ponedjeljak, 14. lipnja 2021.

TG i TV kalendar: Palma Katalinić - Trogiranka koja slovi za najuspješnijeg urednika dramskog programa u povijesti televizije u Hrvatskoj - rođena je na današnji dan 1927. godine

 

Znate li pod čijom su se uredničkom palicom snimali "Gruntovčani", "Velo misto", "Kapelski kresovi", ...? Znate li da je tu riječ o jednoj Trogir(an)ki i da ona slovi za najuspješnijeg urednika dramskog programa u povijesti televizije u Hrvatskoj? Ona je rođena u Trogiru na današnji dan 1927. godine i tema je ove, nove epizode TG kalendara koju u današnjoj inačici slobodno možemo nazvati i TV kalendar...

 

 

Palma Katalinić na snimanju TV drame Zec Branka Ivande, 1975.,  izvor: HRT - Leksikon radija i televizije (ulomak)

 

 

 Na današnji dan prije 94 godine, 14. 6. 1927., u Trogiru je rođena Palma Katalinić, televizijska urednica i književnica.


U rodnom gradu Palma je pohađala pučku i građansku školu, školovanje je nastavila na učiteljskoj školi u Splitu, a potom na novinarsko-diplomatskom studiju u Beogradu. Dolaskom u Zagreb, 1954. godine postala je urednica u redakciji Školskog radija, nekoliko godina nakon sudjeluje u osnivanju, zatim u uređivanju Školskog programa na RTV Zagreb, gdje je i autorica dokumentarnih priloga, reportaža i dječjih emisija. Od 1974. urednica je Dramskoga programa, a od 1978. do umirovljenja 1985. glavna je urednica Kulturno-umjetničkog i igranog programa. U vrijeme njene uredničke dužnosti nastali su kultni "Gruntovčani", "Velo misto", "Inspektor Vinko", "Kapelski kresovi"... stoga ne čudi da slovi za najuspješnijeg urednika dramskog programa u povijesti televizije u Hrvatskoj!

Prve priče za djecu Palma Katalinić objavila je 1952. godine. Brojna djetinjstva obogatila je svojim naslovima "Djetinjstvo Vjetra kapetana" (1964.), "Pričanje cvrčka moreplovca" (1969.), "Snovi na dnu mora" (1975.), "Anja voli Petra" (1986.), "More pod sjevernom zvijezdom" (1990.), "Golubica" (1995.) ... Odraslijoj čitalačkoj publici namijenila je roman "Dvoje u brodolomu" (1986.).

Palma Katalinić umrla je 13. rujna 2013. godine, a njeno posljednje počivalište je na trogirskom gradskom groblju.

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar