ponedjeljak, 18. ožujka 2024.

SPECIJAL | Premotali smo film: od Kina do Kantuna kulture | dio 2.

 

 Izložba "Premotali smo film: od Kina do Kantuna kulture" od 7. ožujka 2024. trajno je postavljena u predvorju Kantuna kulture - trogirskog edukacijsko-kulturnog centra na adresi F. Tuđmana 2. Cilj autorice izložbe Maje Maljković Zelalije bio je sažeto, ali sadržajno ispričati priču o povijesti trogirskog kina te vizualno atraktivno prikazati različite dokumente, izvješća, novinske članake, zapise, fotografije i predmete... U prošloj objavi na Trogir Time Travelu riječju i slikom putovali smo u razdoblje od 1923. do 1973., a destinacije koje ćemo posjetiti u ovom, drugom dijelu Specijala smještene su u vrijeme od 1974. do 2024. godine... Želimo vam ugodno putovanje u prošlost!


 

Adaptacija Doma kulture Trogir - Zapadna fasada, 1974.


U studenom 1974. godine izrađen je projekt adaptacije Doma kulture u Trogiru. Projekt potpisuju ing. Đurđa Hilmi te ing. Zvonko Malić  iz poduzeća za urbanizam, projektiranje i inženjering „Graditelj“, Zagreb. Prema projektu, dvorana u kojoj će se odvijati javne priredbe, kazališne predstave i prikazivati filmovi, broji 434 sjedala u prizemlju te 155 na galeriji - ukupno njih 589. 


Slobodna Dalmacija, 2. 11. 1976.


Poduzeće „Graditelj“ iz Trogira završilo je građevinske radove 1976. godine. Usprkos optimizmu da će uređenje interijera biti završeno početkom 1977., cjelovito opremanje završeno je tek krajem ljeta, nakon čega je - 23. rujna 1977. svečano otvorena nova kinodvorana u Trogiru. Svečano je otvaranje obilježila projekcija domaćeg igranog filma „Akcija stadion“ uz prisustvovanje redatelja filma Dušana Vukotića, snimatelja Ivice Rajkovića i glumaca Igora Gale, Zvonka Lepetića, Božidara Alića i Željka Košćaka. U programu je sudjelovao i Folklorni ansambl „Trogir“. 

 

Slobodna Dalmacija, 26. 9. 1977.

 

20. rujna 1990. održan je referendum radnika Narodnog sveučilišta "Dragi Sasso" na temelju kojeg je, među ostalim, donesena i Odluka o osnivanju društvenog poduzeća za prikazivanje filmova „TROGIR – FILM“ sa sjedištem na adresi Put Demunta 2A. Poduzeće je upisano u sudski registar Okružnog privrednog suda u Splitu 16. listopada 1990. godine. Djeluje do 1998. godine kada „zbog gospodarskih razloga“, kako se navodi u dokumentaciji, prestaje s radom. 


Ulomak Odluke o osnivanju DP "TROGIR - FILM", 1990.


Društveno poduzeće „Trogir – film“, reaktivirano 1. travnja 2000.,  vraća se pod okrilje svojeg osnivača 2002. godine. Tada, prema ugovoru o poslovno - tehničkoj suradnji, Pučko otvoreno učilište Trogir preuzima upravljanje kinodvoranom i ljetnim kinom u Kamerlengu. Nakon povremenih kino projekcija početkom 2000-ih kinodvorana se češće koristi za održavanje kulturnih manifestacija i društvenih događanja nego za filmske projekcije.


Kinodvorana prije početka adaptacije

 

<< Posljednji film kojeg pamti veliko platno trogirske kinodvorane bio je film „Na putu“ redateljice Jasmile Žbanić. Za projekciju se tog 13. ožujka 2010. tražilo mjesto više. Izvještaji navode da je „prepuna dvorana trogirskog kina, bila znak da su trogirski gledatelji željni gledanja filmova u kinoatmosferi“ te da su ih posebno oduševili glavni glumci – Zrinka Cvitešić i Leon Lučev, koji su uz druge članove filmske ekipe gostovali na ovoj projekciji.
U travnju 2017. godine kinodvorana je korištena za predstavljanje predizbornih političkih programa, a posljednja društvena priredba u kinu bila je zajedničko gledanje utakmice Hajduk – Slaven Belupo u okviru proslave 20. obljetnice KN Torcida – Trogir 9. travnja 2017.

 

Radovi na adaptaciji kinodvorane


2. rujna 2021. datum je službenog početka radova na adaptaciji kinodvorane, prije kojeg su izvršeni pripremni radovi i radovi demontaže sjedala, ograda, drvene pozornice, obloge zidova itd. Projekt adaptacije načinili su dr. sc. Hrvoje Bartulović i dr. sc. Dujmo Žižić sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Glavna dvorana površine 369,50 m² ima 128 sjedećih mjesta na pomičnim sjedalicama, 182 mjesta na teleskopskim tribinama te 100 stajaćih mjesta na galeriji. 

 

Adaptirano staro Kino - novi Kantun kulture Trogir

 

 

<< Prvo događanje u svježe adaptiranoj dvorani bila je svečana sjednica Gradskog vijeća 13. studenog 2023. godine, povodom proslave Dana Grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog. Nakon cjelovitog uređenja interijera, staro je kino postalo „Kantun kulture“ - novi trogirski edukacijsko-kulturni centar, svečano otvoren za javnost 7. ožujka 2024. godine.

Logo Kantuna kulture


Bila je ovo sažeta kronologija trogirskog kina. Kako biste saznali još informacija, vidjeli više fotografija i zanimljivih dokumenata, ostali zadivljeni impozantnošću kinoprojektora KN-3 iz 1967. godine, zavirili u bilježnicu s popisom filmova projiciranih od 1965. do 1970., saznali kako izgleda prijenosni kinoprojektor i još niz predmeta koji su ispisali trogirsku kino-povijest svratite u Kantun kulture razgledati izložbu "Premotali smo film: od Kina do Kantuna kulture"!


U sljedećem javljanju zaista premotajemo film(ove) - donosimo najzanimljivije izvještaje i fotografije o filmovima snimanima u Trogiru, zato ostanite s nama na blogu i našoj facebook stranici Trogir Time Travel!
Nema komentara:

Objavi komentar