ponedjeljak, 23. rujna 2019.

BUM! BUM! | Dogodilo se na današnji dan prije točno 100 godina



U Muzeju grada Trogira, u Zbirci suvremene povijesti čuva se spomen knjiga Trogir 23. rujna 1919. - 23. rujna 1934. koju je poklonio g. Andro Sentinella. Knjigu su povodom 15. obljetnice uspješno obranjenog grada od napada talijanske vojske sastavili sudionici tog događaja: Ivan Cicilijani, brijač; Marko Vanjaka, bačvar; dr. Marin Katalinić, profesor; dr. Petar Sentinella, sudac i Vinko Lebedina, trgovac. 



Naslovnica i prva stranica spomen knjige "TROGIR 23. IX. 1919. - 23. IX. 1934." | Muzej grada Trogira



Kustosica Aleksandra Bilić Petričević u članku "Napad talijanske vojske na Trogir 23. rujna 1919.", objavljenom u Vartlu 1-2/2014 - 1-2/2015 donosi tekst knjige u izvornom obliku. Danas, na 100. obljetnicu ovog događaja donosimo kraći odlomak iz knjige:


... Jedan vojnik ispred crkve video je, što radi Katalinić, digao je pušku i naciljao. Vojnika je istodobno uzeo na oko Vanjaka i ispalio na njega; ali je promašio. Talijan odbaci pušku i pobjegne, a Vanjaka stane pucati za njim i na one vojnike na uglu općine. Ovi su odmah pobjegli. kada i kuda je kroz to vrijeme nestao onaj mitraljez sa zaravanka na crkvenim vratima, toga se nitko od nas više ne sjeća.

             Ti hici i silan poklik Dra Petra Sentinelle s trga: “Dolje ta prokleta krpa!” udvostručili su Kataliniću snagu. Na treći njegov trzaj uže je puklo gore na vrhu koplja i zastava ja pala na njega. Potkraj ovoga prizora bio je na balkonu i Vicko Slade.

            Katalinić je zastavu unio u vijećnicu i predao ju je Sladi. U hodniku ju je opet uzeo od njega i otišao je s njom u općinski arhiv, gdje se u taj čas nalazio Dr Lorenzo Lubin, koji je od okupatora bio imenovan općinskim komesarom. Katalinić je zastavu predao dru Lubinu u prisustvu slade i još neke osobe, koje se više ne sjeća – možda Dr ferri, općinski komesar – uz riječi: “Doktore, predajem Vam ovu zastavu, koju sam oborio. Vi ste svjedok da je nijesam oskvrnuo.”

            Medjutim se s trga, iz ulica i s obale orila pucnjava. Neki od gradjana /Marko Gulišija i drugi/, koji su dotrčali na trg, bili su se oboružali puškama i potrčali na obalu. Ostatak pušaka prenosili su Dr Sentinella i Lebedina u dućan braće Madirazza, gdje su se namjeravali zabarikadirati. Na pucnjavu dotrčali su na trg gardisti sin Dra Ive Lubina i sin drvodjelca Deankovića, zvanog Lôle. Ali Lebedina je brže stao pucati na njih, na što su oni pobjegli.

            Kad su se Lebedina i Sentinella praznoruci vraćali po ostale puške, pojavila su se na uglu općine prema crkvi dva talijanska vojnika s mitraljezom; to je bio onaj sa Žudike. Na sredini trga nalazio se sam stari Ivan Sentinella s praznom puškom u ruci. On potrči na njih i poviče: “Abasso le armi!”, te digne pušku na oko i učini ustima: “Bum! Bum!”. Vojnici odbace mitraljez i municiju, pa pobjegnu. Taj je mitraljez Ivan Sentinella uz pomoć kavanarke Dobre Tironi odvukao u općinsko dvorište. Tu su ga Katalinić i Dr Petar Sentinella uzalud kušali otvoriti i nabiti.           

            To je bio početak općeg ustanka, koji se u tili čas prenio na obalu i na Travaricu. Mi smo se oboružali otetim puškama i otrčali raznim smjerovima na Travaricu. Pred gradskim vratima na Travarici je Dr Sentinella sam, s praznom Werndlovom puškom u jednoj ruci, a u drugoj s talijanskom bombom, s kojom nije ni znao rukovati, skupinu talijanskih vojnika s časnikom, koji su tamo prije bijega ukrcali oružje na vojnički kamijon, prisilio da odbace oružje. Neprilika je bila, das u otete puške bile raznih sistema: austrijske mannlicherice i werndlovice, srpske i talijanske, a isto tako je bila pomiješana i municija. U onoj žurbi grabilo se, što se prije dohvatilo. Ta je okolnost mnogom talijanskom vojniku i domaćem izrodu spasla glavu.

            Unosimo ove pojedinosti u ovaj zapisnik prema našem najboljem sjećanju i znanju. Prisežemo i na ovom mjestu našim zdravljem i poštenom riječju, da nijesmo ništa izmislili, ted a nijesmo ništa bitna i nijedno ime svijesno zatajili...
 





O ovom događaju piše Damir Šarac u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji u članku "Trogirani potirali Talijane - Ivan učini ustima bum-bum i soldati pobacaše mitraljeze", pročitati ga možete u nastavku i na POVEZNICI.









petak, 6. rujna 2019.

Povratak u trogirske školske klupe iz 60-ih i 70-ih



Prije povratka u školske klupe u ponedjeljak, vratimo se zajedno u školske klupe trogirskih osnovnih škola "Milan Bilić" i "Ivo Guina" 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća! 



Osnovna škola "Ivo Guina"

Osnovna škola "Milan Bilić"

Osnovna škola "Milan Bilić"

Osnovna škola "Milan Bilić"

Osnovna škola "Ivo Guina"

Osnovna škola "Milan Bilić"


Želite li otputovati još dalje u prošlost, svakako pročitajte i pogledajte 1. Jesenski škafetin Muzeja grada Trogira s temom "škola" objavljen prije nekoliko godina. U njemu ćete vidjeti kako je izgledalo "svjedočanstvo o svršenoj osnovnoj školi" iz 1919. kada je opisna ocjena za 1 (nedovoljan) bila "rđav", možete pročitati jesenske sastave i pjesmice iz školskih časopisa Izvor i Rusulice, zaviriti u knjigu "o pohadjanju i napredsku učenicah pučke ženske učione u Trogiru za uč. godinu 1889-90"...


Želite li možda da neku vašu razrednu fotografiju objavimo na Trogir Time Travelu
javite nam se na mail ili facebook Trogir Time Travel.


Podijelite ovaj članak s prijateljima 
na društvenim mrežama