petak, 29. svibnja 2020.

Friške stare fotke Trogira!Na delcampe.net pronašli smo dva skenirana negativa, malo smo se njima pozabavili i dobili fotografije Trogira nepoznatog autora koje do sada nismo imali priliku vidjeti - a takve su vam i nam najdraže!
Glavni motiv na fotografijama je tvrđava Kamerlengo, snimljena s broda te škver Strojan koji se nalazio uz tvrđavu, na nasipu koji je nastao nakon čišćenja trogirske luke gliboderom 1856. godine.


Inače, brodogradilište Strojan spominje se prvi put u 19. stoljeću. Njega su od Vicka Katalinića kupili Ivan Strojan i Nikola Ciciliani 1888. godine. Bio je u njihovom zajedničkom vlasništvu do 1905. godine nakon čega Ivan Strojan postaje jedini vlasnik.

Interesantan je podatak da je 26. svibnja 1921. ovaj škver zabilježen kao brodogradilište "Sv. Toma", u vlasništu Ante Strojana, Ivanova.

Pretpostavlja se da je brodogradilište Strojan radilo na ovom mjestu do 1930. godine kada je premješteno na Čiovo.
Više informacija o trogirskim škverovima dostupno je u izdanju Muzeja grada Trogira i Brodotrogira d.d. "Brodogradilište Trogir" autorice Danke Radić. Izdanje je dostupno za kupnju u Muzeju grada Trogira.

ISBN 978-953-7677-12-1
Podijelite nove stare fotke Trogira
s prijateljima na društvenim mrežamaNema komentara:

Objavi komentar