utorak, 30. siječnja 2024.

Trogir u "Illustrierter Führer durch Dalmatien" iz 1912. godine

 

Kada smo pisali Nastavak priče: Kuća pri moru za sve naše mesarnice, obećali smo u nekoj od budućih objava donijeti više informacija iz Ilustriranog vodiča po Dalmaciji objavljenog u nakladi A. Hartlebena 1912. godine. Pa da ne bismo zaboravili obećanje, a da vi ne biste trebali dugo čekati, posvetite se čitanju i gledanju obećanog sadržaja u nastavku i - uživajte!

 

 




Deseto, prošireno izdanje Illustrierter Führer durch Dalmatien - Ilustriranog vodiča po Dalmaciji koje je objavljeno 1912. godine u predgovoru navodi da je, među ostalima, poglavlje o Trogiru dobilo sasvim novi izgled te da su ilustracije zamijenjene novima i boljima. Jedna od spomenutih ilustracija fotografija je Rudolfa Tirolda, a jesu li i druge dvije njegovog fotografskog oka djelo - za sada nismo utvrdili. No, utvrdili smo zato nekoliko zanimljivosti navedenih u samom Vodiču...

 

110. stranica Vodiča - fotografija R. Tirolda nastala 1909.

 


"Trogirski dio" vodiča započinje naslovom Von Sebenico nach Spalato. Nakon spomena Rogoznice i Punte Planke, Arkanđela, Malog i Velikog Drvenika te Čiova, započinje priča o Trogiru - "najkarakterističnijem i najzanimljivijem gradu u Dalmaciji smještenom između kopna i otoka Čiova", koji je krajem 1910. godine brojao 3765 stanovnika. Odmah potom vodič navodi da se u Trogiru nalaze gostionice "Zum Hirsch (Barada)" - Kod jelena (Barada) - s lijepom biforom i balkonima u bočnom hodniku smještena u unutrašnjosti grada  te "Čhiudina" na glavnom trgu, nasuprot lože. Navode se i kavana Miloš na rivi, "Kafana" pored gradskog parka, "Nova Kafana" na glavnom trgu ispod gostionice "Čhiudina".

 

111. stranica Vodiča - fotografija nepoznatog autora (Tirold?)


Trogirska priča nastavlja se predstavljanjem povijesti i povijesnih znamenitosti, posebno izdvajajući katedralu s portalom majstora Radovana, kapelu sv. Ivana Ursinija uz preporuku penjanja na kampanel. Osim općenitih podataka o crkvi sv. Dominika i sv. Petra te tvrđavi Kamerlengo, zanimljivo je pročitati da atrij palače Cippico krase dvije pulene iz bitke kod Lepanta, da se ključ crkvice sv. Martina (Barbare) nalazi u dućanu Madirazza te da vrijedi posjetiti "veličanstveni park grofa Fanfogna-Garagnina" za koji se ključ nalazi u palači Fanfogna u gradu. 


Ulomak 113. stranice Vodiča - fotografija nepoznatog autora (Tirold?)


Navodi se da se "vrlo isplati" šetnja preko pomičnog mosta do Čiova odakle se može uživati u čarobnom panoramskom pogledu. U bilješci stoji da Dr. Petar Kamber, bilježnik u Trogiru i član regionalne udruge za promicanje turizma, nudi vođenje uglednih putnika po Trogiru i Kaštelima bez naknade....

 

Istražila i pripremila:
Maja Maljković Zelalija

 

Nadamo se da smo vam ovim sažetkom  navedenog u Illustrierter Führer durch Dalmatien dodatno proširili znanje o povijesti našeg grada.  Jeste li znali za ove gostionice i kavane? Jeste li ranije čuli za besplatna (turistička) vodstva Petra Kambera? Da se ključ sv. Barbare nalazio u dućanu Madirazza? ... Javite nam koja vam je informacija bila posebno zanimljiva - čekamo vaše dojmove na facebook stranici Trogir Time Travel.



Nema komentara:

Objavi komentar