petak, 10. veljače 2023.

Trogir u Ženskom listu 1933. godine

 



 U srpnju 1933. godine objavljen je "naročiti broj" Ženskog lista - časopisa "za modu, zabavu i kućanstvo" posevećen "našem moru". U tom je broju fotografijom i tekstom predstavljen Trogir, a na jednoj fotografiji se nalazi i sjajni prikaz Segeta Donjeg. Ovaj časopis, inače prvi hrvatski časopis za žene, u kojemu je urednica i autorica većine tekstova bila Marija Jurić Zagorka, izlazio je jednom mjesečno od 1925. do 1938. godine u nakladi Konzorcija za izdavanje tiskopisa. Dio posvećen Trogiru, s fotografijama koje je većinom snimio Dragutin Karlo Stühler donosimo u nastavku...

 

 




 

"Dragutin Karlo Stühler snimio je impresivan broj fotografija Trogira i trogirskih motiva u razdoblju od 1925. do 1953. godine.  Velik broj fotografija ne čudi s obzirom na to da je snimao turističke, folklorne i povijesno-umjetničke motive za Jadransku stražu i Arhiv za propagandu Jadrana te da je bio fotograf Arheološkog muzeja u Splitu, Etnografskog muzeja i Konzervatorskog zavoda u Splitu, za koji je snimao spomeničku baštinu diljem Dalmacije.", piše M. Maljković Zelalija u knjizi "Fotografi(ja) u Trogiru", koju, ukoliko ju već nemate u svojim kužnim knjižnicama, možete nabaviti u Muzeju grada Trogira. 

 

Osim Stühlerovih fotografija, članak ilustrira i fotografija uz koju je naznačeno "Foto: Jugoslavenski Turizam, Split", a na stranicama ovog, srpanjskog izdanja Ženskog lista iz 1933. svoje mjesto je pronašla i živopisna fotografija Segeta Donjeg:

 




Članak pročitajte u njegovom izvornom obliku u nastavku ili na stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu:







Ne zaboravite podijeliti ovaj članak s prijateljima na društvenim mrežama :) 


Nema komentara:

Objavi komentar