četvrtak, 10. kolovoza 2023.

FEŠTA! | Sveti Lovre

 


 

Među najznačajnija trogirska crkvena slavlja, koja predstavlja i publikacija FEŠTA! - Što su i kako Trogirani slavili kroz povijest, ubraja se slavlje "prvog" sveca zaštitnika grada - sv. Lovre. Na njegov blagdan. 10. kolovoza, prigodno donosimo ulomak iz navedene publikacije:

 

 "Među dalmatinskim komunama koje su usporedno štovale kultove dvaju svetaca kao zaštitnika grada i njegova puka našao se i Trogir. Osim bl. Ivana Trogirskog, istu važnost imao je i sv. Lovro (u Trogiru „Lovre“), ranokršćanski svetac koji je umro mučeničkom smrću 10. kolovoza 258. godine (Novak 2006). No, iako je štovan usporedno, pisani izvori, osim Statuta grada Trogira, o sv. Lovri ne pišu u onolikoj mjeri koliko pišu o svetom Ivanu Trogirskom. Novak razlog tomu vidi u tome što je kult sv. Lovre bio dokazan u legendama i životopisima pisanima o njemu još od kasne antike, navodi da je „bio već duboko ukorijenjen u svetačkoj hijerarhiji i odavno priznat kao univerzalni svetac Zapadnog kršćanstva (...) dok je kult bl. Ivana trebalo postepeno izgraditi i to dokazivanjem njegove svetosti“ (Novak 2006).

U Novom dobu od 10. kolovoza 1940. čitamo da se sv. Lovre časti u Trogiru „od najranijih vremena“ te da mu je bila posvećena i stara bazilika koju spominje Konstantin Porfirogenet: „Kad je stara bazilika bila srušena od Saracena, Trogirani, predvođeni od genijalnog biskupa Treguana, sagradiše opet početkom XIII. stoljeća novu katedralu u čast sv. Lovrijencu (...)“. Ovaj članak poetično piše o trogirskom zaštitniku: „U srcu ljeta, kad sunce svojim žarkim zrakama peče ljude i prirodu, pojavljuje se svetac ognja i plamena: Sv. Lovro. U ljetnoj noći, obasjanoj mirijadama zvijezda, padaju meteori, za koje narodna mašta priča da su suze Sv. Lovre. Na našem moru uzdiže se veličanstvena katedrala Sv. Lovre u Trogiru“ spominjući da se te godine „navršuje se upravo 700 godina otkada Sv. Lovro sa ove stare katedrale blagoslivlje svoj grad.“ Naime, katedrala je bila posvećena 12. kolovoza 1240. godine te je stoga „razumljivo (...) da se ovaj jubilej proslavi kako su to već najavile našre radio-stanice i Zagrebu i Beogradu. Proslava je bila zamišljena 10. i 11. kolovoza, no uslijed ratnih prilika, nove orgulje nisu stigle te je proslava odgođena dok se one ne postave, što bi trebalo biti poslije Velike Gospe, tako da će svečanost biti održana u rujnu ili listopadu. Tom prigodom bit će u predvorju katedrale postavljena i spomen ploča 700-godišnjice...“ Iako je proslava odgođena za rujan ili listopad, ona se naposlijetku održala na samom kraju 1940. godine – od 26. do 29. prosinca." (FEŠTA!, str. 34.35)

 


 

Podsjećamo, izložbu  FEŠTA! postavljenu u Muzeju grada Trogira i galeriji Cate Dujšin Ribar možete razgledati do 27. rujna 2023. godine - ulaz je besplatan! Radno vrijeme tijekom kolovoza je svaki dan od 10 do 13 te od 18 do 21, a tijekom rujna od ponedjeljka do subote od 10 do 13 te od 17 do 20 sati.

 

Literatura: FEŠTA! - Što su i kako Trogirani slavili kroz povijest, Muzej grada Trogira, 2023. | Novak, Zrinka, Život trogirske komune pod zaštitom bl. Ivana Trogirskog i sv. Lovre, Kolo 4, 2006.
Pripremila: Maja Maljković Zelalija



 

Nema komentara:

Objavi komentar