petak, 9. listopada 2020.

Imate poštu! (nisu računi, otvorite slobodno)

 

Danas je Svjetski dan pošte, tim povodom - od nas za vas (ne nit´ nego) i pisma i razglednice! IMATE POŠTU, a nisu računi! Pa sretnog li dana!

 

Pogledajmo što se krije u  vašem i našem "poštanskom sandučiću": nekoliko dopisnica s trogirskim motivima s kraja 19. i početka 20. stoljeća, nekoliko omotnica s početka 20. stoljeća, nekoliko kras(n)opisanih adresa, nekoliko početaka pisama, nekoliko poštanskih markica, nekoliko poštanskih žigova, jedan zanimljivi kameni poštanski sandučić, jedan bjelokosni rezač papira i otvarač pisama, skrila se tu i jedna razglednica u izdanju Muzeja grada Trogira s motivom Kamerlenga u kiši Cate Dujšin Ribar... Dupkom pun sandučić, a i dalje u njemu nijedan račun, osim korisničkog instagram računa @trogirmuseum na kojemu je objavljen ovaj prigodni poster (ukoliko već niste - počnite ga pratiti...)


 




Prilika je danas prava za par JESTE LI ZNALI informacija o pošti u Trogiru kroz vrijeme:



Prvi poštanski ured u Trogiru nalazio se u blizini cimatorija - u kući Barbieri. Bio je smješten u prizemlju kuće do 1906. godine, a još i danas na tom se mjestu vidi kameni poštanski sandučić. Jeste li ga primjetili?


Kameni poštanski sandučić danas | članak - J. Brešan: Kameni poštanski sandučić, Slobodna Dalmacija, 14. 4. 1983.



Iza Drugog svjetskog rata trogirski poštanski ured nalazio se u blizini sjevernih gradskih vrata - u kući Dekaris, na prvom katu. Ispred kuće, uz pločnik između bagrema koji su tada tu rasli bila je parkirana poštanska kariola, u svojim zapisima navodi Fedor Sentinella.



Kuća Dekaris



Osim pojedinih u posteru prikazanih predmeta, u stalnom postavu Muzeja grada Trogira nalazi se i portret jednog čitatelja pisma - Lovre Burića. Sigurno ste ga već vidjeli, no nije na odmet vidjeti ga opet - i ovdje i na adresi Gradska vrata 4, 21220 Trogir.







Kad ste zadnji put rukom napisali pismo? Poslali ili dobili razglednicu? Jeste li nekoć imali prijatelje za dopisivanje i s nestrpljenjem dočekivali poštara i zavirivali u poštanske sandučiće? Javite nam odogovore u komentarima ispod objave na facebook stranci Trogir Time Travel. U komentarima su dobrodošla i sjećanja koja imate uz trogirsku poštu, njen smještaj, djelatnike, možda znate neke anegdote? Dostupni izvori poprilično su siromašni informacijama o trogirskoj poštanskoj povijesti, a mi bismo rado uz vašu pomoć saznali više...



Hvala na dijeljeljenju ovog posta na društvenim mrežama!




Nema komentara:

Objavi komentar