petak, 31. srpnja 2020.

4 rijetke fotografije gradnje Režije duhana u Trogiru snimljene 2. 12. 1912.



Godina je 1912., drugi je dan prosinca.
U Trogir stiže splitski fotograf I. Znidarčić.
Dokumentira stanje na gradilištu Režije duhana u Trogiru i stvara izuzetno interesantne fotografije od kojih neke ranije nismo imali priliku vidjeti! Njih u originalu (koje čuva Ministarstvo kulture RH - arhiv KO u Splitu) detaljnije može razgledati svatko koga put nanese u atrij Muzeja grada Trogira od 3. do 30. kolovoza 2020. U tom će razdoblju, svaki dan 10:00 - 13:00 te 18:00 - 21:00, biti otvorena Izložba nacrta zgrade Režije duhana u Trogiru autorice Aleksandre Bilić Petričević. Više o izložbi možete saznati OVDJE.


Izložba nacrta zgrade Režije duhana u Trogiru: fotografija I. Znidarčića, izvor: MKRH - arhiv KO u Splitu




Rok za predaju ponuda za gradnju Režije bio je 4. srpnja 1910. Već sljedeći dan ponude su pregledane, a gradnja se dodjeljuje ovlaštenom poduzetniku Eduardu Žagaru koji je radio većinu projekata izvedenih početkom 20. stoljeća u Trogiru - stabilizaciju zvonika katedrale, zgradu suda, obnovu zgrade samostana na Dridu, novu zgradu ubožišta sv. Lazara, ...




Izložba nacrta zgrade Režije duhana u Trogiru: fotografija I. Znidarčića, izvor: MKRH - arhiv KO u Splitu




Turbulentno je bilo prije samog raspisivanja natječaja... Malo je nedostajalo da se zbog važnosti projekta izgradnje Režije duhana u Trogiru žrtvuje čak i tvrđava Kamerlengo! O tome, među ostalim, piše autorica izložbe u katalogu - najnovijem izdanju Muzeja grada Trogira koji će se moći kupiti po cijeni od 60,00 kuna. U nastavku donosimo ulomak teksta s informacijama koje će vam, nadamo se, biti izuzetno zanimljivo pročitati:




Izložba nacrta zgrade Režije duhana u Trogiru: fotografija I. Znidarčića, izvor: MKRH - arhiv KO u Splitu



"... U trogirsko – lećevačkom kraju uzgajalo se više od 1,3 milijuna strukova duhana, zbog čega više nisu bile dostatne prostorije zgrade Režije duhana u Splitu. Ministarstvo financija pristalo je na osnivanje ureda za otkup duhana u Trogiru. Glavna je preokupacija dalmatinskih političara toga doba, pa tako i trogirskih predstavnika gradske vlasti, privlačenje austrijskog kapitala, stoga je objeručke prihvaćen prijedlog za gradnju zgrade za otkup i obradu duhana... Dugo su trajali pregovori između Općine i državne uprave te je dogovoreno da se podigne zgrada pored tvrđave Kamerlengo. Za tu svrhu bi se, za 60.000 kruna, od Općine otkupila susjedna zgrada s okolnim zemljištem u kojoj je bila smještena osnovna škola. Prema tom planu, zbog nedostatne površine terena, upotrijebio bi se i prostor unutar tvrđave Kamerlengo, kojeg je Općina bila spremna žrtvovati zbog važnosti ovog projekta. Opravdavali su svoju nerazumnu odluku argumentima da je tvrđava, osim kule koja je dobro sačuvana, u ruševnom stanju, posebno krunište i južni zid koji je raspuknut, nagnut i poduprt s unutrašnje strane te mu prijeti opasnost od pada. Prema tome, Općina bi bila prisiljena, zbog opće sigurnosti, poduzeti potrebne mjere, jer je prijetilo urušavanje. Općina Trogir se na zahtjev Ureda za otkup duhana u Splitu obratila Ministarstvu financija u Beču s molbom da joj se ustupi tvrđava radi rušenja. Obaviješten je i konzervator Bulić, kojeg se moli da zahtjev podupre zbog životnog pitanja siromašnog grada. Don Frane Bulić je zajedno s prof. Aloisom Rieglom, generalnim konzervatorom Središnje komisije u Beču i arhitektom Ćirilom Ivekovićem 1904. godine pregledao tvrđavu Kamerlengo te su odlučili da se može ustupiti za upotrebu Režiji duhana pod uvjetom da se sačuva u cijelosti. Još je neko vrijeme ta ideja bila aktualna, no konzervator Bulić se protivio ne samo rušenju nego i većem pregrađivanju zbog nove namjene. Radi ovog osjetljivog pitanja izvjestio je Kotarsko poglavarstvo u Splitu 1907. godine, moleći ih da se spriječi bilo kakva preinaka Kamerlenga prije dozvole konzervatora i Središnje komisije za spomenike u Beču. Bulić je protestirao i u Ministarstvu financija u Beču te je 18. prosinca 1907. godine brzojavom stigla obavijest da se odustaje od adaptacije tvrđave Kamerlengo, a kako bez toga nije bilo dovoljno prostora, odustaje se i od gradnje Režije duhana u Trogiru. Za građanstvo, a posebno općinsko poglavarstvo, ta je vijest bila veliko razočaranje, jer su izgubljena znatna sredstva kojima su se mogli riješiti mnogi akutni gradski problemi. Načelnik dr. Josip Slade odmah je otputovao u Beč da bi ukazao na gospodarske štete zbog odustajanja od gradnje zgrade Režije duhana u Trogiru te je dobio obećanje da će se Općini pomoći. Zahvaljujući interesu prijestolonasljednika nadvojvode Franje Ferdinanda konačno je izabran teren u vlasništvu Općine koji se nalazio u blizini crkve Gospe od Mora na Čiovu..."


