesantnu informaciju o mogućem prvom trogirskom rent a caru otvorenom na današnji dan prije 89 godina!

 

Ilustracija: snimka zaslona mycentury.tv, ulomak arhivske fotografije

 

Tko je bio toliki vizionar, mogli bismo reći i potpuno ispred svog vremena, pitate se?!

Riječ je o jednoj ženi! Njeno ime je Nikolina Marović i ona je u svojoj kući 17. 2. 1932. godine pokrenula "najam automobila iz garaže"! Ovaj datum, lokacija i vlasnica upisani su u Registru radnji Sreskog načelstva koje se čuva u Državnom arhivu u Splitu, a u Popisu radnji i obrta u Općini Trogir donosi ih Marijan Čipčić u svojem doktorskom radu Društveno-političke prilike i gospodarstvo u Trogiru od 1918. do 1941. godine.

 

Uzevši u obzir da je samo uređenje - točnije betoniranje puta Split - Trogir započeto 1930. neslavno završilo već 1931. raskidanjem ugovora s izvođačem radova, da je ponovno uređenje započelo javnim natječajem u veljači 1936. te da je dionica od Divulja do Trogira bila završena tek 1940. godine, može se zaključiti da je Nikolina Marović sa svojom radnjom bila uistinu ispred svoga vremena.

 

Voljeli bismo saznati više o ovoj poduzetnici i njenoj radnji. Ukoliko postoji netko tko zna nešto više, molimo da nam javi na muzej.grada.trogira@gmail.com ili putem facebook stranica Trogir Time Travel ili Muzej grada Trogira. Svaka informacija, pa koliko god sažeta bila, je dobrodošla.

 

 

~ * ~

Kao dodatak...

Ovaj podatak u svojim Crticama o automobilizmu u Trogiru ne navodi F. Sentinella u knjizi Trogir iz mog pera, no navodi da je pred Drugi svjetski rat postojalo u Trogiru više autoprijevoznika. Ivo Sonjara imao je autogaražu s mehaničkom radionicom za popravak automobila, taksi službu te dva autobusa koja su prometovala na relaciji Trogir - Split.  Automobil je imao i Vinko Ivačić - Guberac, njime je vozio prijevoz po narudžbu - kada je trebalo prevesti ljude u bolnicu, različite komisije u Zagoru na teren, liječnika u kućne posjete... Ranije su automobile imali Fritz Puović (o čemu nam svjedoči razglednica nastala oko 1912. godine), zatim Antonietta de Fanfogna Garagnin koja je prema svjedočenju F. Sentinelle imala "američki kabriolet", Šime Kovačević, sin gostioničara Grge i Marice koji su imali radnju na današnjem Radovanovom trgu, radio je kao šofer kod I. Sonjare te imao svoj automobil kojim je obavljalo taksi službu. Kao vlasnici prvih automobila u Trogiru navedeni su i liječnik Niko Bratanić i Toni Madirazza.

 

Je li u slučaju Nikoline Marović i njene radnje riječ o "rent a caru" ili je bila riječ o pružanju taksi usluga - nadamo se da ćemo saznati zajedno. Javite nam se ukoliko imate više informacija.

 


Nema komentara:

Objavi komentar