petak, 11. kolovoza 2023.

Fotografi(ja) u Trogiru: Dragutin Karlo Stühler

 

 

 

 

Fotograf Dragutin Karlo (Carlo, Karl) Stühler (1886 – 1954) nakon šegrtovanja u Bukureštu, u rodnoj Rumunjskoj, i završenog tečaja za majstora fotografije u Beču, dolazi u Split gdje od 1914. godine radi kao fotografski pomoćnik u Atelijeru Zita. Godine 1921. otvara vlastiti atelijer. Snimio je impresivan broj fotografija Trogira i trogirskih motiva u razdoblju od 1925. do 1953. godine. Neke od njih donosimo u nastavku...

 

 

D. K. Stühler ove je fotografije snimio za Konzervatorski zavod u Splitu

D. K. Stühler ove je fotografije snimio za Konzervatorski zavod u Splitu



Velik broj fotografija ne čudi s obzirom na to da je snimao turističke, folklorne i povijesno-umjetničke motive za Jadransku stražu i Arhiv za propagandu Jadrana te da je bio fotograf Arheološkog muzeja u Splitu, Etnografskog muzeja i Konzervatorskog zavoda u Splitu, za koji je snimao spomeničku baštinu diljem Dalmacije.  

 

 

D. K. Stühler snimao i je i za Arhiv za propagandu Jadrana



U vodiču Trogir – vodič po njegovoj historiji, umjetnosti i životu iz 1936. jedina fotografija  kojoj je naveden autor je upravo Stühlerova. Tri godine ranije, 1933., njegova fotografija Kula Kamerlengo se našla među šesnaest fotografija arhitektonskih spomenika kulture, veduta gradova i krajolika u Dalmaciji  objavljenih u  knjizi Ljeti i zimi u Jugoslaviji u izdanju Jadranske straže. Tridesetih je godina objavljena i knjiga Kralj. Jugoslavija – Königreich Jugoslavien: Split u. Umgebung  u kojoj je ispod većine fotografija kao autor naveden Stühler. Njegove fotografije Trogira objavljene u Ženskom listu 1933. godine možete vidjeti OVDJE.


 

Fotografije D. K. Stühlera iz knjige Königreich Jugoslavien: Split u. Umgebung

 

 

Prethodni ulomci dio su publikacije Muzeja grada Trogira – Fotografi(ja) u Trogiru - koja rasvjetljava i sistematizira nedovoljno poznatu i slabo istraženu povijest fotografije u Trogiru te prikaza Trogira i njegovih stanovnika na fotografijama. Autorica Maja Maljković Zelalija u ovoj knjizi sažeto, a opet iscrpno odgovara na pitanje iz podnaslova – Tko je ovjekovječio Trogir, a tko Trogirane od 1850. do 1950. godine te pritom na svjetlo dana iznosi gotovo 150 značajnih, zanimljivih i rijetko viđenih svjetlopisa. U knjigu smo zavirili, a to možete učiniti i vi OVDJE.


Tko je misteriozni grof Tremoli? Što i koga je snimio u Trogiru 1891. godine? Tko je još misteriozniji Srećko Wirk i što je on ovjekovječio? Je li Eduardo Pisa koji otvara fotografski obrt u Trogiru 1911. godine otvorio uistinu fotografski ili pak stolarski obrt? Gdje se nalazio foto atelijer Vasilija Jurjeva? A Nikole Losjakova? Što je sve u Trogiru snimio Emilio Plett? Koji je bio najpopularniji fotograf među Trogiranima početkom 20. stoljeća? Odgovore na sva ta i na brojna druga pitanja donosi "Fotografi(ja) u Trogiru - Tko je ovjekovječio Trogir, a tko Trogirane od 1850. do 1950. godine" koju možete nabaviti u Muzeju grada Trogira. Publikacija je dostupna do isteka zaliha, kojih je još vrlo malo...

 

D. K. Stühler za Konzervatorski zavod u Splitu - ispred Muzeja grada Trogira


Sviđa vam se ovaj sadržaj? Podijelite ga s prijateljima na društvenim mrežama!


 


Nema komentara:

Objavi komentar