petak, 28. travnja 2023.

Kamera! Radna akcija! | Gradnja zadružnog doma 1948.

  Svim radnicima, onima koji su to bili (Živili naši penzioneri!) i onima koji će to tek postati (Drž´te se studenti i đaci!) želimo sretan Međunarodni praznik rada! Želimo vam da uživate u svom radu i njegovim plodovima bili oni umni ili fizički, da svojim radom i dobrotvornim radom obogaćujete zajednicu u kojoj živite i radite, želimo vam da radite i da bi vama bilo dobro, ali i za javno dobro! Kao šećer na kraju - želimo vam da ste na svojim poslovima plaćeni toliko da možete živjeti zadovoljno, ugodno i bezbrižno! 


Već ste sigurno navikli da na Trogir Time Travelu čestitka nije čestitka bez nekog dodanog sadržaja...  S obzirom na to da znamo da jako volite arhivske rijetko viđene fotografije za Praznik rada pripremili smo vam putovanje u prošlost sa zaustavljanjem na jednoj radnoj akciji iz lipnja 1948. godine. (G)radio se zadružni dom, znate li gdje? (Možete nam napisati odgovor OVDJE.)



Kako je izgledala radna akcija, pitate se? Zahvaljujući nepoznatom fotografu i bilješkama na fotografijama, imamo priliku vidjeti cijelu jednu kratku dokumentarnu foto-priču. Vjerujemo da ćete se složiti s nama - sjajna je! Krenimo...



Prije svega - okupljanje pored Čiovskog mosta, na kantunu Žudike:

 


Nakon toga - polazak na radnu akciju:



 

Dolazak na lokaciju:



I naravno, par zanimljivh prizora same radne akcije:




Fotografije su nastale 14. i 18. lipnja 1948. godine... tko im je autor nažalost sa sigurnošću ne znamo, ali znamo da je napravio sjajan posao! Slažete li se?



_____


"Zadružni domovi gradili su se krajem 40-ih godina po predgrađima i manjima mjestima diljem Jugoslavije u sklopu organiziranih akcija dobrovoljnog rada mještana. Služili su za druženje, amaterski kulturni rad, politička i druga događanja. Trogirski dom radikalno je pregrađen krajem 70-ih godina te se prvotni izgled može samo dočarati samo arhivskim fotografijama, ali djelomično i vidjeti u elementima kamenog ziđa i lučnih otvora prizemlja sadašnjeg stambeno-poslovnog sklopa..." ~ Moderna arhitektura Trogira

 

 


petak, 14. travnja 2023.

Nevjerojatni detalji na fotografijama Aloisa Beera! | Fotografi(ja) u Trogiru


Alois Beer, rođen u Budimpešti 4. lipnja 1840., umro u Klagenfurtu 19. prosinca 1916. godine, bio je austrijski carski i kraljevski dvorski i mornarički fotograf. Godine 1892. objavio je Katalog der Landschafst - Aufnahmen Original Photographien von Alois Beer u kojemu je, pod kataloškim brojevima od 3211 do 3217 navedeno sedam trogirskih motiva, stoji u knjizi Fotografi(ja) u Trogiru (Muzej grada Trogira, 2022.). Beerove fotografije poznate su nam od ranije, s obzirom na to da su tiskane kao razglednice, no zahvaljujući digitalnom arhivu Austrije - Österreichisches Staatsarchiv neke od njih možemo razgledati do uistinu nevjerojatnih detalja!


Na fotografiji 3211 naslovljenoj "Trau" koja prikazuje panoramu snimljenu s Čiova, ali i fotografiji 3212 "Partie marina"  tako možemo vidjeti fascinantne ostatke južnog gradskog bedema, pored tvrđave Kamerlengo!

 

Da, dobro vidite!



Alois Beer, 3211. Trau


Alois Beer, 3212. Partie marina



 

Na prvospomenutoj panoramskoj fotografiji možemo vidjeti i "širu sliku" istočne strane općinske palače prije njene obnove, što nam je iz bliže perspektive vidljivo i na Beerovoj fotografiji  apside trogirske katedrale - "Apsis der Domkirche" (3214):




Alois Beer, 3214. Apsis der Domkirche


 

Fotografija gradske lože ima čak dvije verzije, snimljene u razmaku od tek dvije minute, o čemu nam svjedoče kazaljke na gradskom satu na tornju crkve sv. Sebastijana. Jedna od verzija je izabrana kao  "bolja" i uvrštena je u katalog pod rednim brojem 3215. "Trau, Loggia". Pogledajte obje i, osim na arhitekturu, obratite pozornost i na dva Trogiranina...

Alois Beer, 3215. Trau, Loggia




 

Zahvaljujući sjajnoj digitalizaciji, danas nam je detaljnije nego ikad ranije, vidljiva i kupola na palači Garagnin - Fanfogna, koju je Beer zabilježio u drugom planu fotografirajući trogirski kampanel, uvrstivši tu fotografiju u katalog pod brojem 3213 - "Trau - Campanile der Domkirche":

 



"Enge von Trau", fotografija pod kataloškim brojem 3216, svjedoči nam da je Beer bio u Trogiru više od jednom! Usporedimo li ovu fotografiju s fotografijom 3211, pronaći ćemo niz razlika, primjerice nepostojanje ostataka južnog bedema, a postojanje gradske klaonice na Žudiki, a oko će nam sigurno "zapeti" za skelu na kampanelu...

 

 

Alois Beer, 3216. Enge von Trau

 

... kao i na zanimljiv uzorak kape na muškarcu kojeg je Beer uklopio u panoramu Trogira...


 ... te na slikoviti Seget i njegov okoliš:


 
 
Nažalost, fotografiju "Aus Trau" nismo pronašli u visokoj rezoluciji, no veselimo se toj mogućnosti u budućnosti!
 
Alois Beer, 3217. Aus Trau

 

Hvala Ivanu Šuti i Lujani Paraman na dojavi! :) 

 Pripremila: Maja Maljković Zelalija


Što kažete? Javite nam dojmove na našoj facebook stranici Trogir Time Travel i podijelite ovu ljepotu s prijateljima na društvenim mrežama... bilo bi uistinu šteta da ih ne vide!






utorak, 11. travnja 2023.

Neki (ne)davni trogirski travnji




Gdje se otvorila moderna samoposluga, tko je zaslužio aplauz oduševljenja, za koju je zgradu položen kamen temeljac, kure li janjci, gdje je zabranjeno parkiranje... sve to i još pokoju zanimljivu novost koja je obilježila neke (ne tako) davne travnje u Trogiru pročitajte i pogledajte u nastavku:  

 

 


 
 

 







 

Svidio vam se ovaj povratak u prošlost? Neka u davne trogirske travnje otputuju i vaši prijatelji - podijelite ovaj sadržaj na društvenim mrežama i/li otputujte u naše komentare i javite nam koja od izabranih novosti iz prošlosti vam je najzanimljivija...