ponedjeljak, 26. rujna 2022.

FOTOGRAFI(JA) U TROGIRU: Nikola Losjakov i njegov foto atelijer na trogirskoj rivi

 

Novo izdanje Muzeja grada Trogira FOTOGRAFI(JA) U TROGIRU - Tko je ovjekovječio Trogir a tko Trogirane od 1850. do 1950. godine svjetlo dana bi trebalo ugledati u studenom 2022., kada će, u okviru Stivanje - proslave Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog, biti predstavljeno javnosti. U prvoj kratkoj najavi ove publikacije (vidi OVDJE) spomenuto je da u njoj autorica Maja Maljković Zelalija predstavlja više od 70 zanimljivih i raznolikih ličnosti koje su ovjekovječile grad, a uz njih predstavlja i 10 trogirskih fotografa koji su u tom stogodišnjem razdoblju djelovali u gradu!

 
 

 


Upravo danas, točno 92 godine i jedan dan nakon što je NIKOLA LOSJAKOV - jedan od tih 10 fotografa koji su djelovali na trogirskim adresama - dobio obrtni list za obavljanje fotografske djelatnosti u Trogiru, prigoda je da ga se dostojno predstavi! Prigoda je još i veća, s obzirom na to da je upravo uoči ove obljetnice trogirski fotograf i kolekcionar starih fotografija Antonio Miše u svoju privatnu zbirku uvrstio fotografiju koja je pravi dragulj za dodatno potvrđivanje istražene dokumentacije! 

 

Profesionalni fotograf Nikola Losjakov, piše Maljković Zelalija u izdanju Fotografi(ja) u Trogiru, rođen 1882., a umro 1958. godine bio je ruski emigrant. Istraživanje provedeno u Državnom arhivu u Splitu potvrđuje da mu je 25. rujna 1930. godine izdan obrtni list broj 33775 za obavljanje posla fotografa u Trogiru. Prema evidenciji, njegova je fotografska radnja bila smještena na kućnom broju 218. Autorica nadalje navodi da je, ukoliko će se zaključak izvesti prema Popisu kuća u Trogiru iz 1935. godine (koji se također čuva u Državnom arhivu u Splitu) njegova radnja bila smještena na kućnom broju 218 - u kući u vlasništvu Kandija i Sasso koja se nalazi u blizini samostana sv. Dominika. Zahvaljujući fotografiji iz zbirke Antonija Miše, sada znamo i da se fotografski atelijer Nikole Losjakova nalazio na zadnjem katu kuće smještene između crkve i samostana sv. Dominika i školske zgrade na trogirskoj rivi:

 

Što napisati nego - Hvala Antonio!
 



Više (za sada poznatih) motiva koje je Nikola Losjakov snimio u Trogiru u koji se doselio s Korčule, a iz kojeg se iselio u Split, autorica donosi u publikaciji zahvaljujući kolegama Ljubomiru Radiću, ravnatelju Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, ujedno i vlasniku zanimljive privatne zbirke razglednica (među kojima je i jedna s Losjakovom fotografijom Trogira i nekoliko njih s otiskom Losjakova pečata!) i Tonku Barčotu iz Državnog arhiva u Dubrovniku - Sabirnog centra Korčula - Lastovo koji je Losjakovu fotografiju Trogira detektirao među arhivskim gradivom korčulanskog brodograditelja Nade Smrkinića kojeg je Sabirnom centru darovala njegova unuka Ivana Radoš.

 

Ovom prilikom, kao svojevrsni "teaser" spomenimo Losjakov portret obitelji Košćina kojeg je objavila vlasnica u facebook grupi Trogir kroz povijest, ali i jako zanimljivu fotografiju procesije/povorke preko čiovskog mosta koja je trenutno dostupna za kupnju na internetskoj stranici delcampe.net:


Obitelj Košćina: Josip (Bepo), Bogdan, Neda, Branka i Maja | Izvor: Anuska Koscina u grupi Trogir kroz povijest


 

Nikola Losjakov: procesija preko čiovskog mosta | Izvor: delcampe.net

 

Sigurni smo da ćete uživati u Losjakovim fotografijama koje će, uz više informacija o njemu i njegovom djelovanju u Trogiru, donijeti FOTOGRAFI(JA) U TROGIRU u studenom, a do tada - budite spremni za još pokoju objavu na Trogir Time Travelu koja će, nadamo se, dodatno pobuditi vaš interes za ovom publikacijom...


Autorica i ovim putem još jednom zahvaljuje Antoniju Miši, Ljubomiru Radiću i Tonku Barčotu na suradnji i kolegijalnosti prilikom provođenja istraživanja.







utorak, 20. rujna 2022.

Što je Sir William Reginald Halliday snimio u Trogiru 1913.?

 

 Fotografije koje je snimio povjesničar i arheolog, Sir William Reginald Halliday (1886. - 1966.), predavač na Sveučilištu u Glasgowu, Sveučilištu u Liverpoolu te dugogodišnji ravnatelj King´s Collegea u Londonu, čuvaju se u British school at Athens. U njihovoj digitalno dostupnoj kolekciji pronašli smo dvije fotografije (preciznije negativa) Trogira iz 1913. godine:

 

 

Sir William Reginald Halliday: "Trau: Porta Marina"

Sir William Reginald Halliday: "Trau: fortress"

 

 

Izvor: British school at Athens