srijeda, 22. prosinca 2021.

Trogirski slavuj Vinko Coce rođen je na današnji dan 1954. godine | TG kalendar 

 

Trogirski slavuj Vinko Coce, rođen je 22. prosinca 1954. godine.


Kao trinaestogodišnjak počinje svirati klarinet u Narodnoj glazbi Trogir, kao petnaestogodišnjak počinje pjevati u kvintetu Mali kanti, a 1972. u Klapi Trogir. Nakon završenog solo pjevanja u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, 1983. godine, postaje član zbora HNK-a u Splitu. Njegova karijera pjevača zabavne glazbe počinje 1991. godine, a pravom estradnom zvijezdom postaje nakon snimanja prvog albuma "Mirno spavaj ružo moja" 1993. godine i osvajanja Grand prixa na Splitskom festivalu s pjesmom "Sićaš li se di je lungo mare".

"Istaknuti predstavnik hrvatske glazbene umjetnosti, tenor Vinko Coce hrvatska je pjevačka legenda i vrsni interpret tradicijske i popularne dalmatinske urbane glazbe. Povijest hrvatske glazbe poznaje tek rijetke slučajeve pjevača koji su se na hrvatskoj glazbenoj sceni imali prilike okušati u više stilski različitih glazbenih žanrova i stilova (klapsko pjevanje, operno – klasično zborsko pjevanje, hrvatska zabavna dalmatinska urbana glazba) i u svakom od njih ostaviti svoj timbar, svoj prepoznatljiv trag. Lakoća intoniranja kako jednostavnih tako i zahtjevnih napjeva, arija, melodija, kao i izuzetna mediteranska muzikalnost glavne su karakteristike božanstvenog pjeva kojim je Vinko Coce slušatelja na prvu ostavljao bez daha. Taj prirodni talent kojeg samo rijetki svojim genetskim kodom naslijede, a onda u konačnici i kvalitetno prezentiraju, do samog kraja krasili su Vinkovu glazbenu karijeru.", rekao je dr. sc. Joško Ćaleta.  


Vinko Coce bio je član Hrvatske glazbene unije te je imao status slobodnog umjetnika. Bio je član komornog zbora samostana benediktinki sv. Nikole, prema njegovoj ideji u Trogiru je organizirana manifestacija "Međunarodno natjecanje mladih tenora" koja se odvijala u tvrđavi Kamerlengo od 2003. do 2006. godine, pod pokroviteljstvom predsjednika Stipe Mesića. Dobitnik je nekoliko Porina - jednog od njih, koji je danas dio Zbirke suvremene povijesti Muzeja grada Trogira, osvojio je s Klapom Trogir, drugi osvaja za najbolji album zabavne glazbe s albumom "Morska svitanja", a posthumno, 2014. godine, dobiva Porina za životno djelo.


"Dvadesetogodišnje razdoblje samostalnog djelovanja rezultiralo je brojnim uspjesima i popularizacijom njegovih pjesama, što mu je na nacionalnoj estradnoj sceni osiguralo eminentnu poziciju jednog od najznačajnijih izvođača prepoznatljivog po odabiru i interpretaciji dalmatinsko-mediteranskog, glazbeno-popularnog urbanog izričaja. Nekoliko je antologijskih skladbi koje će generacijama ostati ispjevane sa sjećanjem na njihova prva interpretatora – Da je meni s tobom kroz Pasike, Vilo moja, Ribari, Mirno spavaj ružo moja, More li, Sićaš li se, di je Lungomare… " (...) Vinko Coce je jedno veliko pjevačko ime čija je uspješna karijera ostala zabilježena na desetak albuma klapske glazbe i dvadesetak solističkih albuma, uspješnica hrvatske popularne glazbe.", zaključuje dr. sc. Ćaleta.


Vinko Coce preminuo je 27. listopada 2013.

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar