utorak, 15. listopada 2024.

Tko je Trogiranka Toše Dapca iz 1962.?

 

Tko je "Trogiranka" Toše Dapca? Prepoznaje li netko našu sugrađanku s fotografija snimljenih 1962. godine:

 


 

U Arhivu Tošo Dabac u Zagrebu čuva se opsežna ostavština ovog legendarnog hrvatskog fotografa koja sadržava 160 000 umjetničkih predmeta, negativa, autorskih povećanja, kao i fotografsku opremu kojom se koristio, biblioteku, arhivsku i hemerotečnu građu. Među njima se nalazi i "Trogiranka", fotografija naše sugrađanke koju je Dabac snimio 1962. godine. 


Uočili smo postojanje dviju verzija fotografije - jedna od njih objavljena je u monografiji Tošo Dabac : Umjetnik svojeg vremena - kritičko čitanje autorice Ive Prosoli, a s obzirom na stvarno prostorno stanje lokacije na kojoj je nastala - obrnuta je:
 
 

 
Fotografije je snimljena pored gradske lože, na glavnom gradskom trgu, točnije u glavnoj ulici - iza "Trogiranke" je, osim kamene ograde lože, vidljiv i prolaz u kojemu je smješten ulaz u crkvicu sv. Barbare.
 


Jeste li znali da je Tošo Dabac nekoliko puta izlagao u Muzeju grada Trogira? Primjerice, sa Zlatom Radej imao je izložbu 9. - 25. kolovoza 1969. godine. Nekoliko godina ranije, 1963. objavljen je i vodič po Trogiru autorice Ivanke Stojković-Nikolajević s njegovim fotografijama grada koje možete razgledati OVDJE.  
 
 
 
Prepoznajete li "Trogiranku"? 
Javite nam tko je ona OVDJE ili podijelite ovaj sadržaj na društvenim mrežama 
- možda je prepozna netko od vaših prijatelja! :)
 
 
 
 

 

 
Pripremila: Maja Maljković Zelalija
Izvori: Arhiv Tošo Dabac, Muzej grada Trogira,
Prosoli, Iva. 2023. Tošo Dabac : Umjetnik svojeg vremena - kritičko čitanje
Maljković Zelalija, Maja 2022. Fotografi(ja) u Trogiru



Nema komentara:

Objavi komentar