četvrtak, 20. siječnja 2022.

Zbirka Detektivka otkriva detalje istrage u slučaju "Sebastijan"


"Slučaj Sebastijan" na instagramu @trogirmuseum


Nova je godina vrijeme za nove početke! Zato širimo muzejsku djelatnost i otvaramo Muzejsku Detektivsku Agenciju - MDA "Zbirka Detektivka"! Zbirka Detektivka, direktorica i jedina zaposlenica Agencije, potpuno je fiktivna osoba koja istražuje i prikuplja dokaze o potpuno stvarnim muzejskim predmetima koji se čuvaju u zbirkama Muzeja grada Trogira, predstavljajući ih javnosti unutar istoimene rubrike na blogu trogirtimetravel.blogspot.com i pod #zbirkadetektivka na društvenim mrežama.

Zbirka Detektivka s djelatnošću počinje dana 20. siječnja 2022. otkrivajući detalje istrage u Slučaju "Sebastijan" upravo na dan kada se (nije li to baš zgodno i prigodno!) obilježava sv. Sebastijan čije ime nosi crkva s tornjem na kojemu je gradski sat, smještena na glavnom gradskom trgu u Trogiru!

 

Crkva sv. Sebastijana podignuta je 1476. godine na mjestu nekadašnjeg trijema ranosrednjovjekovne crkve sv. Marije od Trga. Trogirani su je podignuli kao zavjetnu crkvu za spas od kuge. Na njenom pročelju nalaze se tri grba: dva grba smještena su uz okulus - radi se o grbovima biskupa Giacoma Turlona i kneza Troila Malipiera, a jedan - onaj kneza Nicole Pisanija - smješten je pod kipom Krista, a pripisuje se Nikoli Firentincu. Iznad vrata nalazi se kip sv. Sebastijana, koji se pak pripisuje Andriji Alešiju, kao i dva anđela koji drže Malipierov grb.


Nastavak istrage u Slučaju Sebastijan pokazao je opravdanu sumnju na povezanost nekoliko osumnjičenih predmeta iz zbirki Muzeja grada Trogira s ovom zavjetnom crkvicom!

 


 

Osim ove slike (gore) s prikazom crkve sv. Sebastijana, grafike autora Miroslava Fritza Puovića (1887. - 1946.) koja je dio Zbirke suvremene umjetnosti Muzeja grada Trogira, istraživanje muzejskog fundusa pokazalo je da se unutar Knjižnice Garagnin - Fanfogna čuva nacrt za dva fenjera na crkvi sv. Sebastijana koji je 1886. godine izradio engleski arhitekt i povjesničar umjetnosti Tomas Graham (T. G.) Jackson (1835. - 1924.). Fenjeri nisu sačuvani i kao takvi za sada nisu predmet ove istrage.

 


 


Arheološkoj zbirci Muzeja grada Trogira pak, pripada treći osumnjičeni predmet ovog slučaja. Riječ je o kipu sv. Sebastijana koji se dovodi u vezu s Nikolom Firentincem (1418. - 1506.). Kip je postavljen unutar crkvice, na oltaru podignutom 2002. godine. Na istom oltaru nalaze se i dva anđela iz crkve sv. Ivana Krstitelja, nekoć izloženi u lapidariju Muzeja grada Trogira. Među materijalom pronađenim tijekom arheoloških istraživanja crkve sv. Sebastijana 1988. godine koji se čuva u Muzeju grada Trogira, kao predmeti u Slučaju Sebastijan posebno se ističu: zabat oltarne pregrade crkve sv. Marije s početka 9. stoljeća s natpisom zagovora Bogorodici izložen u stalnom postavu Muzeja grada Trogira te natpis – epitaf sa zagovorom Dobrom pastiru koji je po svoj prilici pripadao izvornoj grobnici sv. Ivana Trogirskog u katedrali. Osim navedenih, tu su i ulomci pilastara (stupova) prozora s urezanim križevima  koji su pripadali prvoj fazi izgradnje trogirske katedrale iz razdoblja kasne antike, odnosno 5. – 6. stoljeća, kao i ulomak masivnog helenističkog mramornog zabata koji je najvjerojatnije pripadao dekoraciji gradskog trga u razdoblju 2. – 1. stoljeća prije Krista.

 


Danas je trogirski sv. Sebastijan spomen-crkva na poginule u Domovinskom ratu, a istraživanje fotodokumentacije i katastarskih mapa pokazalo je da se u prošlosti crkvica koristila kao skladište i prodavaonica...


Mole se svi svjedoci koji imaju dodatnih saznanja, sjećanja i/li svjedočanstava o ovom konkretnom slučaju da se jave na srcu im i prstu najbližu muzejsku društvenu mrežu (Instagram, Facebook) kako bi u komentarima dali izjavu!



Credits: detective clipart PNG Designed By 嫩竺丶




utorak, 18. siječnja 2022.

Tridesetdvogodišnje 32 fotografije Kaija Kappela iz Humboldt-Universität zu Berlin

 

Prof. dr. Kai Kappel 1990. godine detaljno je fotodokumentirao trogirsku katedralu sv. Lovre. Ukupno 32 fotografije dostupne su u medijateci Instituta za umjetnost i vizualnu povijest pri Sveučilištu Humboldt - Humboldt-Universität zu Berlin. Mali izbor Kappelovih fotografija donosimo u nastavku, a cijelu kolekciju možete razgledati u visokoj rezoluciji OVDJE.












Izvor i više na Institut für Kunst- und Bildgeschichte (IKB) der Humboldt-Universität zu Berlin