utorak, 17. siječnja 2023.

5 prekrasnih dopisnica Andrije Lebedine s kraja 19. stoljeća


Andrija Lebedina, p. Vicka, registrirao je  13. kolovoza 1887. pri Trgovačko-obrtničkoj komori Split "prodaju rukotvorina" u Trogiru na kućnom broju 155. Među prodajnim artiklima u dućanu smještenom na glavnom gradskom trgu, zasigurno su se našle i dopisnice na kojima je potpisan kao izdavač. Prikupili smo neke od njih...

 




Prva i najimpresivnija zapravo nije jedna, već panorama sačinjena od tri dopisnice koje prikazuju pogled na grad - njegov čiovski dio i staru gradsku jezgru sa jugoistoka, s Čiova. Sigurni smo da je tiskana u 19. stoljeću, s obzirom na to da je putovala 1899. godine.  Ova se panoramska snimka nalazi u stalnom postavu Muzeja grada Trogira, a nedavno nam je ove tri dopisnice darovala gđa. Perina Vukman. Spojili smo ih u panoramu:

 

 


Među darovanim razglednicama, pronašli smo još dvije s njegovim "potpisom" - crvenom bojom tiskanim tekstom A./Andrea/Andrija Lebedina, Trogir:

 



Jedna od njih ima tiskan tekst "Most - Ponte, Trogir - Trau", a prikazuje Čiovski most, dok druga ima otisnut tekst "Drevne Tvrdjave - Le antiche Fortezze, Trogir - Trau". Prva je dopisnica putovala 1899. godine, dok za drugu nije poznata godina, no s obzirom na veliku sličnost, može se zaključiti da su dio iste serije, tiskane u istoj godini...

 



Andrija Lebedina označen je i na dopisnici koja prikazuje južna i sjeverna gradska vrata, a na kojoj je otisnuto "Dva ulaza - Le due Porte, Trogir - Trau":

 



Znate li za još neku dopisnicu koju nam je u naslijeđe ostavio Andrija Lebedina? Pokažite nam je na facebooku Trogir Time Travel!

 

 


 

Nema komentara:

Objavi komentar