ponedjeljak, 31. prosinca 2018.

Vrijeme leti, grad ostaje


Još je jedna godina na izmaku. Možda ćete osobno pamtiti sreću, a možda tugu, možda ljepotu, a možda ružnoću, možda vam je 2018. bila dobra, možda nije... A što će ostati zapisano u vremenu, u povijesti, što će netko u budućnosti moži napisati u članku pod naslovom "Vrijeme leti"... tko zna! 
Pred vama nije ubičajen pregled trogirske godine, pa pogledajmo - što je to, zaokruženo, ostalo u ovoj, 2018. godini...





PRIJE 80 GODINA...
1938.

➤ gradska loža je obogaćena reljefom Ivana Meštrovića s prikazom bana Petra Berislavića.


Iako je postavljanje Meštrovićeva reljefa s prikazom P. Berislavića bilo planirano 1934., on je postavljen 1938.




PRIJE 90 GODINA...
1928.

➤ u Trogiru je osnovana prva kulturno-turistička organizacija pod nazivom "Društvo za uljepšavanje grada", kao preteča "Društvu za unapređenje turizma" (osnovano 1936.)
➤ na mjestu crkve sv. Stjepana, ukinute 24. 11. 1808., i okolnim česticama podignuta je masivna zgrada - kuća Calebotta uz koju se pružao prostran perivoj. U ovoj je kući tijekom povijesti bilo smješteno prvo trogirsko kino, dugi niz godina ljekarna, a danas je u njoj gradska kavana i restoran.
➤ kao što smo već pisali - u jesen ove godine don Ivan Delalle u Trogiru, u potkrovlju kuće Stanošević pronašao reljef visok 45 i širok 30 centimetara... bio je to reljef Kairosa. O svemu više možete saznati na poveznici "Trogirski Kairos 1928. - 2018."



PRIJE 100 GODINA...
1918.

➤ 28. 10. odvaljena je glava s poprsja spomenika Franji Josipu I. Glava i poprsje čuvaju se u Muzeju grada Trogira, a što se dogodilo možete detaljnije saznati u priči "Mi znamo di mu je glava (nije u torbi!)"


28. 10. 1918. | Foto: Muzej grada Trogira



PRIJE 110 GODINA...
1908.

➤ općinska je uprava odlučila podići spomenik Franji Josipu I. u parku Žudika. Spomenik je svečano otkriven 2. 12. 1910.
➤ u Trogiru je osnovano sportsko društvo Hrvatski Sokol. "Prvi izstup Hrvatskog Sokola" 27. 10. 1908. dokumentiran je fotografijom:




➤ tiskana je Andreisova "Povijest grada Trogira" - "Storia della citta di Trau". 
➤ porušena je kula iz helenističkog doba, uklopljena u srednjovjekovne zidine i nekadašnju Biskupovu palaču:

Foto: Arhiv Konzervatorskog ureda,  preuzeto iz I. Babić: Trogir  - grad i spomenici




 PRIJE 120 GODINA...
1898.

➤ popravlja se riva kod tvrđave Kamerlengo.
➤ u požaru koji je buknuo 17. 8. stradava crkva Svetog Duha:







PRIJE 150 GODINA...
1868. 

➤ dovršene su preinake Čiovskog mosta - postavljena je željezna, pokretna konstrukcija. Kao autor projekta, posebno pokretnog dijela, navodi se Giuseppe Mauser. Model mosta bio je izložen na Svjetskoj izložbi u Londonu 1862. godine!





PRIJE 180 GODINA...
1838.

➤ saksonski kralj Friedrich August dolazi u Trogir. Osnovna svrha njegova obilska bila je - skupljanje bilja! Zato je posjetio park Garagnin za kojeg je rekao: "Malog je prostranstva, ali uređen po modernom i vrlo lijep".


PRIJE 190 GODINA...
1828.

➤ botaničar Giovanni Miotto sastavio je katalog bilja parka Garagnin. Prema popisu, u vrtu je raslo oko 350 vrsta, od kojih je 1989. bilo tek 30-ak! Danas ih je još i manje (no nadamo se da ovaj park očekuju bolji dani...).
➤ u lipnju Papa ukida trogirsku Biskupiju i pripaja je splitsko-makarskoj.



PRIJE 200 GODINA...
1818.

➤ car Franjo I. sa suprugom, Karolinom Augustom, posjetio je Dalmaciju. Među ostalim gradovima i mjestima posjetio je i Trogir, a odsjeo je u Biskupovoj palači:


Biskupova palača, ulomak stare fotografije



PRIJE 210 GODINA...
1808.

➤ podignut je Marmontov glorijet, o čijem povijesnom putu možete čitati u članku "Uzbudljiva završnica! Aut za Marmontov glorijet!" 




PRIJE 310 GODINA...
1708. 

➤ nastala je karta G. Justera koja se čuva u Austrijskom državnom arhivu u Beču:




PRIJE 320 GODINA...
1698.

➤ nastali su portreti obitelji Andreis koje možete vidjeti u Muzeju grada Trogira. Prije nekoliko godina jedan od njih je, onaj koji prikazuje Luciju Andreis, postao poznatiji javnosti zbog sudjelovanja u projektu Museum of Selfies:






PRIJE 400 GODINA...
1618.

➤ je, prema rukopisu Chiese in Trau, dovršena nova crkva Gospe od Karmela, o čemu svjedoči i natpis na njenom pročelju:





 PRIJE 420 GODINA...
1598.

➤ Pelegrina Cippico, Koriolanova unuka, daje podići zvonik crkve sv. Nikole. Zvonik se pripisuje Trifunu Bokaniću.



PRIJE 430 GODINA...
1588.

➤ sagrađena je crkva Svih Svetih.
➤ tada je u Trogiru živjelo 1709 ljudi u gradu, 208 u predgrađu u Pasikama te 912 u predgrađu na Čiovu, izvještava knez Alvise Barbaro.



PRIJE 470 GODINA...
1548.

➤ sagrađena je, s unutrašnje strane zidina, uz jedna gradska vrata, zavjetna crkvica posvećena sv. Roku, zaštitniku od kuge



PRIJE 550 GODINA...
1468.

➤ prema ugovoru od 4. 1., sklopljenom s Andrijom Alešijem i Nikolom Firentincom, podignuta je kapela sv. Ivana Trogirskoga



PRIJE 670 GODINA...
1348.

➤ u trogirskoj je katedrali pokopan knez Mladen III. Svoju želju da bude sahranjen baš tu izrazio je u svojoj oporuci



PRIJE 710 GODINA...
1308.

➤ uređeno je groblje ispred katedrale po kojem se i danas taj prostor naziva cimarotij. To je bilo glavno gradsko groblje do početka 19. stoljeća:





PRIJE 1580 GODINA...
438.

➤ nastao je sarkofag koji spominje Arpacijana koji je svojoj supruzi Maksimili kupio kameni kovčeg od klesara Projecta. Project je, prema tome, prvi poimence poznati klesar u Trogiru (!!!), a prednju stranu sarkofaga o kojem govorimo možete vidjeti u lapidariju Muzeja grada Trogira:





I za kraj (ima toga još, ali da ne bismo bili dosadni i kako bismo ostavili nešto za 2028. 😀) spomenimo i jednu ne tako okruglu obljetnicu, ali završava na -8 i jako je važna... Naime,
➤ 158. GODINE PRIJE KRISTA PRVI SE PUT SPOMINJE GRAD TROGIR.
Spominje ga povjesničar Polibije u djelu Historiae.



Što mislite, po čemu će se pamtiti 2018., što će netko 2818. moći napisati da se dogodilo u Trogiru prije 800 godina? Možda o tome bude organiziran i znanstveni skup poput onog održanog ove godine u povodu obilježavanja 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u Trogiru? Tko zna...

Javite nam svoje mišljenje u komentarima na našoj facebook stranici Trogir Time Travel.




Priredila: Maja Maljković Zelalija
Izvori: Babić, Ivo: Trogir - grad i spomenici,
Piplović, Stanko: Graditeljstvo Trogira u 19. stoljeću;
Delalle, Ivo: Trogir - vodič po njegovoj historiji, umjetnosti i životu




Nadamo se da ste u ovom pregledu saznali nešto što do sada niste znali.
Nadamo se i da ćete podijeliti ovaj članak kako bi i vaši prijatelji na društvenim mrežama imali priliku naučiti nešto što možda nisu znali...





Nema komentara:

Objavi komentar