Izložba nacrta zgrade Režije duhana u Trogiru: fotografija I. Znidarčića, izvor: MKRH - arhiv KO u Splitu
 



Vjerujemo da su vas ove zanimljive fotografije potaknule da dođete u atrij Muzeja grada Trogira tijekom kolovoza i razgledate, kako njih, tako i nacrte zgrade Režije duhana u Trogiru! Nekoliko ulomaka možete već sada razgledati na Instagramu @trogirmuseum.



Hvala što ćete dijeljenjem ovog posta na društvenim mrežama pozvati prijatelje da vam se priduže! Vidimo se 3. - 30. kolovoza u atriju Muzeja grada Trogira!




Instagram: @trogirmuseum

utorak, 28. srpnja 2020.

Danas je točno 30 godina od 3. postavljanja spomen-ploče Lijepa naša... | ZGODNO i PRIGODNO



Danas, 28. srpnja 2020. godine točno je 30 godina od trećeg postavljanja spomen-ploče sa stihovima hrvatske himne "Lijepa naša domovino" na pročelje Komunalne palače. Tim povodom donosimo nekoliko zgodnih i prigodnih fotografija iz arhive te kronologiju njenog postavljanja i uklanjanja.



RADOVI U TIJEKU | Treće postavljanje spomen-ploče sa stihovima hrvatske himne "Lijepa naša domovino"




KRONOLOGIJA


29. 12. 1935.

Odbor sastavljen od "istaknutih patriota, kulturnih radnika, Hrvatica, Narodne glazbe i predstavnika hrvatskog društva Radovan" organizirao je svečanu proslavu 100. godišnjice hrvatske himne te postavljanje spomen-ploče s istaknutim hrvatskim grbom i stihovima Kud li šumiš svijetu reci da svoj narod Hrvat ljubi 1835. - 1935. na pročelje Komunalne palače. Spomen-ploču je 29. prosinca 1935. svečano otkrio publicist, konzervator i čuvar baštine Roko Slade - Šilović.


15. 5. 1941.

Početkom Drugog svjetskog rata, nakon što su Talijani okupirali grad, fašistički komesar Giovanni Nino Fanfogna - Garagnin naredio je da se uklone svi spomenici koji su vezani uz hrvatsku prošlost. Među ostalima, 15. svibnja 1941. s Komunalne palače uklonjena je spomen-ploča sa stihovima Lijepe Naše, a na njeno je mjesto postavljen reljef mletačkog lava.


27. 10. 1971.

U vrijeme Hrvatskog proljeća, tek osnovani Ogranak Matice hrvatske u Trogiru vraća spomen-ploču na njeno prvotno mjesto. Spomen-ploču otkrio je dr. Ivo Božić, tadašnji predsjednik OMHT.


18. 10. 1974.

Odlukom Skupštine općine Trogir 18. listopada 1974. ploča je uklonjena te je na njeno mjesto postavljena druga. Originalna ploča sačuvana je u Muzeju grada Trogira.


28. 7. 1990.

Na zajedničkoj sjednici svih vijeća SO Trogir  25. lipnja 1990. doneseno je Rješenje o imenovanju Koordinacionog odbora za restauriranje i ponovno postavljanje ploče... Svečanost otkrivanja ponovno postavljene spomen-ploče održana je 28. srpnja 1990. Otkrio ju je Mirko Slade - Šilović, književnik, pjesnik i djelatnik u kulturi, prvi ravnatelj Muzeja grada Trogira.



Svečanost ponovnog otkrivanja spomen-ploče sa stihovima hrvatske himne "Lijepa naša domovino"



Izvor podataka:
deplijan dokumentacijske izložbe "Lijepa naša 1835. - 2015."
održane u Muzeju grada Trogira 27. 10. - 7. 11. 2015.






Mislite li da će vaši prijatelji biti zainteresirani pročitati
ovaj zgodni i prigodni post s povodom, podijelite ga na
društvenim mrežama!


petak, 24. srpnja 2020.

Ovo je sjajno! Trogir. 1960. Crno-bijelo u boji!



Kao što su muzejski i obiteljski arhivi prepuni sjajnih fotografija, tako je i internet prepun sjajnih alata! Jedan od njih pronašli smo i isprobali na stranici My Heritage koja od nedavno nudi mogućnost koloriziranja i unaprjeđivanja starih obiteljskih fotografija.
Isprobali smo mogućnosti navedenog online alata na nekoliko obiteljskih fotografija koje se čuvaju u Muzeju grada Trogira, ali i na fotografijama koje donosimo u nastavku...
Moramo priznati, a nadamo se da ćete se složiti s nama, rezultati su fantastični:


Po vodu | Čiovo


Ribari | Žudika




Ladovina | Riva



Zeleno i plavo | Saldun




SJAJNO, ZAR NE?!


Priča koja se krije iza ovih fotografija je također sjajna! Prije nekoliko godina ustupio nam ih je Joško Brešan, autor zanimljivog priloga objavljenog u Trogirskom listu 18. studenog 2006. godine iz kojeg možemo saznati da su vlasnice ovih fotografija dvije prijateljice iz Njemačke - Margit Vogel i Elisabet Majek, koje su posjetile Trogir 1960. godine, snimile ove sjajne fotografije i s njima se vratile u naš grad nakon 46 godina!
 




U nastavku pogledajte presnimke originalnih fotografija, uz njihove obojene verzije:





Pripremila: Maja Maljković Zelalija



Što kažete?
Javite nam svoje dojmove u komentarima na našoj
Facebook stranici Trogir Time Travel...



Hvala što ćete dijeljenjem ovog posta
pozvati prijatelje na društvenim mrežama
da razgledaju Trogir crno-bijelo u boji!