utorak, 17. kolovoza 2021.

Zavirite u unutrašnjost crkve sv. Duha na 123. obljetnicu njena stradavanja u požaru | TG kalendar

 

 Na trogirskoj rivi, na mjestu na kojem se od 1910. godine nalazi zgrada osnovne škole, nekoć se nalazila crkva sv. Duha. Crkva je izgorjela u požaru koji je buknuo na današnji dan prije 123 godine - 17. kolovoza 1898. godine u 17 sati. Izbio je u zvonarevoj kući te zahvatio crkvu, kuću De Micheli i skladište u kojemu su bili pohranjeni petrolej, ulje i buhač... 

 

"Građani Trogira nemoćno su promatrali kako u vatri nestaju brojne umjetnine, dragocjenosti i pisani dokumenti najbogatije trogirske crkve i istoimene bratovštine. Nemoćni da se suprotstave stihiji, načelnik Općine brzojavom se obraća tada već organiziranojn i dobro opremeljenoj vatrogasnoj česti DVD-a Split i traži njihovu pomoć jer je prijetila opasnost da vatra uništi sve zgrade na obali. Splitska vatrogasna četa ubrzo je stigla, požar je uz velike napore ugašen, a Općina Trogir javno se zahvalila. Obje zgrade potpuno su izgorjele, a s crkvom je izgorio i njezin srednjovjekovni namještaj, slike i stare isprave važne za povijest Trogira..." piše Marin Buble u monografiji Dobrovoljno vatrogasno društvo "Trogir" 1903 - 2013.


Iako smo ranije na društvenim mrežama i blogu spominjali ovaj nesretni događaj (vidi Iznimno zanimljiva i rijetka stara fotografija Trogira), povijesni izvori i arhivi kriju još brojne zanimljive fotografije i informacije o crkvi sv. Duha, uz koju su bila smještena istoimena gradska vrata. 


Najnovije "otkriće" koje je potaknulo pisanje novog nastavka TG kalendara je fotografija unutrašnjosti crkve sv. Duha koja je najvjerojatnije nastala u travnju 1909. godine, prije rušenja. Original se čuva u Arhivu Konzervatorskog odjela u Splitu:

 


 

 Više o crkvi sv. Duha, koji su njeni elementi sačuvani i gdje ih danas možete vidjeti, saznajte u nastavku!



Glavni ulaz u crkvu sv. Duha nalazio se na sjeveru, smješten na istoimenom trgu - Piazza denominata di San Spirito, kako je navedeno u Katastru iz 1830. godine. O kamenom okviru ulaza ukrašenom floralnim motivima koji se danas može vidjeti u Muzeju sakralne umjetnosti te kasetiranoj strehi, njezinom zabatu i škropionici čiji su ulomci izloženi u lapidariju Muzeja grada Trogira, svjedoče i sljedeće arhivske fotografije:


Crhva sv. Duha prije rušenja 1909. godine | Izvor fotografije: Muzej grada Trogira

 

Jeste li znali da se u Muzeju grada Trogira mogu vidjeti ovi kameni ulomci? A da je dio stalnog postava i tunika bratovštine sv. Duha? Ukoliko ih još niste vidjeli uživo, a željeli biste, možete to učiniti već danas! Radno vrijeme je navedeno OVDJE.



 

"Crkva, ustvari preinačena kuća, prislonjena s unutrašnje strane bedema, bila je jednobrodno zdanje. Na crkvi je stajao grb, valjda kao spomen na obitelj koja je poklonila kuću, s prikazom lava koji se propinje, s trima ružama i naznačenim nadnevkom od 2. lipnja 1328. godine (grb je uzidan u dvorištu Komunalne palače).  Ponad crkve, iznad hodnika na gradskim zidinama dizala se zvonara – preslica gotičkih stilskih obilježja, kakva se vidi na arhivskim fotografijama. Poznat je izgled kasnorenesansnoga glavnog portala na sjevernoj strani crkve, na Požarini. Imao je kamenu, kasetiranu strehu (motiv koji se ponavlja na ulazu u samostan sv. Nikole i na vratima samostanske crkve sv. Križa na Čiovu). Okviri su ukrašeni floralnim motivima... 

 

 


... Crkva je 1755. godine, kako je zabilježio Marko Perojević u vizitaciji biskupa Didaka Manole, doživjela radikalnu preinaku. Majstor Ivan Bakiula (Bacchiula), pokojnog Blaža, član bratovštine, neko vrijeme i župan, poduzeo je niz radova, tako je crkva dobila uobičajene barokne polukružne otvore od kojih je jedan, u sredini crkve, otvoren na južnoj strani probijanjem bedema, dozvolom kneza Lazzara Ferra (1753. -1757.).  Prislonjena na bedeme, slično kao i samostanska crkva sv. Nikole, crkva nije imala otvora prema jugu, na strani rive, već više prozora na istočnoj i sjevernoj strani. Kada su se već umanjile bojazni od ratova, probijanjem bedema otvorena su i južna vrata. Bila su sasvim jednostavnog, pravokutnog oblika, a ponad njih smjestio se sunčani sat, kako se vidi na arhivskoj fotografiji.", piše Ivo Babić u  knjizi Trogir Grad i spomenici.




Nadamo se da vam je ovo putovanje kroz vrijeme bilo zanimljivo! HVALA što ćete podijeliti ovaj sadržaj s prijateljima na društvenim mrežama.



Izvori fotografija:
Arhiv Konzervatorskog odjela u Splitu,
Muzej grada Trogira
Literatura:
Babić, Ivo: Trogir Grad i spomenici,
Buble, Marin: Dobrovoljno vatrogasno društvo "Trogir" 1903 - 2013.
Priprema:
Maja Maljković Zelalija


Nema komentara:

Objavi komentar