četvrtak, 29. kolovoza 2024.

Zavirili smo u publikaciju "100 lica trogirskih razglednica"...

 
... i vidjeli 100 prekrasnih prizora našeg grada reproduciranih na kartolinama objavljenima od 1897. do 1960. godine! Naravno, osim ovog "melema za oči", iz uvodnih, kao i popratnih tekstova smo saznali brojne zanimljivosti o našem gradu, samim razglednicama, ali i njihovim izdavačima i prodavačima.
 




Jeste li se ikad zapitali tko je prvi Trogiranin koji je pokrenuo izdavanje razglednica sa svojim "potpisom"? Znate li kada je to bilo? A znate li tko je najproduktivniji izdavač razglednica s trogirskim motivima? Čime se sve bavio? Koji su trogirskih hotelijeri izdavali razglednice? Tko je "A." u tiskanoj oznaci "A. Ferrari", a tko "G." u "G. Decaris"? S kim je u Trogiru surađivao tršćanski izdavač koji  je imao "odabrano i prektično putujuće osoblje koje na zahtjev odlazi u bilo koji grad, bez ikakvih dodatnih troškova za kupca"? Koja je trogiska obrtnica imala trgovinu fotografskog materijala i razglednica u crkvici sv. Sebastijana? Koja je pak obrtnica imala registriranu "prodaju kartulina" od 1911.? Koja je najstarija poznata razglednica Trogira i što se na njoj nalazi?

Odgovori na sva ova pitanja nalaze se u katalogu izložbe "100 lica trogirskih razglednica" koje će javnosti biti predstavljeno večeras, 29. kolovoza 2024. u 20:30 u dvorištu Muzeja grada Trogira. Hoćete li svratiti?

U predstavljanju najnovijeg izdanja Muzeja grada Trogira sudjelovat će dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira, Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split te autorice - Daniela Kontić i Maja Maljković Zelalija. Za sjajno grafičko oblikovanje zaslužna je Anabela Teslić iz Grafičkog studija Mario, a tisak publikacije i pripremu izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Trogir.






Nema komentara:

Objavi komentar