četvrtak, 11. siječnja 2024.

Nastavak priče: Kuća pri moru za sve naše mesarnice




Početkom listopada prošle godine pisali smo o jednostavnoj kamenoj zgradi smještenoj u parku Žudika koja se svojom bjelinom i osamljenošću isticala na pojedinim arhivskim fotografijama Trogira. Zahvaljujući brojnim arhivskim novinskim članicima saznali smo da je njena gradnja završena krajem svibnja 1891. godine, a da su mesnice kojima je bila namijenjena, u nju "uselile" krajem rujna ili početkom listopada iste godine. Ova zgrada, ako je suditi prema novinskim napisima, nije bila prihvaćena s osobitim oduševljenjem te se jako brzo počelo "šuškati" o njenom rušenju, o čemu opširnije možete čitati OVDJE. Tu smo napisali i da će tek neka buduća istraživanja pokazati kad je točno park Žudika ostao bez ove zgrade koju tiskovine pripisuju Josipu Sladi - Šiloviću, a to se i dogodilo - zahvaljujući jednoj fotografiji!

 

Fotografiju koja nam je pružila trag o tome kada je zgrada mesarnica srušena snimio je poznati austrijski fotoamater Rudolf Tirold! Nakon tog slikovitog traga, na kojemu se vidi djelomično srušena zgrada te hrpa građevinskog materijala na obali Žudike, preostalo je samo istražiti kada je ovaj član Bečkog fotokluba boravio u našem gradu i što ga je uopće dovelo k nama...

 


 

Pregledavajući arhivske časopise posvećene fotografiji pronašli smo podatak da je premijerno prikazivanje Tiroldovih novih fotografija - 80 izabranih autokromova, od 150 njih koje je snimio tijekom ljeta 1909. godine, iz ciklusa "Austrijska rivijera" - održano u Trgovačkom udruženju Donje Austrije 2. studenog 1909. godine, uz predavanje dr. Richarda Mündla! Projicirane fotografije prikazuju gradove i mjesta smještena na području od Trsta, preko Istre, Kvarnera i Dalmacije do Kotora, a sudeći prema brojnim novinskim izvještajima o predavanju i projekciji, za njih je vladao velik interes.

Upravo ova trogirska fotografija koja nam je dala rješenje dileme kada je srušena zgrada mesarnica na Žudiki - 1909. godine -  objavljena je u desetom, proširenom izdanju Ilustriranog vodiča po Dalmaciji u nakladi A. Hartlebena iz 1912. godine u čijem predgovoru stoji i da je, među ostalima, i poglavlje o Trogiru dobilo sasvim novi izgled te da su ilustracije zamijenjene novima i boljima...

S obzirom na to da ovaj Vodič donosi nekoliko informacija za koje vjerujemo da će vam biti zanimljive, predstavit ćemo ih u nekoj od sljedećih objava, zato ostanite uz Trogir Time Travel i tijekom 2024., pratite nas na Facebook stranici i slobodno dijelite naš sadržaj na svojim profilima! :) 


Istražila i pripremila:
Maja Maljković Zelalija




Nema komentara:

Objavi komentar