utorak, 23. ožujka 2021.

23. ožujka u Trogiru su rođena dva poznata i priznata arhitekta: Vicko Andrić 1793., a Josip Slade Šilović 1828.

 

23. ožujka u Trogiru su rođena dva poznata i priznata arhitekta, jedan od njih bio je i graditelj, a jedan i konzervator. Vicko Andrić, arhitekt i prvi stručni hrvatski konzervator rođen je na današnji dan prije 228. godina - 1793., dok je graditelj i arhitekt Josip Slade Šilović rođen prije 193 godine - na današnji dan 1828. godine.

 

 


 



Vicko Andrić školovao se u Splitu, Zadru i Rimu. Na Arhitektonsko-agrimetrijskom fakultetu koji upisuje  1812. godine stekao je zvanje vještaka mjernika, a na Umjetničkoj akademiji sv. Luke 1816. zvanje arhitekta. Posljednje godine studija upravljao je arheološkim iskapanjima na rimskom Forumu. Nakon školovanja Andrić se vraća u Split. Nedugo nakon povratka imenovan je za "privremenog kraljevskog okružnog inženjera". S obzirom da je pokazao veliki interes za starine već tijekom studiranja, po povratku u Split posvetio se istraživanju i zaštiti Salone i Dioklecijanove palače.

Kao mjernik zadarskog i splitskog kotara regulirao je vode Neretve, Cetine i Krke te močvare, projektirao je ceste, mostove i druge građevine te pregradio dio splitskih lazareta u zatvore, sudjeluje u radovima komisije za obnovu bivšeg Kneževa dvora, obnavlja vrh zvonika stolne crkve, ...1853. povjerena mu je provjera trase staroga rimskog vodovoda; za nepune dvije godine otkrio je i otkopao sve njegove ostatke.
Umro je u Splitu 15. siječnja 1866. godine.

Njegovo ime nosi nagrada koja se dodjeljuje za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima na očuvanju kulturne baštine, istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara, razvoju konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine te očuvanju i obogaćenju ukupnog fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske.




Josip Slade se školovao u Splitu i Padovi, gdje je doktorirao filozofiju, a potom završio studij graditeljstva i inženjerstva. O njegovu školovanju brinuo se dobročinitelj, očuh Juraj, pa je u znak zahvalnosti Josip prezimenu Slade dodao i njegovo prezime Šilović.

Od graditeljskih djela najznačajnija su mu zgrada kazališta u Šibeniku, cesta preko Zagore do Lećevice, crkva na gradskom groblju u Trogiru, veliki čiovski most, napajalište s pitkom vodom na izvoru Dobrić, kuća Puović, palača Moretti na Čiovu, brojne ceste, putovi i mostovi u Crnoj Gori, primjerice pravac od Njeguša do Cetinja, pravac Cetinje — Rijeka Crnojevića, pravac Rijeka Crnojevića — Podgorica, pravac Kotor — Cetinje posebno impresivan zbog 25 serpentina na trasi u pravoj liniji od kojih jedna doseže i 2 kilometra,  pravac Rijeka Crnojevića - Virpazar, ... Od zgrada ističu se Zetski dom Crnogorskog kraljevskog kazališta, zgrada austrougarskog veleposlanstva na Cetinju, Dvorac kneza Nikole u Nikšiću te Lazaret u Herceg Novom, a od infrastrukturnih objekata pomorska luka u Baru te Carev most u Nikšiću.
Umro je u Trogiru 15. lipnja 1911. godine.

 

U okviru Stivanje 2018. godine u Muzeju grada Trogira održan je okrugli stol te izložba  "Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori". Više o ovom graditelju možete saznati iz izdanja Muzeja grada Trogira "Arhitekt Josip Slade" autora Cvita Fiskovića, ali i u dokumentarnom filmu HRT-a:

 


 




Iz rubrike TG KALENDAR pročitajte i:

 

 Zavežite se - polijećemo u 1935.! | TG kalendar, epozoda 14 .: Avijatičari

 Na današnji dan prije 49 godina službeno je osnovan Folklorni ansambl "Trogir"

 Legendarni rukometni trener Vinko Kandija preminuo je na današnji dan prije 19 godina

 Znate li tko je bio prvi konzervator za Dalmaciju? Rođen je u Trogiru na današnji dan prije 257 godina...

 MACA ŽVEK! | Prije točno 50 godina premijerno prikazana "Šporka posla"

TV redatelj Marin Kalebota rođen je u Trogiru na današnji dan 1931. godine

 Na današnji dan prije 71. godinu rođen je Nikola Buble   

 Trogirski incident

Ante Ivačić - lik iz "zlatne knjige" trogirske prošlosti

Dan užežin Stivanje, 13. studenog 1892. godine, rođen je dr. don Ivan Delalle 

Na današnji je dan 1874. godine u Segetu Donjem rođen Vinko Lozovina 

 Na današnji dan prije 211 godina rođen je dr. don Antonio Lubin 

Nema komentara:

Objavi komentar