petak, 28. kolovoza 2020.

Jeste li primjetili ove detalje na starim fotografijama Trogira?

 

Svi ljubitelji starih fotografija, prikaza, karti, slika, ... sigurno su se do sada susreli s  AHA! efektom, i to najčešće sasvim slučajno... Pregledavajući nekoliko starih razglednica i fotografija, aha efekt se dogodio i nama... Ovaj najnoviji (1. AHA!) nas je potaknuo da se prisjetimo nekoliko starijih... sve zajedno pogledajte u nastavku...


 

1. AHA! 

Jeste li primjetili da je dama u bijelom s trogirske ribarnice "uhvaćena" i na glavnom trgu? Možda ranije niste primjetili da postoje i dvije verzije fotografije na trgu ispred ribarnice - na jednoj je dama u bijelom u prednjem dijelu, a na drugoj je odšetala malo dalje:

 



2. AHA!

Sigurno ste i ranije vidjeli najpoznatijeg trogirskog spavača! No jeste li primjetili da je ubija oko na dvjema fotografijama Ćirila Metoda Ivekovića?

 


Pod  3. AHA! pitamo se - gdje je nestao čovjek:



 

4. AHA!

Ovaj ste sigurno i ranije primjetili, ali s obzirom na to da već nabrajamo, šteta bi bila izostaviti dobro poznatu četvorku, s jednim različitim likom na slici:

 

  

 

Znamo da je ovo tek vrh sante većih ili manjih razlika! Znamo da ste i vi imali aha efekata ove vrste i baš se veselimo što ćete ih podijeliti s nama u komentarima na facebook stranici Trogir Time Travel.

 

 

 Možda dijeljenjem ovog članka na društvenim mrežama potaknete prijatelje da pokažu neke sitnice koje su i sami uočili na starim snimkama Trogira:

srijeda, 26. kolovoza 2020.

(Šira) slika Trogira iz 1906. godine koju morate vidjeti!

 

Iako nam je uvećavati fotografije, tragati za detaljima, gledati iz drugih perspektiva i na taj način istraživati i učiti o gradu ne samo veliko zadovojstvo nego i dnevna navika, danas ćemo isprobati potpuno obrnutu metodu - jer u životu je, kažu, važno vidjeti širu sliku! U nastavku ćemo dokazati i pokazati da ju nije samo važno - već i izuzetno lijepo vidjeti!

Pogotovo ako je ona sama lijepa poput ove slike autora Adolfa Wagnera (Graz, 1844. - 1918.). Pogled na nju se tijekom putovanja kroz vrijeme malo suzio - izrezana verzija sa sitnijim izmjenama  (pronađi razliku! 😀) objavljena je i poznata kao dio ciklusa razglednica s prikazom gradova jadranske obale, na kojoj je, osim potpisa autora "A. Wagner" primjetan logo sačinjen od prikaza galeba i natpisa "Touristen-verein Adria".

 

 

Slika vs. razglednica

 

A što kažete na originalnu, širu sliku naslikanu 1906. godine?

 

Adolf Wagner: Trau, 1906. | izvor: artnet.com



Mislite li da je vrijedna pažnje i pogleda podijelite ovaj članak
s prijateljima na društvenim mrežama i pokažite im - širu sliku!

srijeda, 19. kolovoza 2020.

Jesu li ovo prve poznate fotografije Trogira?

 

Svjetski dan fotografije obilježava se baš danas - 19. kolovoza, na dan kada je, prije 177 godina, dagerotipija predstavljena javnosti.

Izumi dagerotipije i kalotipije 1839. godinu označavaju kao godinu u kojoj je izumljena fotografija. Pa... što reći nego - gospodo Louis-Jacques-Mandé Daguerre i Williame Fox Talbot hvala vam na vašim izumima!

~

Potaknuti činjenicom da prve fotografije nastaju 1839. godine, odlučili smo istražiti kada su nastale prve fotografije Trogira. Naravno, naše istraživanje potrebno je uzeti s rezervom, jer tko zna koliko je na svijetu snimaka našeg grada za koje (još) ne znamo... (nadamo se što više!)

