četvrtak, 28. siječnja 2021.

TG kalendar | Na današnji dan prije 71. godinu rođen je Nikola Buble

 

 Na današnji dan, 28. siječnja, prije 71 godinu, rođen je muzikolog, dirigent, crkveni orguljaš, skladatelj, glazbeni pedagog, neprikosnoveni etnomuzikološki autoritet, dr. sc. Nikola Buble.




Nikola Buble rodio se u Splitu 28. siječnja 1950. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, srednju pomorsku u Splitu. Nakon što je maturirao, a potom i apsolvirao na Višoj pomorskoj školi istovremeno diplomiravši glazbeni odgoj na Pedagoškoj akademiji u Splitu, upisao je Muzičku akademiju u Sarajevu – Teoretski odjel i Filozofski fakultet – Odjel za filozofiju i sociologiju. Magistrirao je 1982. na temu „Vokalna folklorna glazba Trogira i Donjih Kaštela od 1875. do 1975. godine“ na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Doktorat iz muzikoloških znanosti stekao je 1986. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani na temu „Glazbena kultura stanovnika trogirske općine“.

Bio je redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, na poslijediplomskom studiju "Kultura i društvo" Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, na Odjelu za glazbenu umjetnost Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, gdje je utemeljio Odsjek za etnomuzikologiju, i na poslijediplomskom studiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

Svojom je šarmantnom i vedrom prirodom, plemenitom dušom i izvornim dalmatinskim humorom, ali i silnom radnom energijom, požrtvovnošću, umijećem motivacije, kooperativnošću, idealizmom, stručnošću i pedantnošću ostao u sjećanju svih suradnika kao nezamjenjiva etnomuzikološka veličina koja je ostavila duboku trag u povijesti Festivala, piše o Nikoli Bubli Herci Ganza u monografiji "Festival dalmatinskih klapa 1967 - 2016.".

Objavio je ukupno 48 knjiga: 19 kao autor, 17 kao urednik, 12 zbirki u svojstvu urednika, melografa, autora glazbe, obrađivača i harmonizatora. Autor je i 96 znanstvenih i stručnih članaka, a kao dirigent, obrađivač, skladatelj i producent objavio je 29 diskografskih izdanja. Među njima su osobito vrijedne za razvoj i opstojnost klapske pjesme : „Trogirski narodni napjevi“ (1980.), „Vokalna folklorna glazba Trogira i Donjih Kaštela od 1875. do 1975. I. i II.“ (1985. i 1986.), „Zbornik dalmatinskih klapskih pjesama II. i III.“ (1991. i 1992.)


Nekoliko članaka ne bi bilo dovoljno da se napiše sve o liku i djelu našeg sugrađanina, profesora, (etno)muzikologa, dirigenta, melografa, obrađivača, skladatelja, producenta, orguljaša, zborovođe, glazbenog kritičara, skupljača narodnog blaga, čovjeka vedrog duha i plemenite duše...



Nikola Bule umro je prerano, 17. rujna 2015. godine. 




petak, 22. siječnja 2021.

Prekrasno ilustriran foto vodič po Trogiru iz 1954.!

 

 

Sam vodič TROGIR DALMATIA, objavljen 1954. godine, nije od puno riči.
Slijedimo njegov primjer i u ovojm blog postu te bez puno govora puštamo da prekrasne fotografije i ilustracije govore same za sebe...

 

Uživajte u preslicima ovog vodiča koji se čuva u Muzeju grada Trogira:






 

 

 Imate li vi stari(ji)h vodiča po Trogiru? Pokažite nam ih OVDJE!

 

 

Nadamo se da ćete ovu ljepotu podijeliti sa svojim prijateljima na društvenim mrežama...



petak, 15. siječnja 2021.

Pirati iz Trogira


Možda nisu Jack Sparrow ili Kapetan Kuka, ali trogirski pirati, preciznije - gusari, koje spominju povijesni izvori, mogu ispričati ne samo uzbudljive nego i - stvarne priče s mora! 

 


Prije samog predstavljanja trogirskih gusara koji su plovili u 15. stoljeću, moramo naučiti razliku između pojma gusar i pirat, iako se jako često koriste kao sinonimi. Naime, gusari su bili legalni pljačkaši, dok su pirati bili s druge strane zakona! Gusari nisu pljačkali iz vlastitih interesa već su radili za pojedinu državu ili grad, pljačkajući isljučivo njene neprijatelje. Pirati su pak pljačkali sve redom...

 

Sada kada to znamo, upoznajmo dvojicu trogirskih gusara čija se imena spominju u povijesnim izvorima.


DECANUS DE TRAGURIO bio je pomorac i gusar rođen krajem 14. stoljeća. Bio je privrženik Mihovila Vitturija, gradskog rektora. Decanus je u zajedničkim akcijama s drugim pomorcima brodovima "modo piratico" krstario obalom, ometao plovidbu i nanosio štetu mletačkim brodovima! Četiri godine - 1422., 1424., 1425. i 1428. mletačke vlasti raspisale su nagradu za njegovo izručenje, tražeći ga živog ili mrtvog! Ubijen je 1428. godine.

Decanusov suvremenik bio je JAKOV HLAPČIĆ, također pomorac i gusar. 1418. Hlapčića su splitske izbjeglice, u doba drugog rata s Venecijom, izabrale za zastupnika pred kraljem Žigmundom. On ga je pak 1419. imenovao kapetanom galije sa zadaćom da napada i zarobljava mletačke brodove te da ih s teretom dovodi u Trogir, Split i Dubrovnik!


Decanus i Jakov, koji je nosio pridjevak Testa, mogli bi vrlo lako biti glavni likovi neke trogirske slikovnice o gusarima. Možda nam kratku pričicu pod naslovom Decanus i Testa neustrašivi napišete upravo vi - u komentarima na našoj facebook stranici Trogir Time Travel. Jesu li umjesto ruma pili bevandu, a umjesto papiga na ramenima imali galebe? Tko zna?! A tko zna - možda ih netko od naših talentiranih pratitelja i nacrta! To bi bilo sjajno! A vikend je pred nama... Okušajte se, izazivamo vas!

 

 Izvor podataka: enciklopedija.lzmk.hr

 



utorak, 12. siječnja 2021.

TOP 10 najčitanijih 2020.! | Je li vaš omiljeni među njima?

 

Ako je suditi prema statistici, od 29 235 puta koliko ste tijekom 2020. kliknuli na sadržaj objavljen na trogirtimetravel.blogspot.com, najviše ste uživali u gledanju prekrasnih koloriranih fotografija objavljenih pod naslovom  Ovo je sjajno! Trogir. 1960. Crno-bijelo u boji!.  
Posebno ste zainteresirani bili za sadržaj koji smo pripremili tijekom prvog lockdowna - tako da sadžaj objavljen pod naslovima Narodne mudrosti iz Trogira, Segeta, Arbanije, Labina... iz Anime Delmatice Ljube Stipišića Delmate | dio 1. i Narodna vjerovanja iz Trogira, Žednoga, Segeta, Okruka, Ljubitovice... zapisi iz Anime Delmatice Ljube Stipišića Delmate | dio 2.  zauzima 2. i 3. mjesto na ljestvici najčitanijih tijekom 2020. godine. 
Na četvrtu i petu poziciju svojim ste zanimanjem smjestili objave  URED UZDRAVLJE! ili Kako smo se i ranije izvukli jer smo bili pametni... (osim jednom kad nismo) te  31 fotografija Trogira Josefa Wlhe na jednom mjestu...

 

Donji dio ljestvice popunili su redom sljedeći naslovi:

(Šira) slika Trogira iz 1906. godine koju morate vidjeti!
Akcija "VANKA OKVIRA! NEKA TROGIRSKI SVIT VIDI SVITA!" počinje! | Sudjeluj! Lako je!  (podsjećamo da je ova akcija prikupljanja starih obiteljskih fotografija još uvijek u tijeku i da se možete uključiti i tijekom 2021. godine)
4 rijetke fotografije gradnje Režije duhana u Trogiru snimljene 2. 12. 1912.
Ja san tu biciklon...
Friške stare fotke Trogira!



 

Ako vas možda zanima... najčitaniji sadržaj svih vremena na Trogir Time Travelu, uvjerljivo prvo mjesto zauzima post Pomoću ovih 11 fotografija otputujte u trogirske kasne 80-e koji ste razgledali preko 12 700 puta!

 

 

Hvala što pratite Trogir Time Travel! 
Nadamo se da ćete i tijekom 2021. uživati u našem sadržaju kojeg osim na facebook stranici Trogir Time Travel donosimo i na instagramu @trogirmuseum.