petak, 25. veljače 2022.

Dvije rijetke fotografije Trogira iz knjige "Koludrice na zidinama grada"

 

Dr. sc. Vanja Kovačić u knjizi Koludrice na zidinama grada - Benediktinski samostan sv. Nikole u Trogiru (Književni krug Split, 2019.) osim izuzetno zanimljivog, informativnog i poučnog teksta nastalog kao skup saznanja iz provedenih konzervatrorskih i arheoloških istraživanja crkve sv. Nikole u Trogiru, donosi i saznanja iz  arheološkog i urbanističkog konteksta jugoistočnog kvadranta Trogira, u kojemu su bile smještene značajne crkvene institucije poput Biskupije i benediktinskog samostana sv. Ivana Krstitelja.

Osim toga, dr. sc. Kovačić u knjizi ilustrativno donosi zanimljive fotografije, od kojih smo za ovu priliku odabrali dvije za koje smo sigurni da će svim ljubiteljima stare fotografije izvući osmijeh na lice i pokazati ovaj komadić grada iz jedne nove perspektive... Originalne fotografije se čuvaju u Konzervatorskom odjelu u Splitu, a za ovu priliku donosimo njihove preslike iz knjige:


Poljana južno od crkve sv. Ivana Krstitelja tijekom rušenja Biskupije, Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu, str. 147.

Zgrada Biskupije prije rušenja, 1902., Arhiv Dyggve, Konzervatorski odjel u Splitu, str. 144.Možda je baš ova knjiga vikend - literatura kakvu ste priželjkivali! Nažalost, svoj primjerak ne možete nabaviti jer je knjiga rasprodana odmah po objavljivanju, ali zato možete provjeriti ima li je vaša najbliža knjižnica... 

ponedjeljak, 14. veljače 2022.

Zbirka Detektivka i slučaj O´srca

 

 Drugi slučaj Muzejske Detektivske Agencije "Zbirka Detektivka" je pred vama! 

Podsjećamo, Zbirka Detektivka, direktorica i jedina zaposlenica Agencije, potpuno je fiktivna osoba koja istražuje i prikuplja dokaze o potpuno stvarnim muzejskim predmetima koji se čuvaju u zbirkama Muzeja grada Trogira, predstavljajući ih javnosti unutar istoimene rubrike na blogu trogirtimetravel.blogspot.com i pod #zbirkadetektivka na društvenim mrežama.

 Zbirka Detektivka svoj je novi slučaj uistinu primila k srcu! Srce je baš nekako vuklo ka čuvaonici Zbirke novovjekovne kulturne povijesti Muzeja grada Trogira... Pri samom otvaranju ormara, odmatanju beskiselinskog papira našoj je Detektivki srce zaigralo od radosti! Ono što je ugledala i što je ugledalo svjetlost dana osvojilo je njeno srce!

Bilo je to, naravno, srce!

Srebrni privjesak u obliku srca, visine 6,3 cm i širine 4 cm, iz 19. stoljeća, dio je Zbirke novovjekovne kulturne povijesti. Njegovo je podrijetlo nepoznato, ne zna se koja ga je trogirska dama nosila blizu svojeg srca, tko joj ga je poklonio... Nepoznat je podatak kojoj je obitelji pripadao, a ne zna se ni iz koje je radionice potekao, tko je bio majstor koji ga je načinio...

 

Zbirka Detektivka nije se pomirila s tim manjkom podataka, pa je, da bi joj srce bilo na mjestu, odlučila pozvati javnost upomoć! Svi koji imaju neke teorije, ideje i pretpostavke, neka ih slobodno napišu na Facebook stranici Trogir Time Travel ili Instagramu @trogirmuseum

  

 

Slučaj "O´ srca" na instagramu @trogirmuseum


O´srca sretno Valentinovo svima koji slave!

 

 

 P. S. Ako ne znate što biste nam poklonili za Valentinovo, možete jedan "šer" 😁


 

utorak, 1. veljače 2022.

Trogir u dokumentarcu "Adriatic Splendour" iz 1955.

 

 "Adriatic Splendour", dokumentarac iz 1955., prije pola godine je objavjen na YouTubeu kanalu PeriscopeFilma. Među divnim kadrovima jadranske obale, koje su snimili Hal Morey i Alfred Berger, našao se i Trogir. 

Cijeli putopis možete pogledati u nastavku i na POVEZNICI. Za nestrpljive među našim čitiateljima - napominjemo da trogirski prizori kreću od 7:15, ali svakako biste trebali pogledati cijeli dokumentarac koji donosi živopisne prizore "putovanja obalom tisuću otoka" prikazujući Opatiju, Pulu, Rab, Šibenik, slapove Krke, Klis, Sinj, Makarsku, ...