Istraživanjem online arhiva i proučavanjem dostupne literature, kao najstarije fotografije Trogira nametnule su se fotografije nepoznatog autora koje prikazuju katedralu sv. Lovre. Ove fotografije dostupne su u online arhivu MAK-a - Muzeja primijenjenih umjetnosti u Beču, uz koje se navodi da su nastale između 1850. i 1886. godine:


 
 
Kada bismo krenuli u nešto detaljniju analizu, uočili bismo da je trogirski glavni trg još uvijek nepopločan. Na vidljivom, malom dijelu cimatorija lako je uočiti da su grobovi već uklonjeni te da je postavljen pločnik - bilo je to 1850. godine. Što se tiče samog popločavanja glavnog trga, siromašna općina nije imala sredstava pa ih je prikupljala na razne načine... Neki od najpopularnijih bili su održavanje svečanih plesova u kazalištu koji su organizirani 24. i 25. svibnja te 3. i 13. lipnja 1858. godine. Iako je popločavanje trogirskog glavnog trga započelo još 1857., radovi su završeni tek 1860. godine... 
 
Navedene informacije daju nam za pravo zaključiti da su prikazane fotografije nastale između 1850. i 1860. godine!

 


Imate li saznanja o još starijim fotografijama našeg grada? Javite nam na facebook stranici Trogir Time Travel!

 

 

 Od fotografija snimljenih u Trogiru u 19. stoljeću sigurno biste voljeli razgledati i:

 Srijeda, 20. svibnja 1891. - srijeda, 20. svibnja 2020. 

 31 fotografija Trogira Josefa Wlhe na jednom mjestu...

 Dvije fenomenalne fotografije Trogira fotoateljea Anelli Alessandro

 Mi znamo di mu je glava (nije u torbi)! | čitaj fotografiju (3) 

Nekoliko od njih  34 fantastične fotografije Trogira iz austrijskih arhiva | Neke vidimo po prvi put! 

 

 Izvor fotografija:  MAK,
Izvor podataka: S. Piplović: Graditeljstvo Trogira u 19. stoljeću,
Pripremila: M. Maljković Zelalija

 


 


ponedjeljak, 10. kolovoza 2020.

Nenad Gattin, vrsni hrvatski fotograf, rođen je u Trogiru na današnji dan 1930. godine

 

Na današnji je dan 1930. godine u Trogiru rođen Nenad Gattin, cijenjeni hrvatski fotograf specijaliziran za snimanje umjetničkih djela i hrvatske kulturnopovijesne baštine.

 

Nenad Gattin - autoportret | www.ipu.hr
 

 

Bogati fotoarhiv Nenada Gattina pohranjen je u Institutu za povijest umjetnosti, a nekoliko desetaka fotografija rodnog grada koje je snimao za vodič Trogir objavljen 1969. godine čuva se u Muzeju grada Trogira

Na 90. obljetnicu njegova rođenja, 32 godine nakon njegove smrti, donosimo nekoliko fotografija koje je snimio u Trogiru kako bismo se prigodno prisjetili ovog stvaratelja  "prvorazredne fototeke hrvatske likovne umjetnosti"...

 




 

 

Nenad Gattin autor je mnogih fotomonografija, primjerice Francesco Robba, Juraj Dalmatinac, Radovan, Plečnik, Dubrovnik, Ivan Meštrović, Starohrvatska sakralna arhitektura, Zagrebačka katedrala, Splitska katedrala, ... a svojim je fotografijama doprinio i monografiji svoje tete - naše Cate Dujšin Ribar...

 

Cata Dujšin s nećakom Nenadom Gattinom, 1931.



Nadamo se da vam se svidio ovaj zgodni i prigodni sadržaj! 

Hvala što ćete ga podijeliti s prijateljima na društvenim mrežama...


ponedjeljak, 3. kolovoza 2020.

NOVOSTI IZ PROŠLOSTI | Trogir najsvečanije proslavio 600. godišnjicu smrti Augustina Kažotića


Prije 760 godina u Trogiru je rođen bl. Augustin Kažotić, umro u Luceri na današnji dan 1323. godine.

Tim povodom, na Trogir Time Travelu donosimo članak "Obljetnica jednog apostola" objavljen u Novom dobu 4. kolovoza 1923. godine koji govori o svečanoj proslavi 600. obljetnice smrti ovog znamenitog Trogiranina, kako navodi autor članka I. Delalle, "drugog gradskog patrona".

U članku pročitajte više o prijenosu moći iz Lucere, procesiji koja je ostavila "dojam neizbrisiv i slikovit" i životu bl. Augustina Kažotića:








Podijelite ovu zanimljivu povijesnu crticu
s prijateljima na društvenim mrežama: