petak, 20. svibnja 2022.

700 godina Statuta grada Trogira! | Donosimo mali izbor zapanjujućih odredbi i kazni...

 

2022. godine obilježavamo velikih, impresivnih, okruglih 700 godina Statuta grada Trogira! Ovaj osnovni pravni akt trogirske komune, iako ispravljen, dotjeran i odobren u studenom 1322. godine za kneza Morosinija, postojao je i ranije, samo u drugačijoj formi. "U zapisnicima vijeća "zakonik" kapitular iz 1303. g. počeo se zvati statutom već 1308. godine kada se primjerice spominje šesto poglavlje statuta. On je preinačen u tri (od šest) knjiga i takvoga su ga zatekli te prilagodili svojoj vlasti Mlečani.", navodi u predavanju “Uloga kneza u Trogiru sukladno odredbama srednjovjekovnog Statuta grada Trogira” dr. sc. Fani Celio Cega.

 


 

Navedeno predavanje bilo je dio svečanog obilježavanja 700 GODINA STATUTA GRADA TROGIRA, u okviru kojeg je prikazan i video "Neka mu se iskopaju oba oka" koji donosi mali izbor zapanjujućih statutarnih odredbi iz Statuta grada Trogira koje svjedoče o srednjovjekovnom Trogiru i njegovom društvu. Video donosimo u nastavku i OVDJE




1.2. O SPALJIVANJU HERETIKA

Da nevjernici ne bi mogli kukolj heretičke zloće u katoličkom puku sijati, strogom odredbom naređujemo neka se heretici i patareni ili kojim god se drugim imenom nazivali ne usude pojaviti u gradu Trogiru i njegovu distriktu, a ako bi neki od njih bio otkriven s tim da ga je crkveni sud heretikom proglasio ili on to sam priznao ili mu ta krivnja bude dokazana svjedocima, odnosno ako bude bjelodano utvrđeno da je očiti heretik, neka se bez odlaganja spali sve dok se ne pretvori u pepeo (...)

1. 7. NEKA KNEZ TROGIRA KUPUJE RIBU I MESO KAO I DRUGI TROGIRANI

Naređujemo i hoćemo da nijedan knez grada Trogira ne kupuje ili ne dade da se kupuje riba i meso za svoj dom drugačije nego što to čine ostali Trogirani.



2. 17. O KRAĐAMA
 
Ako netko počini krađu u vrijednosti:
- 20 solida i manju neka bude šiban dok trči oko grada!
- od 20 do 40 solida neka bude šiban i žigosan usijanim željeznim žigom!
- od 60 solida do 10 libara neka mu se iskopa jedno oko!
- od 10 do 20 libara neka mu se iskopaju oba oka!
Ako bi vrijednost ukradenoga bila još veća, neka se objesi o vrat tako da umre!
I u svim tim slučajevima neka se ukradeno vrati vlasniku!


2. 20. O KAŽNJAVANJU RAZBOJNIKA
Zapovijedamo da onaj tko nasilno opljačka nekoga izvan grada ili prigrađa naknadi štetu i neka mu se izvade oči iz glave.

2. 22. O KAŽNJAVANJU PODMETAČA VATRE
Naređujemo, ako netko zlonamjerno podmetne vatru u tuđoj kući kako u gradu tako i u prigrađu, neka ognjem bude spaljen, a polovica svih njegovih dobara neka pripadne onome koji je pretrpio štetu.

2. 26. O KAŽNJAVANJU VRAČARA
Ako se tko bude bavio magijom ili vračanjem, pa mu taj zločin bude dokazan, neka se zbog zločina spali sve do pepela.

2. 44. O KAŽNJAVANJU PEKARICA KOJE NE PEKU KRUH KAKO TREBA
2. 46. O KAŽNJAVANJU ŽENA KOJE PREDU I ČEŠLJAJU VUNU NA TRGU
2. 47. O KAŽNJAVANJU ONIH KOJI UVOZE STRANO VINO U TROGIR
2. 50. O KAŽNJAVANJU ONIH KOJI SE KREĆU NOĆU BEZ SVJETILJKE
2. 52. O KAŽNJAVANJU ONOGA KOJI DRŽI KRČMU OTVORENU ILI PRONAĐE VINO NAKON TREĆE ZVONJAVE ZVONA I ONOGA KOJI NOĆU U TOJ KRČMI PIJE
2. 78. O KAŽNJAVANJU ONOGA KOJI NE DRŽI PSE NA LANCU U VRIJEME BERBE GROŽĐA
2. 89. NEKA SE NE POVEĆAVA PLAĆA NIJEDNOM SLUŽBENIKU

3. 21. NEKA DJECA NE SKLAPAJU BRAK BEZ PRISTANKA OCA I MAJKE
3. 59. OTAC MOŽE ŠIBATI DJECU

"Hoćemo da je ocu dopušteno i slobodno šibati svoju djecu koj s njim stanuju, a i onu koja ne stanuju da bi se popravili."

(...)



Što kažete na ove odredbe i kazne? Jesu li primjerene? Brutalne? Zanimljive? Čudne? Svoje mišljenje javite nam na našoj facebook stranici Trogir Time Travel.

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar