četvrtak, 13. lipnja 2024.

Zadivljujuće remek-djelo čipkarske umjetnosti s Drida!


Otkriće čipkane albe - misne košulje iz franjevačkog samostana na Dridu 1900. godine bio je prekretnica u poznavanju povijesti čipke u Dalmaciji! Ta je misna košulja, načinjena u 16. stoljeću, pravo remek-djelo čipkarske umjetnosti, navodi u Dalmatien und seine Volkskunst Natalie Bruck-Auffenberg! Ova je austrijska novinarka, slikarica, izumiteljica i sakupljačica dalmatinske narodne umjetnosti svoja višegodišnja terenska istraživanja ukoričila u sjajnu knjigu, u čijem predgovoru i kaže - "Dalmatinci mogu bez svega, osim bez ljepote, koja se s njima rađa kao najnutarnjiji dio njihovih bića.".


Knjiga Dalmatien und seine Volkskunst objavljena je 1911. godine, a njena je vrijednost izuzetna jer svjedoči i o predmetima koji danas nisu sačuvani. Među njima je i - u požaru 1948. godine izgorjela - alba s Drida, koju prigodno donosimo upravo danas, na blagdan sv. Ante, kada svi putevi vode na Drid. 

 


 


 "Košulja je bila izrađena od finog platna i imala bogati čipkasti ukras na rukavima, uz prsni izrez i uz donji rub. Također je imala čipku i na svim spojevima materijala uzduž košulje. Rađena je tehnikom čipke na iglu, prvotnom retičelom vezanom uz tkaninu. Imala je motive gotičkog četverokuta koji je karakterističan za renesansu.", navodi Željka Krstanović u diplomskom radu Geometrija čipke iz 2017. godine.



Pripremila: Maja Maljković Zelalija

 

Jeste li znali za čipkarsku povijest Trogira? Čuvate li u svojim obiteljima neku (stoljetnu) trogirsku čipku? - javite nam u komentarima na Facebook stranici Trogir Time Travel!


~*~

Možda vam se, povezano sa sv. Antom na Dridu, svidi i sljedeći sadržaj iz naše arhive:

Sveti (moj) Ante!

Što to veže Drid, Mariju, Mavra, mlijeko, hašiš i svježe cvijeće? Jedna trogirska legenda, naravno!

 

 


 

Nema komentara:

Objavi komentar