srijeda, 31. kolovoza 2022.

Dobro došli u Trogir na dan 22. kolovoza 1894.!

 

 Sudionici Prvog međunarodnog kongresa starokršćanske arheologije koji se održavao u Splitu i Solinu 20. - 22. kolovoza 1894. godine, posljednjeg su dana kongresa posjetili Trogir. Njihov je posjet zabilježen fotografijom...

 


... i kratkom crticom o posjetu koju donosi Stanko Piploviću članku Prvi Međunarodni kongres starokršćanske arheologije objavljenom  u Kulturnoj baštini 1994. godine: 

"Na 22. kolovoza u 6 sati priređen je izlet u Trogir posebnim financijskim parobrodom "Ragusa". Sudionike su dočekale dvije glazbe, a pozdravili ih načelnik Špiro Puović i opa dr. Mate Zannoni. Gosti su razgledali stolnu crkvu i popeli se na njen zvonik. Posjetili su i starohrvatsku crkvu sv. Barbare, najstariju sačuvanu sakralnu građevinu u gradu iz IX.-X. stoljeća. U to vrijeme bila je u privatnom posjedu i služila kao skladište. Stoga je odlučeno uputiti rezoluciju Ministarstvu za bogoštovlje i nastavu da se ovaj dragocjen spomenik restaurira na trošak države. Nakon toga načelnik je priredio zakusku u srednjovjekovnoj loži na trgu koja je temeljito obnovljena po nacrtu arhitekta Aloisa Hausera iz Bela. Poslije izleta nastavljene su sjednice po odsjecima".

Istog dana navečer u vrtu obitelji Vitturi u Kaštel Lukšiću priređeno je primanje za sudionike kongresa. Na primanju je svirala trogirska glazba, a mjesto je bilo urešeno trobojnicama i zelenilom, po brdima su upaljene vatre, a u selu vatromet. Na primanje su stigli i grofovi Fanfogna Garagnin i trogirski načelnik Špiro Puović, piše Piplović.

 

Zanimljiva crtica iz bogate trogirske prošlosti, zar ne? 

 
Izvor: Piplović, Stanko: Prvi Međunarodni kongres 
starokršćanske arheologije, Kulturna baština, 1994.

 


 

Nema komentara:

Objavi komentar