ponedjeljak, 4. svibnja 2020.

Danas je točno 339 godina od Primišćenja | ZGODNO i PRIGODNO





Primišćenje, kojemu nove generacije, pa i sama crkva ne pridaju toliko značenje kakvo je ono imalo u prošlosti, je zapravo - drugi trogirski Dan grada.


Naime, 4. svibnja 1681. godine obavljen je prijenos moći sv. Ivana Trogirskoga u novosagrađenu kapelu u trogirskoj katedrali. Točan datum i godina poznati su jer Riceputi piše da se ovaj događaj zbio: 566 godina poslije svečeve smrti, 530 godina poslije prvog i 333 nakon drugog prijenosa, pošto je 233 godine počivao u kapeli sv. Kuzme i Damjana, zatim duge 333 godine u onoj sv. Blaža, odnosno sv. Križa.


Obljetnice Primišćenja su se obilježavale svečano, grad se kitio svečanim ruhom - na prozore su se vješali ukrašeni tapeti, namjenski izrađeni za ovakve prigode. Katedrala se urešavala zastavama, a njena unutrašnjost - pogotova kapela, cvijećem i zelenilom. Grad se rasvjetljavao bakljama, u katedrali se održavala trodnevnica, zabavljalo se na trgu i u Čitaonici...


Posebno je svečano bilo 1881., prilikom obilježavanja 200. obljetnice Primišćenja. S obzirom na to da postoji sačuvani program fešte objavljen u glasilu L´avvenire, znamo i što se sve događalo, o čemu piše dr. sc. Fani Celio Cega u članku Osvrt na obilježavanje 200. obljetnice Primišćenja u Trogiru 1881. godine:


Program proslave, preslik, L´avvenire, Split, 29. 4. 1881.

30 travnja 1881. Odbor za obilježavanje s trogirskim je biskupom i svećenstvom, gradskom upravom i brojnim stanovništvom, uz pratnju Gradske glazbe svečano dočekao uzvanike, nadbiskupa i biskupe iz susjednih biskupija.  Navečer je Glazba održala manji koncert, kao i promenadni koncert sutradan, 1. svibnja, ujutro, nakon kojeg je održana svečana pontifikalna pjevana sveta misa s panegirikom na hrvatskom jeziku. Predvečer je započela trodnevnica, u pratnji zbora. Prve večeri održavalo se pjevanje s bakljama, u čast visokih crkvenih dostojanstvenika. 2. svibnja održala se  svečana sveta misa, ali s panegirikom na talijanskom jeziku, a navečer promenadni koncert na svečano rasvjetljenom trgu. Grad je danima uoči svečanosti intenzivno živio, sa zabavama svih staleža.

Na sam dan Primišćenja, bilo je posebno svečano. Glavna svečanost te 1881. trebala je biti procesija u jutarnjim satima, koja se zbog lošeg vremena održala u poslijepodnevnim. U svečanoj procesiji na prvome mjestu je bilo srebrno poprsje sv. Ivana. S prozora okolnih kuća pored kojih je procesija prolazila, ljudi su bacali cvijeće. Komisija za javna dobročinstva raspodijelila je lemozinu među sirotinjom. Svečani ručak, koji je bio predviđen iza procesije - u 13 sati, održan je u predviđeno vrijeme u dvorani Čitaonice, uz koncert Gradske glazbe, a priredila ga je obitelj Garagnin za odabrane uzvanike. Antun Fanfogna-Garagnin tada je bio gradski načelnik. 


Avers jubilarne medalje, Muzej grada Trogira


Uglednim gostima su u 16 sati podijeljene medalje izrađene za tu prigodu. Jedna takva jubilarna medalja čuva se u Muzeju grada Trogira. Na aversu je prikaz sv. Ivana koji stoji nad gradom blagoslivljajući ga, a iznad njegove glave stoji natpis HOC NUMINE TUTA (pod tvojom zaštitom). Na reversu se nalazi natpis koji govori da je medalja izrađena u povodu 200. obljetnice prijenosa bl. Ivana Orsinija u Trogiru, 4. svibnja 1881.

Jubilarna proslava Primišćenja završila je vatrometom, paljenjem bengalskih vatri i velikim plesom u Čitaonici.



Prema dr. sc. Fani Celio Cega:
Osvrt na obilježavanje 200. obljetnice Primišćenja u Trogiru 1881. godine,
 Mogućnosti 4/6, 2004., 135-143.
pripremila M. Maljković Zelalija



Ukoliko mislite da bi netko od vaših prijatelja
volio pročitati ovaj zgodni i prigodni članak,
podijelite ga na društvenim mrežama:

Nema komentara:

Objavi komentar