srijeda, 19. kolovoza 2020.

Jesu li ovo prve poznate fotografije Trogira?

 

Svjetski dan fotografije obilježava se baš danas - 19. kolovoza, na dan kada je, prije 177 godina, dagerotipija predstavljena javnosti.

Izumi dagerotipije i kalotipije 1839. godinu označavaju kao godinu u kojoj je izumljena fotografija. Pa... što reći nego - gospodo Louis-Jacques-Mandé Daguerre i Williame Fox Talbot hvala vam na vašim izumima!

~

Potaknuti činjenicom da prve fotografije nastaju 1839. godine, odlučili smo istražiti kada su nastale prve fotografije Trogira. Naravno, naše istraživanje potrebno je uzeti s rezervom, jer tko zna koliko je na svijetu snimaka našeg grada za koje (još) ne znamo... (nadamo se što više!)

Istraživanjem online arhiva i proučavanjem dostupne literature, kao najstarije fotografije Trogira nametnule su se fotografije nepoznatog autora koje prikazuju katedralu sv. Lovre. Ove fotografije dostupne su u online arhivu MAK-a - Muzeja primijenjenih umjetnosti u Beču, uz koje se navodi da su nastale između 1850. i 1886. godine:


 
 
Kada bismo krenuli u nešto detaljniju analizu, uočili bismo da je trogirski glavni trg još uvijek nepopločan. Na vidljivom, malom dijelu cimatorija lako je uočiti da su grobovi već uklonjeni te da je postavljen pločnik - bilo je to 1850. godine. Što se tiče samog popločavanja glavnog trga, siromašna općina nije imala sredstava pa ih je prikupljala na razne načine... Neki od najpopularnijih bili su održavanje svečanih plesova u kazalištu koji su organizirani 24. i 25. svibnja te 3. i 13. lipnja 1858. godine. Iako je popločavanje trogirskog glavnog trga započelo još 1857., radovi su završeni tek 1860. godine... 
 
Navedene informacije daju nam za pravo zaključiti da su prikazane fotografije nastale između 1850. i 1860. godine!

 


Imate li saznanja o još starijim fotografijama našeg grada? Javite nam na facebook stranici Trogir Time Travel!

 

 

 Od fotografija snimljenih u Trogiru u 19. stoljeću sigurno biste voljeli razgledati i:

 Srijeda, 20. svibnja 1891. - srijeda, 20. svibnja 2020. 

 31 fotografija Trogira Josefa Wlhe na jednom mjestu...

 Dvije fenomenalne fotografije Trogira fotoateljea Anelli Alessandro

 Mi znamo di mu je glava (nije u torbi)! | čitaj fotografiju (3) 

Nekoliko od njih  34 fantastične fotografije Trogira iz austrijskih arhiva | Neke vidimo po prvi put! 

 

 Izvor fotografija:  MAK,
Izvor podataka: S. Piplović: Graditeljstvo Trogira u 19. stoljeću,
Pripremila: M. Maljković Zelalija

 


 


Nema komentara:

Objavi komentar