četvrtak, 19. kolovoza 2021.

TG kalendar | MODEFEST INTERNATIONAL Trogir 16. - 22. VIII. 1973.

 

Vjerovali ili ne - 48 godina je prošlo od prvog MODEFEST INTERNATIONALa u Trogiru! Ovaj "trogirski tjedan mode" održavao se od 16. do 22. kolovoza 1973. godine, a i dan danas itekako je živ u sjećanjima onih koji su mu svjedočili. Kako bismo isprovocirali svjedoke da svoja sjećanja podijele na našoj facebook stranici, odlučili smo se pozabaviti novinskim člancima, fotografijama i drugim arhivskim dokumentima koji svjedoče o ovom velikom modnom događanju u našem gradu.

 

Za bolji pregled posjetitite @trogirmuseum

 

 

O pripremama za ovaj veliki modni događaj svjedoči jedan zanimljiv proglas koji je građanima uputio Organizacioni odbor. Jedan primjerak čuva se u knjižnici Muzeja grada Trogira, a ovom prilikom predstavljamo ga online:

 


Kao što to obično bude slučaj, bilo je skeptičnih... tako u članku objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji 10. kolovoza 1973. godine stoji: "Ipak, postavlja se neizbježno pitanje. Hoće li Trogir moći udovoljiti svim zahtjevima koje postavlja organizacija jedne takve manifestacije? Ima tu mnogo stvari na koje domaćini moraju misliti. Jer trebat će smjestiti sve goste, učesnike, turiste, osigurati normalno nesmetano održavanje programa festivala koje će se izvoditi u obliku dnevne i večernje revije vrhunske mode i drugih popratnih manifestacija itd.  Očito je da velika odgovornost leži na plaćima organizatora, jer "kiksati" na takvoj priredbi znači zatvoriti vrata Trogiru kao domaćinu takvih manifestacija ubuduće." Cijeli članak pročitajte u nastavku:




 

 

A onda je krenulo... proglas je, ako je suditi prema novom novinskom članku itekako urodio plodom:

 



Spomenute "dnevne i večernje revije vrhunske mode i druge popratne manifestacije", prema programu bile su - svaki dan ujutro PARADA MODE I FOTO SHOW na glavnom trgu, a svaku večer MODNI KALEIDOSKOP koji je prikazivao atraktivne modne kreacije međunarodnih kreatora u Kneževom dvoru, loži, palači Ćipiko i na Radovanovom trgu, GALA VEČERNJA PREDSTAVA, a potom NIGHT CLUB "MODEFEST INTERNATIONAL" u kuli Kamerlengo. Uz sve to, svaki dan su se održavale izložbe u Pinakoteci, Muzeju grada Trogira i crkvi sv. Barbare pod zajedničkim nazivom Modni nakit - od folklora do primijenjene umjetnosti:

 


MODEFEST je imao karakter kulturne manifestacije čiji je cilj "prezentiranje modnih kreacija i mode kao estetskog fenomena. Radi toga je Festival mode orjentiran napose na afirmirana i poznata imena modnih umjetnika iz čitavog svijeta. (...) Boje svojih zemalja na Festivalu zastupaju modni umjetnici iz osam država i to Balestra, Brioni, Litrico, San Lorezo (Italija), Bill Gibb, Tom Gilby, Tea Porter (Engleska), Lilian Dreyfus, Paco Rabanne (Francuska), Weallny (SR Njemačka), Anne Brusowitz (Švedska), "Praška modna škola" (ČSSR), Zuhal Yorgancioglu (Turska), Tusinsky (Poljska) i dr. uz najpoznatije jugoslavenske dobitnike modnih priznanja (...) ARENA - Pula, MTČ - Čakovec, IDEAL - Nova Gorica, NOVOTEKS - N. Mesto, SLAVONIJA - Osijek, POBJEDA - Zagreb, INDIP - Lendava.", navedeno je u programu manifestacije.

Nedavno je na POVEZNICI objavljen intervju s Tončijem Vladislavićem, jednim od odgovornih što je MODEFEST Josipa Čurika dobio dodatak INTERNATIONAL: "Kada se 1972. nakon boravka u Milanu vratio u Zagreb s mnogo korisnih iskustava ali i dvojbi, Vladislaviću se ukazala nova zanimljiva prilika. Osnivač Modefesta Josip Čurik pozvao ga je da mu pomogne da na njegovu do tada putujuću ljetnu modnu manifestaciju privuče strane modne kreatore i kuće. I Vladislavić je s nekoliko telefonskih razgovora, prvo s Renatom Balestrom, pa tadašnjim londonskim top-kreatorom Billom Gibbom, a potom i drugim ‘imenima’, uspio dogovoriti ne samo njihov dolazak u Trogir s kolekcijom modela i jednom manekenkom, nego i brojnih modnih novinara i fotografa, što je Modefest pretvorilo u International. Ekipe su ostajale tjedan dana, odsjedale u hotelu Medena, sve je financirao trogirski turistički savez, a u stranim medijima pisalo se ne samo o događanjima, nego i o ljepotama Trogira, jadranske obale, kao i životu u tadašnjoj državi., piše Sonja Braut. 

U intervjuu Vladislavić kaže: “Ondje sam organizirao i simpozij o modi na kojem je sudjelovao i René König, sociolog koji je napisao ‘A La Mode: On the Social Psychology of Fashion’, do tada najbolju knjigu o modi. U Trogir su stigli i slavna modna autorica, ikona stila i velika Lagerfeldova prijateljica Anna Piaggi, kao i fotografi s raznih strana svijeta."

 U okviru intervjua objavljene su i dvije fotografije s prvog Modefest Internationala u Trogiru iz privatne kolekcije Tončija Vladislavića:



Organizirana događanja izazvala su veliku medijsku pozornost, stoga se u hemeroteci Muzeja grada Trogira te novinskim arhivima uistinu može pronaći pregršt novinskih članaka koji izvještavaju o ovom međunarodnom modnom događaju u Trogiru. U nastavku vas očekuje mali izbor:

 








Trogir je očigledno "prošao test" pa je bio domaćin Modefest Internationalu i sljedeće, 1974. godine - od 5. do 10. kolovoza. No o tome - u tekstu i slici - nekom drugom prilikom...


Nadamo se da vam je ovo putovanje kroz vrijeme bilo zanimljivo te da ćete podijeliti ovaj sadržaj s prijateljima na društvenim mrežama! Ukoliko imate fotografija, dokumenata i sjećanja na prvi Modefest International u Trogiru, pozivamo vas da ih podijelite na POVEZNICI.



Izvori:
članci:
arhiv Slobodne Dalmacije
hemeroteka Muzeja grada Trogira
super1.telegram.hr
fotografije: 
 vl. Tonći Vladislavić, preuzeto s super1.telegram.hr
informacije:
proglas građanima, program manifestacije
(knjižnica Muzeja grada Trogira)
Priprema:
Maja Maljković Zelalija

Nema komentara:

Objavi komentar