utorak, 12. ožujka 2024.

SPECIJAL | Premotali smo film: od Kina do Kantuna kulture - dio 1.

 

U okviru programa svečanog otvorenja Kantuna kulture, trogirskog edukacijsko-kulturnog centra na adresi F. Tuđmana 2, postavljena je izložba "Premotali smo film: od Kina do Kantuna kulture". Izložba vraća film na početak kinofikacije Trogira i pomoću različitih dokumenata, izvješća, novinskih članaka, zapisa i fotografija pokušava sažeto, ali sadržajno prikazati kako se kino u Trogiru razvijalo kroz vrijeme, uključujući i građevnu djelatnost vezanu za smještaj kinodvorane. Autorica izložbe je Maja Maljković Zelalija, a u nastavku predstavljamo dio rezultata istraživanja povijesti kina u Trogiru - od 1923. do 1973. godine.

 

Gdje su sve Trogirani gledali filmske projekcije kroz povijest | fotografija: privatna zbirka Antonija Miše

 

Prve javne filmske projekcije u Trogiru odvijale su se 1923. godine u zgradi Instituta za proučavanje i suzbijanje malarije koji je posjedovao dvoranu za predavanja s projekcijskim uređajem i kinoaparatom. Antimalarični institut bio je smješten u kući u kojoj je stanovao prvi narodnjački načelnik Trogira - kući Puović na Malariji, poznatoj i kao kuća Burić. Prve projekcije su bile edukacijskog karaktera. 



 

Prvo trogirsko kino - kino Kalebota - otvoreno je u listopadu 1931. godine u kući Kalebota, smještenoj na trgu danas poznatom pod nazivom 7 palmi. Vlasnik kina, čiji je interijer bio moderno uređen i koji je imao dekoriranu projekcijsku salu u koju je moglo stati do 250 ljudi, bio je Frane Kalebota. Osim filmskih projekcija, u kinu su se organizirali razni društveni i politički događaji.

<< Prvi film prikazan u kinu Kalebota bio je „Prodane kćeri“, a najgledanija projekcija filmski spektak „Ben Hur“.

 

Kino Kalebota | Foto: privatna zbirka Tonča Maljkovića


Prvi spomen kina "Partizan" pronalazimo u vijesti objavljenoj 4. siječnja 1947. godine u Slobodnoj Dalmaciji koja piše da je "prošlih dana u prostorijama kina Partizan" održano predavanje o značaju međunarodne federacije žena na kojemu je bilo prisutno preko 200 žena. Vjerojatno se radi o dvorani kina Kalebota, nacionaliziranog 1946. godine. Kino "Partizan" je isprva bilo pod upravom Narodnog odbora općine Trogir, a potom djeluje kao dio Ugostiteljskog poduzeća „Budućnost“ Trogir, osnovanog u siječnju 1949. godine.

Slobodna Dalmacija, 4. 1. 1947.

 

Godine 1948. započela je gradnja Zadružnog doma na Travarici - "divne kamene građevine izgrađene od bijelog segetskog kamena." koja će u svojem sastavu imati salu dugu 40 metara s preko 1000 sjedala. "U novoizgrađenom domu, u čitaonici, kinosali, uz radioaparat, uz pozornicu i razne priredbe trogirskih frontaša, razvijat će se bujni kulturno-prosvjetni život Trogira i novoizgrađeni dom postat će zaista kulturni, politički i privredni centar novog Trogira.", izvještava Slobodna Dalmacija 29. srpnja 1948. godine.


Fotografije gradnje Zadružnog doma | fotoarhiv Muzeja grada Trogira


Iako se u velikoj dvorani Zadružnog doma 13. veljače 1949. održala godišnja skupština Seljačke radne zadruge "Obnova" - ujedno i proslava treće godišnjice osnutka zadruge - Dom je svečano otvoren tek 29. studenog. 

<< Dom SRZ "Obnova" naposlijetku je imao dvoranu kapaciteta 527 sjedećih mjesta koja se koristila za kino projekcije, kazališne predstave te razne društvene, kulturne i političke priredbe.

 

Kino "Partizan" postaje samostalna kino radnja 1954. godine. Samostalno djelovanje kina započelo je 1. srpnja 1954. Te je godine došlo i do prve adaptacije dvorane Zadružnog doma u kino prostorije - nacrte su izradili Miroslav Coce i Nikša Tironi, a izvođač radova bilo je Građevno poduzeće "Graditelj" - Trogir.


Izgled kinodvorane nakon prve adaptacije 1954. | fotoarhiv Muzeja grada Trogira


<< U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna  1954. kino „Partizan“ prikazalo je 97 filmova i dalo 207 predstava. Te filmove je gledalo 56 616 posjetitelja. Prema statističkim podacima iz arhiva, od prvog dana rada kino radnje „Partizan“ 1. srpnja 1954. do izrade izvještaja 4. rujna 1961. kino je prodalo 704 359 ulaznica!

Godine 1964. kino "Partizan" pripojeno je Narodnom sveučilištu „radi objedinjenja kulturnog i zabavnog života u gradu Trogiru, boljeg vođenja repertoarne politike u nabavci i prikazivanju filmova, te proširenja kinofikacije na ostala mjesta na području općine Trogir". Iste godine, 1. srpnja, PZ "Obnova" predaje zgradu kinodvorane bez naknade Sveučilištu.

<< 1964. godina donosi rekordan broj posjetitelja i projekcija - 773 projekcije pogledala su 149 493 gledatelja!

 

Zgrada kinodvorane na Travarici i ljetno kino u kuli Kamerlengo | privatna zbirka Antonija Miše



Krajem 1973. godine Radna zajednica Narodnog sveučilišta „Dragi Sasso“ dala je suglasnost poduzeću „Graditelj“ - Trogir za izgradnju stanova nad kinom, no prije realizacije tog projekta napravljena je i hitna intervencija na krovnoj konstrukciji koja je bila u jako lošem stanju zbog čega je bilo upitno prikazivanje filmskih projekcija...


<< 1973. godine 117 473 Trogiranina su pogledala 326 stranih filmova, a njih 8 668  24 domaća filma. Izvještaji o radu navode da je realizacija domaćih filmova znatno povećana jer je te godine prikazivan film „Sutjeska“ redatelja Stipe Delića, što je znatno utjecalo na povećanje broja posjetitelja.



U sljedećem premotavanju putujemo u razdoblje od 1974. do 2024.! Do tad - javite nam svoje dojmove, sjećanja, uspomene iz kina na našoj Facebook stranici Trogir Time Travel i svakako posjetite izložbu "Premotali smo film: od Kina do Kantuna kulture"

Organizatori izložbe su Grad Trogir, Muzej grada Trogira, Pučko otvoreno učilište Trogir te Kantun kulture u čijem će predvorju ova izložba biti trajno postavljena.




Nema komentara:

Objavi komentar