utorak, 28. rujna 2021.

Mila Schön, poznata modna dizajnerica, rođena je u Trogiru na današnji dan prije 105 godina | TG kalendar

 

 



Mila Schön, rođena je kao Maria Carmen Nutrizio - Babić 28. rujna 1916. godine u Trogiru. Ova svjetski poznata modna dizajnerica bila je kći ljekarnika Luigija Nutrizia i Biance (r. Zečević) - žene po kojoj nekada raskošna - danas ruševna vila smještena na samom ulazu u Trogir nosi ime... Vila Bianca rodna je kuća talijanske modne dizajnerice Mile Schön rođene na današnji dan, prije 105 godina.


Obitelj Nutrizio nakon Prvog svjetskog rata odlazi iz Trogira u Trst u kojem Mila završava klasičnu gimnaziju. Potom odlazi u Milano gdje je 1939. godine upoznala Aurelia Schöna s kojim se vjenčala u Novari i s kojim je bila u braku do 1958. godine.

"Kad sam počela dizajnirati odjeću, postojale su samo obične krojačnice i butici visoke mode. Napravila sam mali atelijer, zaposlila nekoliko vrsnih radnika i počela raditi... Među bogatim milanskim damama brzo se pročulo da jedna mlada gospođa kreira profinjenu i elegantnu odjeću pa je modni atelijer Mile Schön s vremenom dobivao sve više narudžbi.

Svoju sam tvrtku nazvala MILA SCHÖN, jer mi je ime Maria zvučalo prejednostavno. Ime sam promijenila u Mila, kako me odmilja zvao moj tata. Potkraj 1964. dobila sam poziv da svoju kolekciju prikažem u Firenzi, što sam isprva odbila jer mi je upravo tada umrla majka. Moj prijatelj Giovanni Battista Giorgini svakodnevno me uvjeravao da ne smijen propustiti takvu priliku i na kraju sam popustila. Nisam niti sanjala da ću postići takvo veliki uspjej. Neuman Marcus odmah me pozvao u Ameruku i nakon dva mjeseca otišla sam u Dallas, zatim u Huston i na kraju u New York, gdje sam dala svoj prvi intervju New York Timesu te dobila nagradu Fashin Oscar for Colors.", priča Mila Schön u intervjuu s Tonkom Vulićem objavljenim u Gloriji 1994. godine.

Tijekom svoje bogate karijere odijevala je poznate klijentice poput Jacqueline Kennedy i princeze Diane, dizajnirala uniforme za Alitaliu i Iran Air, predstavnike Italije na Oplimpijskim igrama 1992... Mila Schön u modu je uvela odjeću s dva lica i bila poznata po geometrijskim komadima. Njene se kreacije čuvaju u Metropolitanu i V&A Museumu...

Umrla je 5. rujna 2008. godine, a njen modni brand i dalje živi...

 

 


 

četvrtak, 9. rujna 2021.

30 nevjerojatno lijepih fotografija Trogira iz Nacionalnog muzeja Češke


Národní muzeum, najstarija muzejska institucija u Češkoj, osnovan 1818. godine, nedavno je u okviru svoje online platforme eSbírky – kulturní dědictví on-line objavio, među ostalim, i 30 fotografija Trogira na staklu dimenzija 8,5x8,5cm koje su dio Zbirke tjelesnog odgoja i sporta (Sbírka tělesné výchovy a sportu). 

Oduševite se i zaljubite na prvi pogled kao što smo i mi! Svaka riječ je suvišna, stoga, otputujte slikom u vrijeme oko 1900. godine, gledajte i uživajte:

 











Update: Hvar




















Nismo pretjerivali kada smo u naslovu naveli da su nevjerojatno lijepe, zar ne?!

Kakvi su vaši dojmovi? Sigurni smo da ćete ih razgledati barem još jednom pa tek onda pohitati na našu Facebook stranicu javiti koliko su vam se svidio naš najnoviji pronalazak!




srijeda, 1. rujna 2021.

Vidi ih šta su lipe! | 12 fotografija Trogira iz 1989.

 

Priča se da eksponati u Muzeju grada Trogira ne smiju van, a jako žele vidit svita i biti viđeni, pa su smislili način kako da im upravo vi ostvarite želju - pogledajte njihov video apel OVDJE i ispunite im ne samo želju, nego i dan, i (radno) vrijeme i prostor! 

Priča se i da pratitelji Trogir Time Travela imaju stalnu jaku želju vidjeti nove stare fotografije Trogira. Želja pratitelja, naše je zadovoljstvo koje ispunjavamo na različite načine - blog postovima poput ovog, facebook objavama, instagram posterima, storyjima i reelsima. Sadržaj za objave pronalazimo istraživanjem kako offline tako i online izvora, a danas je vrijeme za jedan od  potonjih...

Svima omiljene - do sada možda neviđene, ili rijetko viđene fotografije Trogira pronašli smo na Wikimediji. Ove je fotografije snimljene u kolovozu 1989. godine na ovu platformu postavio korisnik pod imenom Ziegler175. Donosimo ih u nastavku:

 


 












Nadamo se da smo vam i ovom prilikom ispunili želju i da ste uživali u ovom putovanju kroz vrijeme sa zaustavljanjem u 1989. godini! Jeste li imali priliku ranije vidjeti ove fotografije? Koja vam je najzanimljivija? Javite nam na Facebooku! Doviđenja!