četvrtak, 22. listopada 2020.

TG kalendar | Na današnji dan prije 211 godina rođen je dr. don Antonio Lubin

 

 


 

 

ANTONIO LUBIN, jedan od najistaknutijih dantista 19. stoljeća čija se knjižnica i obiteljski arhiv čuvaju u Muzeju grada Trogira, rođen je u Trogiru na današnji dan, 22. listopada 1809. godine.

 

Antoniova (Antina, Antunova) majka bila je Dominka rođ. Košćina - Skakoc, a otac Lovre, po zanimanju kovač. Osnovno obrazovanje Antun je stekao u rodnom gradu - u Kolegiju sv. Lazara, gdje ga je među ostalima podučavao i bakin brat - svećenik Ivan Skakoc. U Zadru je završio licej, a u Padovi teološki fakultet. Nakon što je 1838. godine stekao doktorat iz filozofije vraća se u rodni grad. Predavao je u Zadru, Splitu, Veneciji, Grazu te obavljao svećeničku dužnost u Trogiru. Odlikovan je Viteškim križem ordena Franje Josipa.

Lubinovo remek-djelo je njegovo izdanje Danteove Božanstvene komedije objavljeno u Padovi na 935 stranica 1881. godine. Navedeno izdanje u struci je kasnije bilo poznato kao "enciklopedija Komedije".

Umro je 21. srpnja 1900. godine. Na posljednjem ispraćaju brojni Trogirani su mu odali počast, usprkos političkom neslaganju s njegovim autonomaškim stavovima.


Knjižnicu Antonia Lubina koja se čuva u Muzeju grada Trogira čine izdanja knjiga i periodike iz raznih područja - književnosti, teologije, filozofije, povijesti, povijesti umjetnosti, medicine, fizike, astronomije, prava... Izdanja su pisana na hrvatskom, latinskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i ruskom jeziku, a među njima se nalaze i djela Williama Shakespearea, William Wordswortha, T. S. Elliota, Williama Butlera Yeatsa, ...  Kao najstarije knjige iz knjižnice Lubin mogu se izdvojiti primjerice inkunabula iz 1498. godine - Gregorius I: Moralia Sancti Gregorii in libros beati Job una cum tabulisquarum unaseriatim omnia puncta..., zatim Pandectarium iuris civilis iz 1551., Missale Romanum, novissime imoressum iz 1553., ...

Osim knjižnice, u Muzeju grada Trogira čuva se i dio arhivske građe obitelji Lubin. U samom arhivu nalaze se brojne isprave i dokumenti - popisi imovine, inventari, oporuke, nacrti, bilježnice ... koji doprinose poznavanju života u Trogiru u 19. stoljeću.


 

Izvori i literatura:
A Bilić Petričević: Knjižnica i arhiv obitelji Lubin, 2006. (stručni rad),
D. Radić: Knjižnica Antuna Lubina u Muzeju grada Trogira, Informatica Museologica, 1998.
Pripremila: M. Maljković Zelalija

 

 



Nema komentara:

Objavi komentar