petak, 28. travnja 2023.

Kamera! Radna akcija! | Gradnja zadružnog doma 1948.

  Svim radnicima, onima koji su to bili (Živili naši penzioneri!) i onima koji će to tek postati (Drž´te se studenti i đaci!) želimo sretan Međunarodni praznik rada! Želimo vam da uživate u svom radu i njegovim plodovima bili oni umni ili fizički, da svojim radom i dobrotvornim radom obogaćujete zajednicu u kojoj živite i radite, želimo vam da radite i da bi vama bilo dobro, ali i za javno dobro! Kao šećer na kraju - želimo vam da ste na svojim poslovima plaćeni toliko da možete živjeti zadovoljno, ugodno i bezbrižno! 


Već ste sigurno navikli da na Trogir Time Travelu čestitka nije čestitka bez nekog dodanog sadržaja...  S obzirom na to da znamo da jako volite arhivske rijetko viđene fotografije za Praznik rada pripremili smo vam putovanje u prošlost sa zaustavljanjem na jednoj radnoj akciji iz lipnja 1948. godine. (G)radio se zadružni dom, znate li gdje? (Možete nam napisati odgovor OVDJE.)



Kako je izgledala radna akcija, pitate se? Zahvaljujući nepoznatom fotografu i bilješkama na fotografijama, imamo priliku vidjeti cijelu jednu kratku dokumentarnu foto-priču. Vjerujemo da ćete se složiti s nama - sjajna je! Krenimo...



Prije svega - okupljanje pored Čiovskog mosta, na kantunu Žudike:

 


Nakon toga - polazak na radnu akciju:



 

Dolazak na lokaciju:



I naravno, par zanimljivh prizora same radne akcije:




Fotografije su nastale 14. i 18. lipnja 1948. godine... tko im je autor nažalost sa sigurnošću ne znamo, ali znamo da je napravio sjajan posao! Slažete li se?



_____


"Zadružni domovi gradili su se krajem 40-ih godina po predgrađima i manjima mjestima diljem Jugoslavije u sklopu organiziranih akcija dobrovoljnog rada mještana. Služili su za druženje, amaterski kulturni rad, politička i druga događanja. Trogirski dom radikalno je pregrađen krajem 70-ih godina te se prvotni izgled može samo dočarati samo arhivskim fotografijama, ali djelomično i vidjeti u elementima kamenog ziđa i lučnih otvora prizemlja sadašnjeg stambeno-poslovnog sklopa..." ~ Moderna arhitektura Trogira

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar