utorak, 28. veljače 2017.

Spomen-fotka na spomen-ploču | čitaj fotografiju (4)


1. lipnja 1930.
U Trogiru se odvijao pravi 3 u 1.
Pritom mislimo na tri različita događanja u samo jednom danu. 
I to u nedjelju. :)


 Naša je nova priča, odnosno fotografija spremna za čitanje, a tema joj je jedna (i to kronološki prva) od te 3 u 1.
O čemu se radi saznat ćete smjestite li se udobno i krenete u razgledavanje i čitanje...Fotografiju nam je ljubazno ustupio g. Ivo Delalle. Zahvaljujemo!U Novom dobu 21. svibnja 1930. godine, na četvrtoj stranici, objavljene su dvije vijesti iz Trogira od kojih jedna najavljuje dva događanja (od tri koja smo spomenuli u uvodnoj riječi). Ta vijest, objavljena pod naslovom "SPOMEN-PLOČA NA RODNOJ KUĆI BANA BERISLAVIĆA" glasi:

"Prama zaključku skupštine društva „Radovan“ ostvarit će se davna želja svih patriota i ljubitelja starine te će se na rodnoj kući bana, biskupa Petra Berislavića (1475-1520), koju je tako ukusno naslikao grafičar Vl. Kirin u svojoj poznatoj mapi iz Trogira, postaviti jedna spomen-ploča sa odnosnim natpisom. Ploča će se svečano otkriti na 1. lipnja, u nedjelju, kad se bude obdržavala u Trogiru sokolska svečanost povodom razvijanja mjesnog sokolskog barjaka, dara Nj. Vel. Kralja Aleksandra."
 

LIJEVO: Vladimir Kirin: Trogir "Kuća Berislavić bana" iz mape Trogir, 1923. - Muzej grada Trogira |  
DESNO: Kirinova litografija poslužila je kao naslovnica knjige "Vita Petri Berislavi - Životopis Petra Berislavića"  
(ukoliko je netko zainteresiran, može se nabaviti u knjižnici Muzeja grada Trogira po cijeni od 50,00 kuna)

Nakon objavljene najave, 2. lipnja 1930. godine na cijeloj drugoj stranici Novog doba izašao je članak pod naslovom "Veliko narodno slavlje u Trogiru" koji započinje riječima "Jučer je Trogir plivao u veselju i oduševljenju...". Upravo u tom članku, dolazimo do objašnjenja naše naslovne fotografije, pa da vidimo o čemu se tu radi...11 I PO URI

U 11 i po s. čitav nacijonalni Trogir okupio se oko rodne kuće slavnog bana i biskupa Petra Berislavića (1475 – 1520). Prekrasni gotički prozori starog hrvatskog doma Berislavića bili su okićeni vijencima lovora, a isto tako i kameni grbovi Berislavića, koji u heraldici predstavljaju dva prekrižena mača, a medju njima vije se križ. Oko spomen-ploče bio je postavljen ogromni vijenac od lovora, hrasta i palme kao simbol, da je Petar Berislavić bio državnik, vojskovodja i mučenik.
Pred rodnom kućom Berislavića trogirska narodna glazba odsvirala je muzičku kompoziciju „Molitva umirućeg junaka“, a zatim je predsjednik „Radovana“ Dr. Ivo Delale upravio gradjanstvu sa prozora Berislavićeve palače vrlo lijepi prigodni govor u kom je plastično ocrtao veliki lik Trogiranina bana i biskupa...

PONOS I DIKA

Govornik je na koncu pozvao gradskog načelnika da čuva ovu spomen ploču na diku i ponos grada, da mlade generacije ne zaborave svijetle primjere i uzore.
G. načelnik Marin Lušić obećaje, da će ploču čuvati, hvali zauzimanje „Radovana“ za trogirske starine i pozivlje gradjane na ljubav spram rodnog grada i domovine, po uzoru Petra Berislavića. Zatim otkriva spomen-ploču uz sviranje narodne himne „Bože pravde“.
Sva mjesna kulturna i nacionalna društva postavila su oko spomen-ploče krasne vijence, medju kojima se osobito ističe vijenac prosvjetnog društva „Berislavić“.


IZ SEGETSKOG KAMENA

Spomen-ploča isklesana je iz segetskog kamena i nosi ovaj natpis:
„U ovoj kući rodio se g. 1475 hrvatski ban biskup Petar Berislavić, slavno poginuo kod Korenice 20 svibnja 1520  u boju protiv Turaka, hrvatsko kulturno društvo Radovan, g. 1930 postavi.“


Spomen-ploča na kući Berislavić | 2017.
Sigurno primjećujete i sitna slova i brojke na ovoj fotografiji... s obzirom na to da smo brzom brzinom pročitali naslovnu fotografiju, malo ćemo proširiti temu informacijama o sitnim slovima i brojkama.
MUZEJ SKINUTIH SPOMEN PLOČA

Godine 1941. ploča je skinuta s kuće Berislavić i prenešena u Split - u Muzej triumfa, koji su - navodi Nevenka Bezić Božanić - "fašisti osnovali u svom domu kulture, u kojem su okupili skinute spomen-ploče, zastave domaćih društava, fotografije i druge predmete, otete i opljačkane, pa su se tu našle i neke ploče iz Trogira." Cvito Fisković, potvrđuje prvu rečenicu ovog odlomka te 1946. godine piše: "Nino Fanfogna-Garagnin fašistički komesar okupiranog Trogira dao je skinuti iz gradske lože veliki Meštrovićev reljef Petra Berislavića... a sa njegove rodne kuće u sjevernom dijelu grada uklonio je spomen-ploču sa natpisom... i dao je prenijeti u Muzej triumfa u Splitu."O razdoblju uklonjene ploče svjedoči i sljedeća fotografija, snimljena najvjerojatnije krajem 50-ih ili početkom 60-ih godina 20. stoljeća:


Tošo Dabac (fotografija je objavljena u vodiču "Trogir" izdanom 1963. godine)
SCHWARZENEGGEROV RECEPT: "She´ll be back!"
 
Ploča je na svoje mjesto vraćena 1970. godine. A sljedeće fotografije svjedoče nam kako je kuća Berislavić izgledala tijekom godina: 80-ih, 90-ih, 2000-ih:


Ivo Pervan: Kuća Berislavić  | iz vodiča "Trogir". 1987.


Kuća Berislavić | preslik iz vodiča "Trogir" 1990. (grupa fotografa)Dolores Špika: kuća Berislavić | 2007.


Dolores Špika: kuća Berislavić | 2011.
Nakon derutnog razdoblja, čini se da su za kuću Berislavić stigli bolji dani - dani obnove. Upravo dok nastaje ovaj tekst, čuju se zvukovi alata iz susjedstva Muzeja grada Trogira, a dopiru iz i oko kuće Berislavić...
Maja Maljković: kuća Berislavić | veljača 2017.Pa, da... nismo vam otkrili koji je to treći događaj koji se dogodio 1. lipnja 1930. godine!
Bilo je to nešto što je "popraćeno sa odobravanjem, pljeskanjem, klicanjem..." a toliko je zanimljivo da ćemo tomu posvetiti poseban post... strpite se još malo... :)


 Istražila i pripremila:
Maja Maljković HVALA:

Glavnu fotografiju nam je ljubazno ustupio g. Ivo Delalle. Fotografija je bila izložena kao dio priče o don Ivu Delalleu (1892. – 1962.), svećeniku, doktoru kršćanske arheologije i književniku (koji je ostavio neizbrisiv trag u u kulturnoj povijesti Dalmacije, posebno Trogira)  na izložbi "Don Ivo Delalle u Galeriji Vidović" otvorenoj uoči Božića 2008. godine.
Dvije fotografije nastale 2007. i 2011. nam je ljubazno ustupila gđa. Dolores Špika.
OVA SLIKA GOVORI OKO 800 RIJEČI

Već smo naučili - slike nipošto nisu samo za gledanje! :) Izreka da slika govori tisuću riječi do svojeg punog značenja dolazi upravo u fotografiji.  Zato smo u okviru projekta Trogir Time Travel Muzeja grada Trogira započeli s pričanjem priča s fotografija. Ovo je bila četvrta fotografija s pričom, a izgovorila je oko 800 riječi. :)

Pozivamo i vas da nam se pridružite: ne budite samo promatrači – postanite istraživači! Pokažite nam neku zanimljivu fotografiju, javite nam svoje ideje o tome koji bi događaj mogla prikazivati... Možda ste malo istraživali? Javite nam se u inbox na Facebook stranicama Trogir Time Travel ili Muzej grada Trogira, pošaljite nam e-mail, nazovite na telefon, pošaljite pismo po golubu pismonoši, ... rado ćemo na svojim stranicama objaviti vaše pronalaske. :)FOTOGRAFIJE:
glavnu fotografiju ustupio Ivo Delalle (autor nam je nepoznat) ||| ostale fotografije:  Tošo Dabac (iz vodiča "Trogir", 1963.) | Ivo Pervan (iz vodiča "Trogir", 1987.) | Dolores Špika | Maja Maljković | arhiv Muzeja grada Trogira

IZVORI I LITERATURA:
Novo doba, 21. svibnja i 2. lipnja 1930. | Cvito Fisković: Dalmatinski spomenici i okupator, Izdanje Konzervatorskog ureda u Splitu, 1946. | Nevenka Bezić-Božanić: Talijanska politika devastacije hrvatskih spomenika kulture i umjetničkih djela u Trogiru  |
I ne zaboravite:Nema komentara:

Objavi komentar