petak, 11. svibnja 2018.

Koliko Trogir ima trifora?


Trifore, prozorska okna stupovima ili pilonima razdijeljena na tri dijela, često plijene pozornost svojim izgledom. Ponekad jednostavne, ponekad prepune dekorativnih elemenata, uvijek atraktivne i privlačne. Tako privlačne privukle su nas da ih istražimo!
Znate li uopće koliko se trifora nalazi u Trogiru?  
Možda čak i više nego što na prvu mislite...Na velikoj palači Ćipiko, iznad istočnog portala nalaze se dvije kasnogotičke trifore koje je oko 1470. godine izradio Andrija Aleši. Za njih samo rijetki ne znaju, no možda samo rijetki znaju da je donja trifora tek naknadno preinačena u balkon kao i da ove trifore danas nisu na mjestu na kojem su se izvorno nalazile! 

A ako pogled skrenete još malo gore i desno, možete uočiti jednu zanimljivu, danas zazidanu, triforu datiranu u 15. stoljeće:


Malu palaču Ćipiko krase također dvije trifore - jedna od njih je replika nastala u 20. stoljeću, dok je drugoj, iz 15. stoljeća, naknadno dodan renesansni okvir na kojem je grb obitelji Ćipiko. 
A pogledajte što smo zanimljivo uočili pregledavajući fotografije male palače Ćipiko: Čini li vam se da nešto nedostaje, da nečeg (danas) ima, da nečeg nema...?
Ne vidite dobro... evo pogledajte iz malo bližeg:
Još je palača s dvjema triforama, primjerice palača Garagnin - Fanfogna, u kojoj je danas Muzej grada Trogira:
Ova raskošna trifora nalazi se na četvrokatnici koja se nalazi uz glavnu gradsku ulicu. Nažalost, toliko je visoko da je jedva primjetna.
Palaču Garagnin - Fanfogna krasi i trifora - smještena na zidu naslonjenom na nekadašnju Ulicu vode - Calle delle´ Acque:


Palača Lucić također ima dvije trifore. Jedna, kasnorenesansna smještena je na prvom katu zgrade i vidljiva je iz dvorišta palače
(kao i iz Gradske knjižnice Trogir):
Druga, gotička trifora (koja se u punom sjaju može vidjeti zahvaljujući obnovi koja je trajala od 1998. od 2002. godine) nalazi se na zapadnom zidu palače:

Zazidana trifora sa sljedeće slike, jedna je od tri trifore sudske zgrade u Trogiru, a zanimljiva je ne samo zbog isklesanih glava anđela koje proviruju iz okruglih otvora, već i zbog grbova biskupa Giacoma Turlona. Naime, ova je trifora s porušene biskupove palače ugrađena u sudsku zgradu 1909. godine.
Druge dvije trifore na sudskoj zgradi smještene su na njenom južnom pročelju:
Od obnove komunalne palače, završene 1890. godine, njeno istočno i zapadno pročelje također krase dvije trifore:


Naposlijetku, spomenimo najstariju trogirsku triforu - onu predromaničku, iz 9. stoljeća, koja je od 13. stoljeća pa sve do nedavno bila zazidana.
Ova se trifora nalazi na pročelju obiteljske kuće Nane Novak, u blizini crkve sv. Petra:


https://slobodnadalmacija.hr/stil/kvadrat-po-mom/clanak/id/292996/posjetili-smo-obnovljenu-starinu-u-srcu-trogira-najstariju-sacuvanu-stambenu-kucu-u-hrvatskoj#&gid=null&pid=2
Onda...
Koliko smo ukupno trifora nabrojali? Jesmo li slučajno koju izostavili?!
Javite nam na Facebook stranici Trogir Time Travel ili putem e-pošte.
Izvori: Ivo Babić: Trogir - grad i spomenici, 2016., Stanko Piplović: Graditeljstvo Trogira u 19. stoljeću
Fotografije: arhiv Muzeja grada Trogira: nepoznati autori, Nenad Gattin, Ć. M. Iveković;
online arhiv Slobodne Dalmacije: Paun Paunović, Joško Brešan;
Hungarian National Digital Archive: Leo Györök  
Ivo Babić; Maja Maljković Zelalija


Nadamo se da vam je ovaj članak bio zanimljiv! Ako jest, 
podijelite ga s prijateljima na društvenim mrežama:

Nema komentara:

Objavi komentar