utorak, 3. studenoga 2020.

TG KALENDAR | Na današnji je dan 1874. godine u Segetu Donjem rođen Vinko Lozovina

 



Vinko Lozovina hrvatski književni povjesničar i talijanist, o kojemu je Muzej grada Trogira prije nekoliko godina organizirao okrugli stol, popraćen nedavno objavljenim zbornikom radova VINKO LOZOVINA Život i djelo,  rodio se u Segetu Donjem 3. studenog. 1876. godine. 


Vinkova majka Marija i otac Nikola imali su šestero djece, pet sinova i jednu kćer. Vinko je osnovnu školu pohađao u Trogiru, veliku gimnaziju u Splitu završio je 1895. godine kada upisuje Filozofski fakultet u Beču, s kojeg u jesen 1896. godine prelazi u Graz. Diplomirao je 1900. godine, a doktorirao iz područja filozofije 1903. godine.

Nakon diplome, kao odličan student, dobio je stipendiju za usavršavanje u Firenzi koje prekida zbog zaposlenja na Klasičnoj gimnaziji u Splitu. Već kao mladi profesor, s obzirom na njegov stručni i publicistički rad, Vinko Lozovina je imenovan je školskim savjetnikom, a od 1903. do 1918. godine bio je predsjednik Profesorskog društva za Dalmaciju. Postavljen je za ravnatelja Velike realke u Splitu 1918. godine. Bio je povjerenik za prosvjetu pri Vladi Narodnog vijeća za Dalmaciju, nakon toga i prosvjetni inspektor splitske oblasti. 1926. godine imenovan je direktorom Državne realke u Splitu. Jedan je od osnivača Pučkog sveučilišta u Splitu 1925. godine. Poslije smrti don Frane Bulića postao je predsjednik Povijesnog društva “Bihać”... 

Osim nekoliko talijanskih školskih udžbenika objavio je veliki broj radova u raznim književnim i kulturnim časopisima te dnevnim novinama. Neka od njegovih najistaknutijih djela su Povijest talijanske književnosti – starije doba (500 – 1600) iz 1909. godine, Machiavelli i njegova politička nauka iz 1928. godine te Dalmacija u hrvatskoj književnosti – povijesni pregled regionalne književnosti u Dalmaciji, hrvatskom primorju i Istri (800 – 1890) iz 1936. godine.

Izuzetno je interesantan njegov pseudonim - Izo Lanov - pod kojim je objavljivao pjesme i epigrame, ali i djelo Kako sam putovao po Italiji 1900. Zanimljiv je podatak da je bio razrednik velikom Tinu Ujeviću i predavao mu talijanski jezik i filozofiju...

Više o životu i djelu ovog intelektualca, erudita, romanista, pisca, prevoditelja i vrsnog polemičara možete pročitati u zborniku radova Vinko Lozovina Život i djelo dostupnog u Muzeju grada Trogira.

 

Umro je u Splitu 30. listopada 1942. godine.

 

 



Nema komentara:

Objavi komentar