petak, 14. travnja 2023.

Nevjerojatni detalji na fotografijama Aloisa Beera! | Fotografi(ja) u Trogiru


Alois Beer, rođen u Budimpešti 4. lipnja 1840., umro u Klagenfurtu 19. prosinca 1916. godine, bio je austrijski carski i kraljevski dvorski i mornarički fotograf. Godine 1892. objavio je Katalog der Landschafst - Aufnahmen Original Photographien von Alois Beer u kojemu je, pod kataloškim brojevima od 3211 do 3217 navedeno sedam trogirskih motiva, stoji u knjizi Fotografi(ja) u Trogiru (Muzej grada Trogira, 2022.). Beerove fotografije poznate su nam od ranije, s obzirom na to da su tiskane kao razglednice, no zahvaljujući digitalnom arhivu Austrije - Österreichisches Staatsarchiv neke od njih možemo razgledati do uistinu nevjerojatnih detalja!


Na fotografiji 3211 naslovljenoj "Trau" koja prikazuje panoramu snimljenu s Čiova, ali i fotografiji 3212 "Partie marina"  tako možemo vidjeti fascinantne ostatke južnog gradskog bedema, pored tvrđave Kamerlengo!

 

Da, dobro vidite!Alois Beer, 3211. Trau


Alois Beer, 3212. Partie marina 

Na prvospomenutoj panoramskoj fotografiji možemo vidjeti i "širu sliku" istočne strane općinske palače prije njene obnove, što nam je iz bliže perspektive vidljivo i na Beerovoj fotografiji  apside trogirske katedrale - "Apsis der Domkirche" (3214):
Alois Beer, 3214. Apsis der Domkirche


 

Fotografija gradske lože ima čak dvije verzije, snimljene u razmaku od tek dvije minute, o čemu nam svjedoče kazaljke na gradskom satu na tornju crkve sv. Sebastijana. Jedna od verzija je izabrana kao  "bolja" i uvrštena je u katalog pod rednim brojem 3215. "Trau, Loggia". Pogledajte obje i, osim na arhitekturu, obratite pozornost i na dva Trogiranina...

Alois Beer, 3215. Trau, Loggia
 

Zahvaljujući sjajnoj digitalizaciji, danas nam je detaljnije nego ikad ranije, vidljiva i kupola na palači Garagnin - Fanfogna, koju je Beer zabilježio u drugom planu fotografirajući trogirski kampanel, uvrstivši tu fotografiju u katalog pod brojem 3213 - "Trau - Campanile der Domkirche":

 "Enge von Trau", fotografija pod kataloškim brojem 3216, svjedoči nam da je Beer bio u Trogiru više od jednom! Usporedimo li ovu fotografiju s fotografijom 3211, pronaći ćemo niz razlika, primjerice nepostojanje ostataka južnog bedema, a postojanje gradske klaonice na Žudiki, a oko će nam sigurno "zapeti" za skelu na kampanelu...

 

 

Alois Beer, 3216. Enge von Trau

 

... kao i na zanimljiv uzorak kape na muškarcu kojeg je Beer uklopio u panoramu Trogira...


 ... te na slikoviti Seget i njegov okoliš:


 
 
Nažalost, fotografiju "Aus Trau" nismo pronašli u visokoj rezoluciji, no veselimo se toj mogućnosti u budućnosti!
 
Alois Beer, 3217. Aus Trau

 

Hvala Ivanu Šuti i Lujani Paraman na dojavi! :) 

 Pripremila: Maja Maljković Zelalija


Što kažete? Javite nam dojmove na našoj facebook stranici Trogir Time Travel i podijelite ovu ljepotu s prijateljima na društvenim mrežama... bilo bi uistinu šteta da ih ne vide!


Nema komentara:

Objavi komentar