petak, 8. svibnja 2020.

31 fotografija Trogira Josefa Wlhe na jednom mjestu...



Među novim sadržajem dodanim na Europeanu našla se i 31 fotografija iz Muzeja primijenjene umjetnosti u Beču koju je u Trogiru, u svibnju 1899., snimio Josef Wlha.

Ovaj je austrijski fotograf prije točno 121 godinu stigao u Dalmaciju kako bi, kao dopisni član Središnjega povjerenstva za umjetničke i povijesne spomenike u Beču fotografirao dalmatinsku graditeljsku i arheološku baštinu. Snimao je u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku, Krku, Rabu, Hvaru, Korčuli..., i našem Trogiru. 


Većina njegovih fotografija Trogira bit će vam poznata od ranije, no možda niste znali tko im je autor, kada su nastale i kojim povodom, a sve te informacije dobro je znati...
 


Pregled kolekcije započet ćemo manje poznatim prikazom kule sv. Marka...





...nastaviti s uličnim fotografijama... 
I saznati da je ove dvije dobro poznate svim zaljubljenicima u stare slike snimio upravo Wlha:






Josef Wlha također je autor fotografija koje prikazuju triforu palače Garagnin - Fanfogna, pročelje palače Ćipiko, ali i fotografije koja prikazuje mletačkog lava sa zatvorenom knjigom koji se nalazio u glavnoj gradskoj ulici, u blizini južnih gradskih vrata:




Većina fotografija snimljena je u katedrali sv. Lovre. Wlha je snimio detalje Radovanova portala, kapelu sv. Ivana Trogirskog, krstionicu, detalje propovjedaonice, predmete iz riznice, a u njegovom objektivu našla se i grobnica obitelji Sobota, djelo Nikole Firentinca, iz crkve sv. Dominika:







Bogati opus ovog fotografa možete razgledati na POVEZNICI.


UPDATE:
Sjetili smo se još jedne zanimljive Wlhine fotografije koju smo pronašli prije nekoliko godina, tako da njegova trogirska kolekcija (za sada) broji 32 fotografije :





Nadamo se da ste zahvaljujući ovom blog postu
naučili nešto novo i da ćete to znanje podijeliti
s prijateljima na društvenim mrežama:

Nema komentara:

Objavi komentar