petak, 15. siječnja 2021.

Pirati iz Trogira


Možda nisu Jack Sparrow ili Kapetan Kuka, ali trogirski pirati, preciznije - gusari, koje spominju povijesni izvori, mogu ispričati ne samo uzbudljive nego i - stvarne priče s mora! 

 


Prije samog predstavljanja trogirskih gusara koji su plovili u 15. stoljeću, moramo naučiti razliku između pojma gusar i pirat, iako se jako često koriste kao sinonimi. Naime, gusari su bili legalni pljačkaši, dok su pirati bili s druge strane zakona! Gusari nisu pljačkali iz vlastitih interesa već su radili za pojedinu državu ili grad, pljačkajući isljučivo njene neprijatelje. Pirati su pak pljačkali sve redom...

 

Sada kada to znamo, upoznajmo dvojicu trogirskih gusara čija se imena spominju u povijesnim izvorima.


DECANUS DE TRAGURIO bio je pomorac i gusar rođen krajem 14. stoljeća. Bio je privrženik Mihovila Vitturija, gradskog rektora. Decanus je u zajedničkim akcijama s drugim pomorcima brodovima "modo piratico" krstario obalom, ometao plovidbu i nanosio štetu mletačkim brodovima! Četiri godine - 1422., 1424., 1425. i 1428. mletačke vlasti raspisale su nagradu za njegovo izručenje, tražeći ga živog ili mrtvog! Ubijen je 1428. godine.

Decanusov suvremenik bio je JAKOV HLAPČIĆ, također pomorac i gusar. 1418. Hlapčića su splitske izbjeglice, u doba drugog rata s Venecijom, izabrale za zastupnika pred kraljem Žigmundom. On ga je pak 1419. imenovao kapetanom galije sa zadaćom da napada i zarobljava mletačke brodove te da ih s teretom dovodi u Trogir, Split i Dubrovnik!


Decanus i Jakov, koji je nosio pridjevak Testa, mogli bi vrlo lako biti glavni likovi neke trogirske slikovnice o gusarima. Možda nam kratku pričicu pod naslovom Decanus i Testa neustrašivi napišete upravo vi - u komentarima na našoj facebook stranici Trogir Time Travel. Jesu li umjesto ruma pili bevandu, a umjesto papiga na ramenima imali galebe? Tko zna?! A tko zna - možda ih netko od naših talentiranih pratitelja i nacrta! To bi bilo sjajno! A vikend je pred nama... Okušajte se, izazivamo vas!

 

 Izvor podataka: enciklopedija.lzmk.hr

 Nema komentara:

Objavi komentar