četvrtak, 23. veljače 2023.

Ne ponovilo se! | TG kalendar: 23. 2. 1944.

 

„Jučer oko 3.30 sati poslije podne napalo je šest neprijateljskih lakših zrakoplova uzorka Spitfire jednu trogirsku četvrt, bacivši više bomba težine do 150 kg. Porušeno je 36 gradjanskih kuća. Tri osobe teže su ranjene, dok je do sada izvučeno iz ruševina 24 mrtvih. Odkopavanje zatrpanih započelo je odmah poslije terorističkih napadaja, a budući da je djelovanje neprijateljskih razornih bomba bilo tako strahovito, radna snaga, koja je časovito stajala na razpoloženju, nije bila dostatna, te su bila potrebna pojačanja. Potrebno je posebno iztaknuti, da je prigodom ovog napadaja porušena crkva sv. Mije, a težko oštećen starodrevni samostan sv. Dominika, kojemu je postavio temelje bl. Augustin Kažotić, Trogiranin. Ovaj teroristički napadaj iz zraka neprijateljskih zrakoplova, najteži je, koji je grad Trogir do sada pretrpio. Da i ne govorimo o onima, koji su prilikom ovog napadaja izgubili svoje mile i drage i svu svoju imovinu. Cjelokupno gradjanstvo Trogira osudjuje ovaj podli napadaj, koji je podpuno istovjetan sa svim napadajima, koje neprijatelj vrši posljednjih mjeseci nad gradjanskim stanovničtvom Hrvatske, a dokazuje i najbolje osvjetljuje stav, koji su prema nama zauzeli naši neprijatelji. Viest o velikoj nesreći dojmila se vrlo težko u našem gradu, jer je veći dio Splićana vezan uz starodrevni Trogir.“, prenosi novinski izvještaj pod naslovom "Novi teroristički napadaj na Trogir“ Blanka Matković u članku  "Angloamerička bombardiranja Trogira u veljači 1944."

 


U ovom tragičnom događaju živote je izgubilo 25 naših sugrađana, u dobi od jedne do sedamdeset i pet godina: Ante Barić, Karmela Betica, Karmela Bilić, Jele Bojić, Ante Buble, Matija Buble, Tereza Buble, Marija Buličić, Marica Cinotti, Anton Frana, File Frana, Ivanka Frana, Jela Frana, Luka Gruić, Tončica Ivačić, Ante Mirat, Domina Mirat, File Mirat,  File Mirat, Felicij Mirat, Ivanka Novak, Marica Novak, Marija Novak, Ana (Anka) Pilendra, Matija Špika.


 

 

U bombardiranju je srušeno 36 kuća, crkva sv. Mihovila od koje je ostao samo zvonik (obnovljen 1952.), samostan sv. Dominika, a brojne kuće su oštećene. O strahotama svjedoče i preslici fotografija iz privatne zbirke, koje donosimo u okviru ove objave, a koje se među ostalim, čuvaju i u Arhivu Konzervatorskog odjela MKiM u Splitu.


Više o pročitajte u članku "Angloamerička bombardiranja Trogira u veljači 1944." autorice Blanke Matković objavljenom u časopisu Vartal 2013. godine.
 Nema komentara:

Objavi komentar