četvrtak, 8. prosinca 2022.

Slikarski skok u 1899. i 1900.: Trogir na platnima Tivadara Csontváryja Kosztke

 

Mađarski slikar Tivadar Csontváry Kosztka kojega mnogi kritičari smatraju najvećim mađarskim slikarem, naslikao je i Trogir! Holdvilágos éj TraubanTraui at Sunset i Sun Looking back at Trau, - ulja na platnu iz 1899. te Morning in Trau i Afternoon storm in Trau iz 1900 donosimo u nastavku:

 


 

 
 

 




Csontváry Kosztka rođen je 5. srpnja 1853. u Kisszebenu, u današnjoj Slovačkoj. Do svojih kasnih dvadesetih bio je ljekarnik, a onda je vrućeg sunčanog poslijepodneva 13. listopada 1880. godine, kada je imao 27. godina imao mističnu viziju... čuo je glas koji mu govori: "Bit ćeš najveći slikar na svijetu, veći od Rafaela". To ga je natjeralo da napusti svoju prvobitnu profesiju. Učinivši to počinje se pripremati da postane slikar - prvotno posjećujući poznate galerije, škole i umjetnike, a studij slikarstva započinje kasnije - u svojoj 41. godine. Od 1890. putovao je svijetom - bio je u Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Libanonu, Palestini, Egiptu, Siriji... a i u Trogiru. Tu je 1899., odnosno 1900. naslikao prikazana ulja na platnu. Ona su danas dostupna na wikimedia.org, a dio su privatnih kolekcija te Mađarske nacionalne galerije.

Tivadar Csontváry Kosztka bio je doista živopisan lik kojeg se za života smatralo egocentričnim čudakom i to iz niza razloga - bio je vegetarijanac, protivnik pušenja i alkohola. Europski kritičari prepoznaju njegovu vrijednost, iako ga povezuju s postimpresionizmom i ekspresionizmom, njegov se slikarski rad teško može svrstati u jedan stil. On je sam sebe pak identificirao kao slikara "sunčane staze"... Više o njemu možete pročitati primjerice OVDJE ili OVDJE.






Nema komentara:

Objavi komentar